Jets D houdt New York in play-off race

Jets D
Vier intercepties van de New York Jets verdediging gaven de doorslag in de wedstrijd tegen de Dallas Cowboys. Aanvallend had de ploeg van Todd Bowles het moeilijk, onder meer door een gemiste field goal en een PAT. Dallas kon hier echter niet voldoende van profiteren, want de Cowboys gingen met 19-16 ten onder en zijn nu definitief uitgeschakeld voor de titel in de NFC East.

De overwinning brengt de Jets op 9-5 en verzekert de ploeg uit New York van het eerste winnende seizoen sinds 2010. De zege was extra belangrijk in de strijd om de wild cards in de AFC. Kansas City en Pittsburgh staan op evenveel nederlagen en de tiebreakers zijn in het nadeel van de Jets, waardoor de ploeg op 11-5 kan finishen en zelfs dan nog naast de play-offs kan grijpen. Gezien de komende wedstrijden tegen New England (thuis) en Buffalo (uit), konden de Jets zich geen nederlaag tegen Dallas veroorloven.

Lange tijd zag het er niet goed uit voor de Jets. De aanval onder leiding van Ryan Fitzpatrick had moeite met de defensive line van de Cowboys. In het eerste kwart wist New York wel een touchdown te scoren, maar Randy Bullock miste de PAT. Dit zou in de eerste helft het verschil tussen beide teams blijken te zijn, want in de slotseconden miste Bullock ook nog een field goal van 45 yards, nadat zijn score van 40 yards enkele tellen eerder was afgekeurd vanwege een overtreding op de offensive line.

Dat de Cowboys bij rust niet met meer dan 10-9 voorstonden, was de verdienste van de verdediging van de Jets. Dallas had succes in de running game, maar door de lucht kwam het er niet echt aan te pas. Matt Cassel gooide in de eerste helft een interceptie op een poging de bal weg te gooien. Dit resulteerde in intentional grounding penalty. Bij een interceptie.

De Cowboys hadden al aangekondigd dat Cassel onder druk stond en Jason Garrett hield woord, en verving Cassel door Kellen Moore.

De tweede pass van Moore zou al onderschept worden en in de tweede helft gooide de derde keuze op de positie (achter de uiteraard nog steeds geblesseerde Tony Romo) nog twee intercepties. In de tussentijd had Moore zijn ploeg met twee field goal drives een kans gegeven op de zege, maar Fitzpatrick herstelde zich goed in het vierde kwart en zorgde voor tien punten. Bullock herstelde zich van zijn fouten in de eerste helft door in de laatste minuut de winnende field goal binnen te schieten, opgezet door deze pass van Fitzpatrick.

De nederlaag zorgt er voor dat Dallas geen kans meer heeft op de play-offs, en de vraag is nu wie de komende twee weken de quarterback wordt van de Cowboys. Garrett hield dit na de wedstrijd nog in het midden. Bij de Jets zijn die vragen er niet, Fitzpatrick heeft met de vierde zege op rij Geno Smith uit de gedachten van de Jets-fans verdrongen. De Jets hebben een extra dag om zich voor te bereiden op de thuiswedstrijd tegen de grote rivaal, de New England Patriots. Tot die tijd kunnen de Gang Green hopen op fouten van de Chiefs of Steelers vandaag zodat de play-offs weer wat dichter bij komen.