ROY 2011-2012: Veel verschuivingen achter Irving

Door

 

In deze rubriek op Sport Amerika houden we elke week de top 10 bij voor de race voor Rookie van het Jaar, de ROY.

Na twee weken is Sport Amerika terug met de race voor de Rookie of the Year, en hoe! Nadat deze lijst al wekenlang relatief vast leek te liggen, vinden er deze week heel wat verschuivingen plaats. De top twee blijft onveranderd. Terecht want Irving en Rubio zijn met voorsprong de beste spelers van hun ‘draft class’. Daarachter moest er echter heel wat verschoven worden. Er komen twee spelers enigszins verrassend de top vijf binnen terwijl vaste waarden heel wat plaatsen moeten prijsgeven. Eens je dacht dat alles vastlag, blijkt dat net niet zo te zijn. De NBA blijft verbazen!

1. (1) Kyrie Irving – Cleveland Cavaliers

De Cavaliers mogen dan maar één keer gewonnen hebben in hun laatste zeven wedstrijden, aan Kyrie Irving zal het niet gelegen hebben. De point guard was in die wedstrijden namelijk goed voor gemiddeld 21 punten, 5 rebounds, bijna 7 assists, één steal, bijna twee driepunters en een schotpercentage van 44%. Hij had bovendien drie wedstrijden van meer dan 25 punten en speelde een ongelooflijk wedstrijd tegen de Atlanta Hawks (zie prestatie van de week). Irving heeft de ROY-award veilig op zak en blijft week na week tonen dat hij deze onderscheiding ook verdient. Proficiat Kyrie!

2. (2) Ricky Rubio – Minnesota Timberwolves

Hij mag dan wel out zijn tot en met een deel van het volgende seizoen, Rubio blijft met voorsprong de op één na beste speler van deze ‘draft class’. Bewijs: de Timberwolves waren op weg naar een plaats in de playoffs mét Rubio maar lijken opnieuw tevreden te moeten zijn met een playoffloos seizoen zónder Rubio. Veel beterschap Ricky!

3. (8) Isaiah Thomas – Sacramento Kings

Thomas (foto boven) klopte al enkele weken op de deur met constant goede prestaties voor de Kings. Deze week maakt hij dan ook eindelijk de verwachte grote sprong, recht naar de top drie. In de afgelopen twee weken was hij in zeven wedstrijden goed voor gemiddeld 14 punten, bijna 5 assists, meer dan één steal, meer dan één driepunter en een schotpercentage van liefst 50%. Bovendien wonnen de Kings mede hierdoor drie keer en dat tegen de Celtics, de Timberwolves en de Grizzlies. Thomas’ beste prestatie was die tegen de Celtics. Hij tekende namelijk voor zijn tweede ‘double-double’ met 13 punten en 10 assists.

4. (NR) Klay Thompson – Golden State Warriors

Het vertrek van Monta Ellis kwam als een geschenk uit de hemel voor Thompson (foto). Met Ellis in Milwaukee krijgt hij nu alle kansen op de shooting guard, en met Stephen Curry out met een zoveelste enkelblessure rekenen de Warriors op heel wat punten van de scherpschutter en zoon van ex-speler Mychal Thompson. Hij was in negen wedstrijden goed voor gemiddeld 19 punten, 3 assists en meer dan twee driepunters. Zijn schotpercentage van 42% kan nog beter maar Thompson scoorde sinds vijf maart altijd in de dubbele punten. Bovendien had hij wedstrijden van 26 punten tegen de Celtics, 27 punten tegen de Hornets en 31 punten tegen de Kings. Thompson is ‘hot’!

5. (6) Brandon Knight – Detroit Pistons

De eerste vaste waarde na Irving en Rubio is Brandon Knight. Hij wint zelfs een plaats ten opzichte van de vorige lijst en dat omwille van zijn constant degelijk presteren. Knight was in zes wedstrijden goed voor gemiddeld 12 punten, vier assists, één steal en twee driepunters. Bovendien had hij tegen de Kings een ‘double-double’ met 10 punten en 11 assists. Zijn schotpercentage van 41% is al heel het jaar aan de lagere kant en hij maakte slechts 47% van zijn vrijworpen, maar Knight speelt constant op hetzelfde niveau. Dat is wat hem onderscheid van andere rookies en zelfs van meer ervaren spelers.

