Dutch Watch: homeruns en statements

Door

Hoewel veel mensen het gevoel hebben dat we net zijn begonnen, zijn we toch alweer halverwege het seizoen. We kunnen deze week het heugelijke nieuws brengen dat Andrelton Simmons weer op het veld staat. De kortestop maakte vorige week zijn rentree tegen de A’s. Toevallig ook de tegenstander tegen wie hij eind juli geblesseerd raakte. Helaas hebben we Ozzie Albies nog iet terug in de line-up van de Atlanta Braves. Sportief gezien liet menig landgenoot deze week zijn knuppel spreken. Reden genoeg dus om even lekker achterover te leunen en deze Dutch Watch tot je te nemen.

Heel voorzichtig komen er wat positieve geluiden over Ozzie Albies door. De kleine infielder kampt nog altijd met een polsblessure, maar heeft batting practice inmiddels hervat. Albies speelde begin deze maand tegen de Blue Jays zijn laatste wedstrijd voor de Braves en op dat moment stond er één homerun achter zijn naam. Daarnaast had de tweedehonkman uit Willemstad 6 runs binnengeslagen en tikte hij een batting average van .159 aan. Over zijn hele carriere in de majors bedraagt dit gemiddelde .276.

Zijn Braves maakten deze week een einde aan een bijzondere serie. Gerrit Cole had 20 decisions op rij gewonnen en met een 21e zou hij een nieuw record vestigen in de AL. Dat record kwam er niet. Cole kreeg klop van Atlanta en de debuterende Ian Anderson. De ploeggenoten van Albies versloegen de Yankees twee keer in een doubleheader en waren vorig weekend in twee van de drie duels te sterk voor de Phillies. Atlanta, zonder Albies, is de trotse koploper in de NL
East.

Geruchten over een mogelijke trade zijn nog altijd niet verstomd, maar voorlopig draagt Bogey nog het uniform van de Red Sox. Voor de club is dat nu maar beter ook. Deze week ging Xander Bogaerts weer eens ouderwets tekeer met zijn knuppel en hielp hij zijn slaggemiddelde van .263 vorige week naar .287 deze week. Daarnaast waren er voor zijn Red Sox eindelijk eens wat betere resultaten. Al staan ze ook met die winstpartijen nog altijd troosteloos onderaan in de AL East.

BACK TO BACK

Tegen de Phillies zetten de BoSox vorige week een dikke streep onder hun losing streak en dit hoopten ze een vervolg te geven tegen de Baltimore Orioles. Vorige week speelden ze een serie van vier in Baltimore en de O’s werden hard geraakt door Xander Bogaerts. Dat begon al in de eerste ontmoeting. Bogaerts begon en eindigde de dag met een single, maar tussendoor sloeg hij zijn vijfde homerun van ’t seizoen. De kortestop was deze dag 3-for-5 met 2 RBIs en dus die homerun. Het was extra lekker dat Boston ook nog eens met 7-1 won. Een dag later was het opnieuw raak. Zowel voor Bogaerts als voor zijn team. De Red Sox wonnen, voor de derde keer op rij, met 8-5 en één van die runs betrof de zesde homerun voor Xander Bogaerts.

Het slaghout moest even bijkomen van de 4-for-9 in de eerste twee wedstrijden, want in de volgende twee duels was Bogaerts 1-for-7 met in elke wedstrijd 1 walk. Voor Boston bleef het bij twee overwinningen in Baltimore. Met twee keer een 5-4 nederlaag zette het gezelschap koers naar Buffalo, waar de Blue Jays hun thuiswedstrijden afwerken.

STATEMENT

Voor aanvang van deze serie had Toronto een winning record (14-13). Daar konden de Red Sox alleen maar van dromen (9-20). Toch toonden de bezoekers zich dinsdag het meest slagvaardig. De eerste at-bat van Bogaerts (3-for-5) resulteerde in een double en via een single van Mitch Moreland kon de kortestop de eerste run namens Boston scoren. In de vierde inning scoorde onze landgenoot ook de tweede run. Opnieuw na een klap van Moreland. Tot dat moment had Boston weinig in te brengen, maar ze pakten uiteindelijk wel de winst: 9-7. Dit werd woensdag door de Blue Jays weer rechtgezet. Bogaerts keerde vier keer onverrichter zake terug naar de dug-out en ging hard onderuit met zijn team: 9-1. Het was de laatste wedstrijd in deze serie. Donderdag besloten ook deze teams een statement te maken tegen het politiegeweld in de VS.

Het was geen eenvoudige week voor Didi Gregorius en de Philadelphia Phillies. Afgelopen weekend brachten ze een bezoek aan de Atlanta Braves en vervolgens sloten ze de lange road trip af tegen de Washington Nationals. Om aansluiting te vinden met de Braves, die de NL East aanvoeren, was winst in die serie gewenst. Titelverdediger Washington draait nog niet optimaal en de Phillies kregen deze week dus ook de kans om de Nationals nog wat dieper in de put te trappen.

YES IN-DIDI!

Onze landgenoot verliet Buffalo vorige week met een meer dan respectabel slaggemiddelde van .315. De Braves legden Gregorius in de eerste ontmoeting aan de ketting. De kortestop was 0-for-2 met een walk en kon met een dikke 11-2 nederlaag gaan zitten. Zaterdag ging het met de Phillies veel beter, maar niet met Didi Gregorius. De international was 0-for-4 en z’n team begon met een 4-0 voorsprong aan de zevende inning. Zoals zo vaak dit seizoen waren de relievers niet tegen de druk bestand en ging de wedstrijd uiteindelijk met 6-5 naar Atlanta. Na 0-for-6 in z’n eerste wedstrijden werd het zondag weer eens tijd voor een klap van Gregorius. Dat vond hij zelf ook. In zijn tweede slagbeurt ramde hij de bal de tribunes in. Zijn vierde homerun betekende een 4-0 voorsprong en dit keer hielden de Phillies wel stand: 5-4.

Met een goed gevoel trokken Gregorius en de Phillies naar de Amerikaanse hoofdstad. Daar verliepen de eerste drie slagbeurten van Sir Didi niet best. In de achtste inning kwam de Amsterdammer door met zijn vierde double van dit seizoen. Alec Bohm sloeg z’n kortestop binnen op weg naar een eclatante 8-3 overwinning. Een triple had Gregorius in 2020 nog niet, maar dit veranderde in de wedstrijd van woensdag. Aan slag was hij 2-for-4 en die triple kwam in de zevende inning bij een 2-1 achterstand. Opnieuw was het Bohm die Gregorius over de thuisplaat sloeg. Ook dit duel ging met 3-2 naar de Phillies. Donderdag stond de derde wedstrijd gepland, maar zoals zoveel teams en bonden wilden ook de Phillies en de Nats een signaal afgeven tegen het politiegeweld in de VS.

In de NL West denderen de LA Dodgers door. De ploeg verliest nog zelden en de red hot Kenley Jansen moet geduldig wachten op zijn kans voor een save. Deze week kwam de closer meerdere keren in actie. Met wisselend succes. Er waren zelfs twee primeurs voor hem dit seizoen en dat hoeft niet altijd positief te zijn.

Zijn zevende save noteerde Kenley Jansen op 17 augustus en daarna werd het even stil rond de Nederlandse closer. Zijn Dodgers kwamen wel in actie, maar waren daarbij de hulp van Jansen niet nodig. Vorige week vrijdag besloot Dave Roberts, bij een 5-1 voorsprong, zijn closer weer wat speeltijd te gunnen. Thuis tegen de Colorado Rockies had Kenley Jansen slechts 7 pitches, waarvan 6 strikes, nodig om een einde aan de wedstrijd te maken. Geen save, maar wel wat ritme opgedaan.

Een dag later hield iedereen al rekening met extra innings en stuurde Dodgers-manager Roberts zijn closer opnieuw de heuvel op. Dit keer moest Jansen voor één out in de negende zorgen bij een 3-3 tussenstand. Daar had hij 5 pitches voor nodig. Opnieuw geen save, maar wel zijn eerste win. Cody Bellinger timmerde de bal namelijk weg voor een homerun in de gelijkmakende negende en bezorgde LA de zege.

TWEE UITERSTEN

Naast zijn 7 saves had Kenley Jansen nu ook zijn eerste W te pakken. Helaas voor onze landgenoot volgde zijn eerste blown save in zijn volgende optreden. De closer ging dinsdag tegen de Giants aan de slag met een 6-5 voorsprong in de negende inning. Na één pitch was Evan Longoria al de eerste out. Brandon Belt moest de tweede worden, maar de eerstehonkman raakte een cutter van Jansen zo goed dat deze in de tribunes verdween. De homerun betekende voor Jansen zijn eerste blown save en in de elfde inning gingen de Dodgers onderuit: 10-8.

Woensdag wilden de Dodgers en de Giants een statement maken. In de MLB liepen ze daarmee voorop. Een dag later stond een doubleheader gepland. Met drie strikeouts, een achtste save en een 2-0 zege verliep met name de tweede wedstrijd goed voor Kenley Jansen. Al stond hij ook een hit en een walk toe.

De San Diego Padres zijn hot de laatste tijd. Jurickson Profar en consorten herpakten zich na een 5-game losing streak met een 7-game winning streak en sloegen de ene na de andere run over de thuisplaat. Helaas was onze landgenoot niet zo productief. Zijn slaggemiddelde zat even ten noorden van de .200, maar lang hield de veelzijdige Profar dit niet vol. Wel voegde hij tegen de Houston Astros wat RBIs toe aan zijn totaal.

Profar kon met vertrouwen de serie tegen Houston tegemoet zien. In drie van de vier duels met Texas kwam de veelzijdige infielder tot minimaal één hit en de slump lag achter hem. Net als de Padres waren ook de Astros bezig aan een winning streak, maar mede dankzij een sac fly van Jurickson Profar eindigde die reeks bij acht wedstrijden. Zijn tiende RBI hielp de Padres in de vierde inning aan een run en in de eerste ontmoeting zou Profar in de zesde ook nog tot een single komen. In de tweede wedstrijd liet Slam Diego opnieuw van zich horen. Profar was 0-for-2 met twee walks, maar in de tweede inning leverde z’n eerste walk een run op. Jake Cronenworth sloeg in dit duel de vijfde grand slam van de Padres in zes wedstrijden. Een ruime 13-2 zege was het logische gevolg.

WISSELEND SUCCES

Jurickson Profar sloot het drieluik af met een productieve ground out in de vierde inning. Het leverde hem een RBI en de Padres een run op, die op dat moment de 3-3 betekende. Opnieuw was de international, die deze wedstrijden vanuit het linksveld opereerde, 0-for-2 aan slag waardoor z’n slaggemiddelde daalde naar .193. De Padres wonnen voor de zevende keer op rij. Nu met 5-3. Tegen de Mariners kwam er dinsdag een einde aan die zegereeks. Profar was 0-for-4 aan slag en verloor met 8-3. Ook de Padres en de Mariners wilden woensdag een punt maken, waardoor ze donderdag een doubleheader afwerkten. In Game 1 was Profar, als pinch-hitter, 0-for-2. Zijn Padres zegevierden wel. Met 10-7. Middels een infield single liet hij in Game 2 Cronenworth scoren voor zijn 12e RBI. Helaas was het niet genoeg voor de winst, want met 8-3 ging die naar Seattle.

Voor Jonathan Schoop en de Detroit Tigers gaat het de laatste paar weken niet meer vanzelf. De club startte nog heel aardig, maar die goede start is inmiddels een heel klein puntje in de achteruitkijkspiegel. Al bijna vergeten dus. Na negen nederlagen op rij werd deze week weer eens gewonnen van de Indians en de Cubs. Dit was niet in de laatste plaats te danken aan Schoop, die de frustraties van zich af leek te slaan.

Nee, veel positiefs viel er vorige week niet te melden over de Tigers. Negen wedstrijden op rij gingen verloren, maar tegen de Indians kwam vorig weekend een einde aan die treurnis. Jonathan Schoop was aan slag niet te temmen. De international was 4-for-5 en met Miguel Cabrera op de honken timmerde hij in de vierde inning z’n zesde homerun het park uit. Het was de aanzet tot een machtige inhaalrace van Detroit, die een 5-0 achterstand omzetten in een 10-5 overwinning. Schoop kwam een triple tekort om de cycle compleet te maken. Daar bleef hij in de tweede ontmoeting ver van verwijderd. Met 0-for-3 hield het dit keer niet over en Cleveland nam revanche: 6-1. Met 7-4 ging de derde wedstrijd naar de Tigers, maar dit duel ging aan Schoop voorbij. Hij kampte met lichte hamstringklachten en mocht zich richten op de Cubs.

ONGRIJPBAAR

Met 2-for-4 begon Schoop helemaal niet slecht aan de serie van drie. In de eerste en de derde inning bereikte hij met een single de honken, maar veel meer dan dat zat er niet in. De Tigers leden een gevoelige 9-3 nederlaag. Dinsdag moest Jonathan Schoop het met één hit doen, maar dit was wel een heel belangrijke. Z’n eerste drie at-bats waren niet veel soeps. In de zesde inning veranderde echter alles. Met de honken bezet en een 3-0 voorsprong joeg Schoop de bal het stadion uit. Het betekende zijn zevende homerun van dit seizoen en de vierde grand slam in zijn loopbaan. De Tigers trokken een 7-1 zege over de streep. Schoop was nog niet klaar in deze serie. Woensdag was hij 3-for-5 en met een RBI-single in de zesde inning tekende hij voor alweer zijn 17e binnengeslagen punt van 2020. Detroit won opnieuw: 7-6.

Na bijna een maand afwezigheid keerde Andrelton Simmons vorige week terug in de line-up van de LA Angels. Toch leek er in een maand niet veel veranderd. Simmons raakte geblesseerd in een verloren wedstrijd tegen de Oakland A’s. Toen Simba vorige week zijn rentree maakte, werd opnieuw verloren. En opnieuw van de Athletics. In een door Oakland en Houston gedomineerde divisie hangen de Halos aan het elastiek. Zij strijden met Texas en Seattle om de derde plek.

BIJ DE PINKEN

Veel tijd om warm te draaien had Simmons afgelopen weekend niet nodig. Al tijdens zijn eerste slagbeurt kwam hij door met single en dit herhaalde hij nog eens in zijn derde at-bat. De kortestop (2-for-4) zal niet ontevreden zijn geweest met zijn eigen prestatie. Zijn team ging echter voor de vierde keer op rij onderuit: 5-3. Die bescheiden losing streak werd een etmaal later een halt toegeroepen, maar Simmons maakte geen deel uit van de ploeg die in Oakland met 4-3 won. Zondag vond hij zijn naam wel terug in de line-up. Opnieuw deed Simba het aan slag heel behoorlijk met 2-for-5, maar wederom kon hij zijn team niet aan een overwinning helpen. Die ging na tien innings met 5-4 naar de A’s.

In Houston was Simmons al snel productief voor de Angels. Hij dwong vier wijd af in de derde inning, wist een honk te stelen en zijn eerste run te scoren na zijn rentree. Zijn overige at-bats waren minder succesvol. Drie keer kon hij met drie slag weer gaan zitten. De run die Simmons in de derde scoorde, mocht voor de Angels niet baten. Zij moesten met 11-4 dit duel aan Houston laten. Er stond ook een doubleheader gepland, maar het eerste deel daarvan mocht Andrelton Simmons overslaan. De Halos verloren die wedstrijd met 6-3. Het tweede deel werd door de Angels met 12-5 gewonnen. Een walk in de eerste inning leidde tot een run voor Simmons, die daarmee de Halos op 3-0 bracht. In de vijfde inning volgde een single, waardoor zijn slaggemiddelde op .250 kwam. Een run leverde dit overigens niet op.

De San Francisco Giants zijn bezig aan een opmerkelijke opmars. Lang was het behelpen voor de fans dit seizoen, maar de laatste anderhalve week lijkt de ploeg niet te stoppen. Helaas is dit niet te danken aan de dadendrang van Chad Tromp. De catcher heeft het lastig na de komst van Joey Bart. De belofte neemt nu regelmatig plaats achter home plate, waardoor Tromp het nu moet doen met de kruimels die Bart voor hem overlaat.

Afgelopen zondag was daar zo’n kruimel. Twee keer mocht Tromp zich tegen de Diamondbacks naar het slagperk begeven en na een strikeout in de tweede volgde in de vijfde inning zijn eerste hit in vijf wedstrijden. Sinds die laatste hit, op 15 augustus tegen de A’s, daalde zijn slaggemiddelde van .243 naar .200. Overigens nam Joey Bart het stokje van hem over tegen Arizona, waardoor Chad Tromp op twee at-bats bleef steken. Tijdens Game 1 van de doubleheader tegen de Dodgers waren er opnieuw twee slagbeurten voor de catcher. Twee keer sloeg hij de bal richting het derde honk en twee keer betekende dit een out. San Francisco verloor donderdag beide duels en sloot daarmee een 7-game winning streak af. In de divisie staan ze nog altijd voorlaatste.

Cover Photo: Jayne Kamin-Oncea/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen