Is een vertrek van Bogaerts bij Boston aanstaande?

Door

Sinds vorige week zijn Brandon Workman en Heath Hembree geen spelers van de Red Sox meer. Daarmee lijken de intenties van Chaim Bloom duidelijk: de Red Sox zijn deze transferperiode sellers. Het vertrek van twee van de betrouwbaardere relievers binnen de selectie roept tegelijkertijd ook een vraag op: wie volgen er nog en wat gebeurt er met onze landgenoot Xander Bogaerts?

CAPTAIN BOGAERTS

Na de verkoop van Mookie Betts aan de Los Angeles Dodgers en de operatie van Chris Sale is onze landgenoot dit jaar hét gezicht van de Boston Red Sox. Op dit moment is dat echter een weinig benijdenswaardige positie. De club bungelt onderaan in de AL East en lijkt zelfs in de nieuwe opzet nu al kansloos voor een plek in de playoffs. De BoSox zullen deze trade deadline dus één van de sellers zijn en een trade van de geliefde kortestop lijkt plots tot de mogelijkheden te behoren.

NIEUWE REALITEIT IN BOSTON

Kort nadat de club in 2018 haar vierde titel van dit millennium behaalde en met 108 overwinningen haar eigen record verbrak, tekende Bogaerts een zesjarig contract met de optie op een zevende seizoen. De wereld zag er destijds in Beantown echter heel anders uit dan nu.

Waar vorig jaar de prestaties al wat zorgwekkend begonnen te lijken, zakt de club dit jaar door de absolute ondergrens. Na het vertrek van Rick Porcello en David Price en de blessures van Sale en Eduardo Rodriguez beschikken de Red Sox alleen nog maar over Nathan Eovaldi van de ooit zo succesvolle rotatie. Martin Perez en Collin McHugh werden deze winter aangetrokken om al die verliezen op te vangen, maar die laatste koos ervoor om dit Corona-seizoen aan zich voorbij te laten gaan.

De gevolgen van het bovenstaande liegen er niet om. De nederlagen stapelen zich op en er is weinig reden voor optimisme. Dave Dombrowski heeft de club achtergelaten met een uitgehold farm system. Daar hoeft de organisatie dus vooralsnog niks van te verwachten. Met Bloom als opvolger van Dealin’ Dave lijkt men in Boston alvast in te hebben gezet op een rebuild.

NU OF NOOIT?

Het zesjarige contract ter waarde van zo’n 120 miljoen dollar voor één van de meest waardevolle spelers in de MLB (in zijn prime!) lijkt dan een perfect lokaas om toptalenten binnen te hengelen. Bovendien doorbreekt onze landgenoot begin september de zeven jaar service time, waarna een no-trade clause in werking treedt. WIl de organisatie dus volledig zeggenschap houden over de club aan wie zij hem slijten, zal het voor die tijd tot een overeenkomst moeten zien te komen.

Bogaerts mag er vanaf 2022 ook nog eens voor kiezen om uit zijn contract te lopen. Een mogelijk verleidelijke optie als een jaar eerder spelers als Javier Baez en Francisco Lindor de salarisstandaard voor talentvolle korte stops waarschijnlijk wat opgevijzeld hebben.

WIN-WIN?

Waar het voor de organisatie dus een goede uitkomst zou kunnen zijn, geldt dat misschien ook voor Bogaerts. Het heeft er op dit moment alle schijn van dat hij na vorig jaar nu ook dit en volgend jaar niet actief zal zijn als de prijzen worden verdeeld. Voor iemand die met twee ringen het nodige succes gewend is — en bij zijn contractverlenging juist aangaf die winnaarsmentaliteit zo te waarderen — vergt dat veel geduld. Een tussentijds vertrek zou hem de kans geven om dat geduld op de proef te stellen.

 “IT SUCKS!”

Dat X-man baalt van de huidige situatie in Fenway moge duidelijk zijn. Wat dat betreft windt hij er ook geen doekjes om: “It sucks”, liet hij zich onlangs ontvallen. Aangezien het sindsdien eigenlijk alleen maar van kwaad tot erger is gegaan, zal zijn humeur er niet beter op zijn geworden. Hoe ver het geduld reikt van de koninkrijksspeler weet alleen hijzelf. Daarvan zal het afhangen of hij bereid is de rebuild af te wachten voor een eventuele nieuwe succesperiode.

ALTERNATIEVEN

Is het dan al een uitgemaakte zaak? Nee, zeker niet. Het mes van Bogaerts’ teamvriendelijke contract snijdt aan twee kanten. De Red Sox kunnen hem gebruiken als fundament voor de rebuild. Om de korte stop en zijn maatje Rafael Devers zou dan een nieuwe succesformatie gebouwd moeten worden. Met Bobby Dalbec, Triston Casas en de in ruil voor Betts en Price overgekomen Alex Verdugo en Jeter Downs beschikt de club over jeugdige, offensieve talenten. Aan Bloom dan de taak om voor goede werpers te zorgen. De recente prestaties van Darwinson Hernandez in de bullpen zijn alvast hoopgevend.

TOEKOMST J.D.

Bogaerts is niet de enige speler in de selectie die waarde vertegenwoordigt. Een andere optie is een trade voor J.D. Martinez. De slugger kan er komende winter voor kiezen om uit zijn contract te lopen. Met de introductie van de universal DH is zijn marktwaarde bovendien gestegen dit seizoen. Nu zijn ook teams in de National League die wel een professionele slagman kunnen gebruiken voor hem een mogelijke bestemming.

Een andere speler van wie altijd het gerucht gaat dat hij op het hakblok zou liggen, is Jackie Bradley Jr. Met Kevin Pillar heeft de club al een mogelijke vervanger in huis en de hoop op een offensieve opleving van JBJ vervliegt per seizoen steeds verder. Zijn veldspel blijft echter van topniveau en ook hij zou dus nog wat kunnen opleveren.

ALGEHELE UITVERKOOP

Bloom kan ervoor kiezen om nu maar al zijn sterren in de uitverkoop te doen, de rest binnenboord te houden of alle opties er tussenin. Intussen houdt Red Sox Nation hem met argusogen in de gaten. Na de verkoop van Betts en diens vroege succes in Los Angeles worden al zijn volgende deals op een goudschaaltje gewogen. De toekomst van de club ligt in Blooms handen. Of Bogaerts daar deel van uitmaakt, zal binnenkort moeten blijken.

Coverfoto: AP Photo/Mary Schwalm

Ook leuk om te lezen