6. (7) Kawhi Leonard – San Antonio Spurs

Het is Leonard dan toch gelukt om van die zevende plaats af te komen. Hij gaat er zelfs op voorruit omdat hij sterk blijft presteren voor één van de beste teams in de NBA. Ondanks de komst van Stephen Jackson speelde Leonard gemiddeld 31 minuten mee. In zeven wedstrijden was hij goed voor gemiddeld 11 punten, 7 rebounds, bijna twee steals, één driepunter, een schotpercentage van liefst 52% én sterke defense. Tegen de Sixers was hij zelfs goed voor een ‘double-double’ met 11 punten en 10 rebounds. Leonard is goed aan het spelen en krijgt dan ook alle kansen van coach Gregg Popovich, toch geen groentje in het vak.

7. (4) Kemba Walker – Charlotte Bobcats

Walker zakt heel wat plaatsen op deze lijst en dat is voornamelijk te wijten aan het feit dat hij minder en minder minuten krijgt bij het zwakste team in de NBA. Over het hele seizoen bekeken speelde Walker gemiddeld 27 minuten maar de afgelopen twee weken stond hij slechts 21 minuten per wedstrijd op het terrein. In zes wedstrijden was Walker goed voor gemiddeld 10 punten en vijf assists maar ook weer voor een schotpercentage van amper 37%. Tot enkel weken geleden bestond de hoop dat Walker met de tijd efficiënter zou worden maar tot nu toe is het hem nog niet gelukt, integendeel. Tot hij hier verandering in brengt, zal Walker geen ‘big time minutes’ krijgen.

8. (3) Marshon Brooks – New Jersey Nets

Brooks tuimelt liefst vijf plaatsen naar beneden terwijl hij het hele seizoen lang de derde plaats beklede. Maar sinds zijn laatste blessure en de komst van Gerald Wallace lijkt Brooks tegen de befaamde ‘rookie wall’ gelopen te zijn. Brooks deed gemiddeld slechts 26 minuten mee en was in acht wedstrijden goed voor gemiddeld amper acht punten en een schotpercentage van 31%. Brooks leek een pure scorer te zijn met een degelijke efficiëntie maar de laatste weken is daarvan nauwelijks sprake. Maar het talent is er en met de tijd zal hij zich wel aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.

9. (NR) Chandler Parsons – Houston Rockets

Parsons (foto) is een speciale speler. Hij kan eigenlijk weinig dingen echt goed maar hij kan zoveel dingen dat hij van waarde kan zijn voor elk NBA-team. Parsons liet de afgelopen weken het volledige pakket zien want hij was in zes wedstrijden goed voor 12 punten, 7 rebounds, 4 assists, bijna twee driepunters en een schotpercentage van 47%. Hij had bovendien twee ‘double-doubles’ met 20 punten en 11 rebounds (én 4 assists) tegen de Warriors en 12 punten en 11 rebounds (én 6 assists) tegen de Mavericks. Parsons is dus gewoon degelijk in alle aspecten van het spel, een talent én een meerwaarde op zich.

10. (5) Iman Shumpert – New York Knicks

Naast Brooks maakt ook Shumpert een serieuze tuimeling. Shumpert was altijd te vinden tussen plaatsen vier en zes, afhankelijk van zijn prestaties. Maar het laatste deel van het seizoen is er teveel aan voor de defensieve guard van de Knicks. Shumpert scoorde deze maand amper twee keer in de dubbele punten en ook zijn steals zijn er op achteruit gegaan. Hij was in acht wedstrijden goed voor gemiddeld amper zes punten, één steal en een schotpercentage van 39%. Alle geluk blijft hij een super verdediger.

Eervolle vermeldingen:

Alec Burks – Utah Jazz, Greg Stiemsma – Boston Celtics, Bismack Biyombo – Charlotte Bobcats, Derrick Williams – Minnesota Timberwolves en Kenneth Faried – Denver Nuggets.

Prestatie van de week:

Er vielen heel wat goede prestaties te noteren maar die van Kyrie Irving was gewoon té goed. Hij was namelijk goed voor 29 punten, 9 rebounds, 9 assists, drie steals en drie driepunters in een nipt verlies, na één verlenging, tegen de Hawks in Atlanta.

Voor beelden van Irving’s prestatie, check volgende clip:

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen