Voorbeschouwing MLB : Seattle Mariners

Door

De Seattle Mariners zijn een van de teams in de Major League, die nog nooit de World Series wonnen. Sinds hun oprichting in 1977 stonden zij wel vier keer in de playoffs.

Met spelers als Ken Griffey Jr., Alex Rodriguez, Edgar Martinez, Randy Johnson en manager Lou Pinella behoorden de Mariners aan het eind van de jaren negentig en het begin van deze eeuw tot de top van de MLB.

In 2001 kenden de Mariners een van de beste seizoenen ooit, ze gingen 116-46 maar werden in de ALCS uitgeschakeld door de Yankees. In de jaren die daarop volgden, werden de playoffs niet meer bereikt.

2010: Gigantische teleurstelling

Voor aanvang van het seizoen werden Cliff Lee, Chone Figgins, Milton Bradley, Brandon League en Casey Kotchman aan de selectie toegevoegd. De Mariners waren al Adrian Beltre, Bill Hall, Brandon Morrow en Carlos Silva kwijtgeraakt, maar met het aantrekken van deze spelers en het resignen van Erik Bedard zagen de Mariners er toch erg sterk uit en werd verwacht dat zij mee zouden strijden om de bovenste plek in de AL West.

Met Cliff Lee en Felix Hernandez hadden de Mariners immers twee van de beste starters van de league in hun starting rotation. De Mariners begonnen het seizoen echter erg zwak en tot overmaat van ramp besloot Ken Griffey Jr., het gezicht van de Seattle Mariners in de succesvolle jaren negentig en nu veteraan van de selectie, halverwege het seizoen te stoppen na onenigheid met de manager.

Twee maanden later werd die manager, Don Wakamatsu, ontslagen en opgevolgd door interim-manager Daren Brown, onder wie de Mariners niet veel beter presteerden. Een voordeel van de slechte prestaties was dat Nederlander Greg Halman zijn debuut in de hoofdmacht mocht maken.

De M’s eindigden het seizoen met een record van 61-101 op de laatste plaats in de AL West. De slagploeg scoorde slechts 513 runs en eindigde daarmee op de voorlaatste plaats in de American League. Ze hadden het laagste slaggemiddelde in de league (.236), sloegen de minste hits (1274) en de minste home runs (101). Alleen de Rays kregen meer strikeouts dan de Mariners (M’s: 1184) en er was slechts een team met minder walks (M’s: 459).

Dit was duidelijk een hele slechte slagploeg. Dat blijkt eens te meer als je kijkt naar de pitching stats van de Mariners. Dan is het eigenlijk niet te bevatten dat zij 101 wedstrijden verloren in 2010. Het team ERA was vierde in de AL (3.95), de Mariners kregen 698 runs tegen (6e), gooiden weliswaar maar 973 strikeouts (13e), maar gooiden ook slechts 452 walks (2e). Cliff Lee en Felix Hernandez waren de enige pitchers met een winning record, maar Lee vertrok in juli naar de Rangers. King Felix was dan ook de enige pitcher met meer dan 10 wins bij de M’s.

Felix Hernandez, Cliff Lee en Ichiro Suzuki (foto) waren zoals verwacht de beste spelers in Seattle in 2010. Felix ging 13-12 met een ERA van 2.72 en 232 strikeouts in 249 innings. Hij won bovendien de AL Cy Young Award. Cliff Lee ging 8-3 met een ERA van 2.34 voor de Mariners in dertien starts, waarvan hij er in vijf een complete game gooide. Ichiro sloeg, zoals elk jaar, boven de .300 met ruim 200 hits.

Jose Lopez viel tegen vorig seizoen. Hij zag zijn slaggemiddelde zakken naar .239 en zat ruim 60 punten onder zijn career slugging percentage met .339.

2011: Waarschijnlijk wederom onderin

Hoewel de Mariners zich wel een beetje versterkt hebben met spelers als Miguel Olivo, Brendan Ryan, Jack Cust en Justin Smoak lijkt er voor hen opnieuw geen rol weggelegd in de playoff race in de AL West volgend seizoen. Nieuwe manager Eric Wedge, eerder manager van de Cleveland Indians, heeft daarvoor normaal gesproken simpelweg niet het juiste spelersmateriaal in huis.

De rotation wordt uiteraard aangevoerd door ace Felix Hernandez (foto), maar bestaat verder uit Jason Vargas, Doug Fister, Erik Bedard (mits eindelijk fit) en Michael Pineda of Luke French. David Aardsma is de closer en vormt de bullpen samen met relievers Brandon League, Greg Olsen, Dan Cortes, Josh Lueke en Jose Flores.

In het infield staan Justin Smoak (1B), die overkwam in de Cliff Lee-trade, Brendan Ryan (2B), Jack Wilson (SS) en Chone Figgins (3B), Josh Wilson is de utility infielder. Miguel Olivo is de nieuwe catcher van de M’s en wordt bijgestaan door back-up Adam Moore, die vorig jaar niet verder kwam dan een slaggemiddelde van .208 als starter.

In het outfield zijn waarschijnlijk Michael Saunders (LF), Franklin Gutierrez (CF) en Ichiro Suzuki (RF) de starters, maar ook Milton Bradley en natuurlijk Greg Halman maken kans op een plekje in het outfield. Bradley concurreert bovedien met Jack Cust om de DH-positie.

De nabije toekomst ziet er in Seattle niet heel rooskleurig uit, maar er is een aantal prospects (Halman, Smoak en Saunders) onderweg naar de top en laten we hopen dat zij – vooral Halman – het sezoen van de Mariners kleur kunnen geven.

Foto: niles-hs.k12.il.us

Ook leuk om te lezen