VIDEO: ‘Jordan wilde je nachtmerries bezorgen’

Door

Blazers V Magic

Er zijn maar weinig spelers die ooit met een NBA-legende speelden en er bovendien titels mee wonnen. Horace Grant had de eer om samen te spelen met Michael Jordan, Penny Hardaway, Shaquille O’Neal, Kobe Bryant én Gary Payton. Op het einde van zijn 17-jarige loopbaan kon Grant terugkijken op vier titels. De big man wordt echter al te vaak vergeten als fundamentele speler in zijn tijd met de Chicago Bulls en Orlando Magic. Grant, die jarenlang met een beschermende bril speelde, was daarom te gast bij Bill Simmons en Grantland voor een babbel over Jordan, Penny/Shaq in Orlando, Kobe/Shaq in LA, de Bulls’ kansen tegen de Rockets van Hakeem en welk zijn favoriete titelteam was.

De vijf meest opvallende quotes van Grant waren de volgende:

1. “Elke NBA-titel is speciaal. Ze zijn moeilijk om te winnen, zoals spelers als Charles Barkley en Karl Malone weten. De titel tegen Portland in 1992 was de moeilijkste. Dat team was beter dan eender welk team waartegen we speelden in de Finals. De Blazers waren zo atletisch en speelden erg fysisch. Daarmee neem ik niets weg van Phoenix in 1993.” (vanaf 3.05)

2. “Michael Jordan testte iedereen in zijn team en als je niet slaagde, mocht je ofwel vertrekken ofwel op het einde van de bank gaan zitten. Maar dat is waar het om draait bij leiderschap. Je wil de kerels testen waarmee je ten strijde trekt op het basketbalveld.” (vanaf 10.05)

3. “Het probleem tussen Shaquille O’Neal en Penny Hardaway was simpel: ego, ego, ego, ego… Hetzelfde gebeurde met Shaq en Kobe Bryant. Het ging niet over het team en het winnen van kampioenschappen. Dat was een echte schande. Een team heeft één leider nodig en vooral in Orlando hadden we er twee. Als alles bijeen was gebleven, hadden we meer dan een paar titels gewonnen eind jaren 90.” (vanaf 11.40)

4. Ik wist niet dat Shaq zou vertrekken bij de Magic. Hij had me gebeld maar ik was druk bezig en kon zijn oproep niet meer beantwoorden alvorens hij zijn vertrek uit Orlando aankondigde. Tot op de dag van vandaag denk ik: “Als ik had opgepakt, zou Shaq misschien nooit vertrokken zijn.” (vanaf 17.20)

5. “Vergelijk aub niemand met Michael Jordan. Ik speelde met hem, Kobe, Penny… MJ is een klasse apart omwille van zijn kracht, atletisch vermogen en killer instinct. Als we 30 punten voorstonden, was hij nog niet tevreden. Jordan wilde je nachtmerries doen krijgen van tegen hem te spelen.” (vanaf 20.45)

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen