ALCS: Grand slam JBJ beslist Game 3

Door

Met een gelijke stand trok het hele circus van de oostkust naar Texas, waar na een rustdag Game 3 op het programma stond. Beide startende werpers hadden in de ALDS hun wedstrijd met een quality start gewonnen en begonnen dus met veel vertrouwen aan de wedstrijd, maar het waren vannacht de slagploegen die al snel van zich lieten horen. Uiteindelijk gaf power uit onverwachte hoek de doorslag. Met deze overwinning grijpen de Red Sox een 2-1 voorsprong in de ALCS.

METEEN VUURWERK

Nog voor pitcher Dallas Keuchel een man uit had gekregen, brachten de Red Sox al hun eerste punten over de thuisplaat. Mookie Betts opende opnieuw het bal met een lead off single. Andrew Benintendi volgde zijn voorbeeld met een honkslag het linksveld in, waarna JD Martinez het eerste punt binnen bracht met een double langs het eerste honk. De eerste uit van de inning, een velderskeus op een grounder van Xander Bogaerts richting korte stops Carlos Correa, bracht vervolgens de stand op 2-0.

Omdat Keuchel verder geen punten meer toestond, was het aan Nathan Eovaldi om de sterke lineup van de Astros het zwijgen op te leggen. Nog in de gelijkmakende eerste inning moest Eovaldi, onder het toeziend oog van zijn plaatsgenoot en levende legende Nolan Ryan, al meteen drie honkslagen incasseren. Na singles van José Altuve en Alex Bregman was het Marwin Gonzalez die de eerste over de thuisplaat bracht. De schade bleef echter tot dat ene punt beperkt, toen Josh Reddick vervolgens uit werd gevangen door Benintendi.

FREE AGENTS

Beide startende werpers zullen na het postseason de markt opgaan als free agents en na die lastige eerste inning lieten ze zien waarom ze door veel teams zullen worden begeerd. Tot de vijfde inning stonden zij allebei geen run meer toe, iets waarvoor Keuchel wel linksvelder Tony Kemp dankbaar mocht zijn. Maar in die vijfde inning was het weer Houstons top of the order die Eovaldi pijn deed. Nadat Altuve met vier wijd het eerste honk had bereikt, sloeg Bregman met een double een gelijke stand op het bord.

Dat het nota bene Bregman was die voor het tweede punt zorgde, zal Eovaldi extra pijn hebben gedaan, want het was de uitgesproken derde honkman die eerder deze week de gemoederen op scherp zette op social media. Direct na afloop van Game 2 plaatste Bregman namelijk een filmpje van back-to-back-to-back dingers van hem en ploeggenoten Altuve en George Springer op het gooien van toenmalig Ray Eovaldi.

HOUSTON BULLPEN GEEFT NIET THUIS

Lang kon de thuisploeg echter niet genieten van de gelijke stand. In de volgende inning kwam Boston alweer op voorsprong. Aan het begin van de inning was reliever Joe Smith Keuchel komen vervangen. Manager AJ Hinch bracht Smith juist vanwege zijn matchup met Bostons rechtshandige slagmannen, maar het was righty Steve Pearce, wiens homerun net aan de goede kant van de foul pole bleef, die de matchup dit keer in zijn voordeel besliste.

Omdat de achterstand niet verder opliep, mochten de ‘Stros hoop blijven houden. Aan closer Robert Osuna was het de taak om in de achtste inning de zege binnen handbereik te houden. Dat Osuna niet in zijn taak slaagde, is zacht uitgedrukt. Na honkslagen van Bogaerts en invaller Rafael Devers leek de druk de closer teveel te worden. Zowel Brock Holt als Mitch Moreland mochten na te zijn geraakt door een van zijn worpen naar het eerste honk. Dat bracht de stand op 4-2 en de honken vol voor Jackie Bradley Jr.

JBJ

Bradley bezet niet voor niets de negende positie in de batting order, maar dat hij gevaarlijk kan zijn bewees hij al in Game 2. Toen sloeg hij met de honken vol een double die miraculeus over de muur in Fenway Park bleef rollen. Nu ging hij in Minute Maid Park zelfs nog een stapje verder. Reddick kon in het rechtsveld alleen maar toekijken hoe de bal de tribune in verdween. Daarmee sloeg JBJ als eerste non-pitcher en non-pinchhitter in het postseason een grand slam als negende slagman.

Met de ruime voorsprong en nog maar anderhalve inning te gaan, was de wedstrijd gelopen. De vaak bekritiseerde bullpen van de Red Sox gaf nauwelijks iets weg na het vertrek van Eovaldi. Relievers Ryan Brasier, Matt Barnes, Joe Kelly en Eduardo Rodriguez gaven in de laatste drie innings nog maar één honkslag en één keer vier wijd op aan de zo gevaarlijke slagploeg van de Texanen. Het was uiteindelijk E-Rod die in de negende de overwinning definitief veilig stelde.

UP NEXT

Na de pijnlijke openingswedstrijd lijken de Red Sox zich hersteld te hebben en hun ongeslagen status in uitwedstrijden deze play-offs zal ze hoop geven voor de komende twee duels in Houston. De Astros zullen hopen op een sterke Charlie Morton in Game 4 om het momentum weer in hun voordeel te krijgen. Namens de bezoekers zal Rick Porcello als eerst de heuvel bestijgen.

Game 4 start om 2:39 Nederlandse tijd en zal te zien zijn op Fox en MLB.tv.

 

Coverfoto: Jim Davis/Boston Globe

Ook leuk om te lezen