Miami Heat, titelkandidaat nummer één?

Door

Miami Heat zou vele NBA-titels gaan winnen. Miami Heat zou de league gaan beheersen. Miami Heat zou onklopbaar zijn. Vanaf het moment dat LeBron James en Chris Bosh, de twee supersterren van Cleveland Cavaliers en Toronto Raptors, de krachten bundelden met Dwyane Wade, de ster van Miami Heat, was de verwachting dat er geen kruid gewassen zou zijn tegen de Big Three & co.

Buiten een reeks van 21 zeges in 22 duels vorig seizoen en 15 overwinningen in 17 wedstrijden dit seizoen in aanloop naar de All-Star Break is er van een overheersing van Miami in het reguliere seizoen nog geen sprake. Al vanaf dag één ´klagen´ de Heat dat spelers tegen hen ineens het beste basketball van het seizoen spelen. Om maar te bewijzen dat je echt wel van de Heat kan winnen. Elk duel tegen Miami lijkt voor de tegenstander wel een zevende wedstrijd in een playoff-serie. Aldus de spelers van de Heat.

Na het bekijken van het duel tussen de Heat en de Pacers maandagavond lijkt het inderdaad een plausibele redenering. Granger speelt een betere wedstrijd dan normaal, reserve Leandro Barbosa ook. Maar aangezien de Heat nauwelijks duels verliezen lijkt het vele malen logischer dat de nederlagen gewoon te maken hebben met het aloude motto ´je wint duels, je verliest duels´. Diezelfde Granger speelde in eerdere duels tegen de Heat namelijk dramatisch. En Miami wint in het reguliere seizoen de meeste van zijn wedstrijden, sinds vorig jaar zomer wonnen de Big Three 93 duels en leden 37 nederlagen.

Verliespartijen

Tegen Indiana leed Miami de vierde nederlaag in de laatste tien duels, of hun zesde in dertien wedstrijden. Ontegenzeggelijk spelen de Heat verre van hun beste basketball. Maar al die zes verliespartijen kwamen tot stand buiten Miami. Vijf van de zeven zeges waren in eigen huis. Vier van de zes nederlagen waren tegen de beste teams van de league, de Bulls, Thunder, Lakers en Magic. En die andere twee tegen de Pacers (back-to-back) en Utah (met één punt verschil).

Miami won alledrie voorgaande ontmoetingen met Indiana, pakte twee zeges in vier duels tegen Orlando, was in een eerder duel te sterk voor Los Angeles en Chicago (tegen de Bulls volgen nog twee wedstrijden) en speelde voor het eerst dit seizoen tegen Oklahoma City (volgen nog drie wedstrijden). Alleen tegen Utah is Miami al zeker van het verlies van de onderlinge serie, aangezien de twee teams door het ingekorte seizoen maar eenmaal tegen elkaar uitkomen.

De Heat hebben problemen, zeker. Iedereen weet dat Miami op de positie van de guard en center verre van goed zijn. Op zijn best gemiddeld. Daar komt bij dat Bosh niet goed speelt en dat James ineens ook niet meer dan een goede basketballer lijkt in plaats van de efficiënte wervelwind die in de eerste seizoenshelft over de basketballvelden stormde. Te veel jump schoten, te weinig rebounds, het is allemaal al honderden keren gezegd in geschreven.

Playoffs

Maar één duel winnen van Miami is tot daar aan toe. Twee duels kan ook nog. Maar vier wedstrijen in een serie van zeven? Dat is een extreem lastige opgave. James riep tijdens zijn presentatie in Miami op Louis van Gaaleske wijze overmoedig dat ze wel heel veel titels naar Florida zouden brengen. Afgelopen seizoen waren ze er dichtbij. Dat was knap, ze hadden moeten winnen, maar goed, een nederlaag was nog te accepteren want het was pas het eerste seizoen dat de drie samenspeelden. Dit seizoen geldt dat excuus niet meer, het zal nu moeten gebeuren. De druk is extreem hoog, maar zijn de Heat zoveel beter dan vorig jaar? Als je kijkt naar die periode voorafgaand aan de All-Star Game, jazeker. Op basis van de laatste tien duels niet.

Maar ga er vanuit dat coach Spoelstra –met Pat Riley op de achterbank-, James, Wade, Bosh en al die anderen (misschien buiten de altijd geblesseerde Mike Miller) klaar zijn als de playoffs van start gaan. Meerdere titels? Een nieuwe dynastie á la Chicago Bulls? De tijd zal het leren, maar het huidige mindere spel maakt van Miami geen minder grote titelkandidaat. Zoals Spoelstra zelf in de nabeschouwing stelde, dit soort fases heeft elk team in een seizoen. Niet meer, niet minder. De Heat zijn de te kloppen ploeg en zonder een fitte Rose, een excellerende Howard of uitmuntend spel van het duo Durant & Westbrook gaat de titel dit jaar wél naar Miami.

Ook leuk om te lezen