Inside Baseball: AL West (week 10)

Door

U leest het goed in de onderstaande standings: de Seattle Mariners gaan aan kop in de AL West. Waar we de eerste weken nog wekelijks schreven over de tweestrijd tussen de Houston Astros en de Los Angeles Angels, daar lijken de Mariners zich voor nu te gaan roeren in deze strijd.

Want ondanks de problemen — zoals de schorsing van Robinson Cano — hebben de Mariners de afgelopen weken afgesloten met een 12-3 record uit de laatste 15 wedstrijden. Het betekent dat de Astros dit seizoen niet alleen rekening moeten houden met de Angels, maar dus ook met de verrassende Mariners.

Standings t/m 3 juni 2018

SEATTLE MARINERS
(37-22, .627, – GB)


26 augustus 2003 is de laatste keer dat de Seattle Mariners na minstens 58 wedstrijden op kop gingen in de AL West. Het zegt veel over de vele magere jaren die er de afgelopen jaren zijn geweest in Seattle waarbij dus ook de play-offs al sinds 2001 niet zijn gehaald. Maar de ploeg van Scott Servais is momenteel in bloedvorm en ook afgelopen week werd er meer gewonnen dan verloren. De Texas Rangers boden weliswaar meer weerstand dan verwacht (deze series werd gedeeld met een 2-2 score), maar de Tampa Bay Rays werden tot driemaal toe afgetroefd. Met name de walk-off homerun van Mitch Haniger op vrijdagavond was daarbij één van de hoogtepunten van de week:

 

Verder was er gedurende de week goed nieuws uit de ziekenboog; zowel Jean Segura als Dee Gordon keerde terug en ook voor werper Wade LeBlanc was er een leuk moment. De 33-jarige pitcher pakte zijn eerste win als starting pitcher in ruim twee seizoenen. Minder goed nieuws was er voor reliever Marc Rzepczynski, die ondanks de goede resultaten een dramatisch seizoen beleeft, met een ERA dat bijna boven de grens van 10 uitstijgt. Hij mag in Triple-A aan zijn pitches gaan werken, terwijl Roenis Elias diens plek inneemt.

PLAYER OF THE WEEK

Werper Marco Gonzales was tot tweemaal toe betrokken bij overwinningen en dit kwam mede door zijn prima prestaties. Tegen de Rangers gaf hij in 6.2 innings slechts één run (unearned) en vier hits op, terwijl hij afgelopen zondag tegen de Rays slechts één earned run en vijf hits op gaf.

UP NEXT
Aan het einde van de week mogen de Mariners weer spelen tegen de Tampa Bay Rays, maar daarvoor worden er eerst nog belangrijke duels uitgevochten met de Houston Astros.


HOUSTON ASTROS
(37-24, .607, 1.0 GB)


De Houston Astros vinden zichzelf terug op een plek die vorig jaar voor de World Series-winnaars onbekend terrein was. Destijds stonden ze rond deze datum al 12 (!) wedstrijden voor op de dichtstbijzijnde concurrent. Ditmaal zorgen de Angels en Mariners ervoor dat Houston niet eenvoudig de divisietitel zal kunnen gaan verdedigen. Deze week was daarnaast ongelooflijk zwaar met wedstrijden tegen de Yankees en de Red Sox waarin de ‘Stros slechts 3-4 gingen. Wel bleek wederom hoe breed bezet Houston is. Rookie J.D. Davis was amper één dag opgeroepen of hij ramde de bal er direct uit in de eerste wedstrijd tegen de Yankees.

 

Verder was het dus een week van vallen en opstaan. De bullpen liet bij tijd en wijle steken vallen, en ook Charlie Morton bleek menselijk door zijn eerste wedstrijd van het seizoen te verliezen. Gerrit Cole was echter wel weer en fuego door in zijn wedstrijd tegen de Red Sox zelfs boven de 100mph uit te komen in de zevende (!) inning. Aan de andere kant lijkt er voor Carlos Correa eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Na een belabberde maand mei waarin hij .188 sloeg, wist hij tegen de Red Sox een homerun te noteren waarmee hij vol goede moed de maand juni in lijkt te gaan.

PLAYER OF THE WEEK

Aan slag waren er weinig spelers die opvallen, maar de starting pitchers deden het prima. Zo ook – uiteraard – Justin Verlander die tegen de Yankees één run in 6.2 innings op gaf en tegen de Red Sox twee runs in 6.0 innings. Gezien de tegenstand alles behalve een slechte prestatie.

UP NEXT

De Houston Astros mogen proberen de leiding terug te pakken tegen de Seattle Mariners waarna er een vierluik wacht tegen de hekkensluiter in de divisie: de Texas Rangers.


LOS ANGELES ANGELS
(32-28, .685, 5.5 GB)


Terwijl de Mariners de weg omhoog hebben gevonden, is het voor de Angels ook een periode van vallen en opstaan. Net als de Astros gingen ze deze week 3-4, maar in tegenstelling tot de Astros had Los Angeles in de Detroit Tigers en de Texas Rangers niet bepaald de sterkste tegenstand. Dit kwam mede doordat de pitching het af en toe liet afweten. Zo gaf de bullpen op donderdag tegen Detroit een wedstrijd volledig weg. Een dag later was het de solide Andrew Heaney die in de eerste inning de nodige runs om zijn oren kreeg. Ster Shohei Ohtani had ondertussen weer een memorabel moment door een pitch te gooien van 101.1 mph:

 

Naast Ohtani beleefde ook Ian Kinsler een goede week door tegen ‘zijn’ Detroit Tigers (waar hij jaren speelde) een three-run-homerun te noteren. Ook Mike Trout was wederom bezig aan een ongelooflijk sterke week waar je superlatieven voor tekort komt.

PLAYER OF THE WEEK

Mede daarom verdient niemand minder dan Mike Trout deze eer. Hoewel hij slechts drie runs binnensloeg, zaten er wel twee homeruns bij (daarmee gaat Trout aan kop in de National League). Ook sloeg hij doodeenvoudig .321, iets waar genoeg slagmensen genoeg moeite mee hebben.

UP NEXT

Het schema blijft de Angels vooralsnog gunstig gezind. Eerst moeten ze het tegen de Kansas City Royals opnemen, alvorens de Minnesota Twins de volgende tegenstander zijn.


OAKLAND ATHLETICS
(31-29, .517, 6.5 GB)


Ook de Athletics gingen, net als de Astros en de Angels, deze week 3-4, waardoor hun achterstand op deze ploegen groter noch kleiner werd. Met name de eerste drie wedstrijden waren vanuit Oakland-perspectief dramatisch. De offense was namelijk totaal zoek. Zo ging de eerste wedstrijd met 1-0 verloren tegen de Tampa Bay Rays na 13 innings, waardoor een sterke start van Trevor Cahill (8 IP, 0 ER) voor niks bleek te zijn.

Twee dagen later kwam vervolgens de derde nederlaag op rij. Dezelfde Rays en Nate Eovaldi hielden de Athletics op slechts nul runs tegen. Pas op donderdag kwam de offense uit haar winterslaap dankzij Matt Olson.

 

De dag erna was de offense ineens klaarwakker tegen de Kansas City Royals. Matt Olson sloeg er pardoes twee ballen uit en Dustin Fowler deed precies hetzelfde in een 16-0 win. Daarbij was ook het optreden van Frankie Montas wederom aangenaam verrassend te noemen. Hij gooide acht innings waarin hij geen runs tegenkreeg. Uiteindelijk werd de week afgesloten met een nederlaag en wederom een overwinning tegen diezelfde Royals. 3-4 tegen de Royals en de Rays is echter niet hetgeen wat Oakland naar de top van de divisie zal brengen.

PLAYER OF THE WEEK

Vier homeruns in vier dagen: Matt Olson kreeg het voor elkaar en beleefde zodoende een sublieme week. De 24-jarige infielder was met vier homeruns, negen RBI’s en een slaggemiddelde van .296 éen van de lichtpunten in een verder wisselvallige week voor de Athletics.

UP NEXT

Kansen genoeg voor de Athletics deze week. Ontmoetingen met de Texas Rangers en de Kansas City Royals bieden op papier genoeg perspectief.


TEXAS RANGERS
(25-37, .403, 13,5 GB)


De Texas Rangers blijven achter de rest aanhobbelen en gingen – uiteraard – ook 3-4 deze week. Zoals eerder gezegd deelden ze wel de series met de sterke Seattle Mariners, maar de week werd afgesloten twee nederlagen tegen de Los Angeles Angels. Hoewel Adrian Beltre terug kwam, was een ander positief teken de vechtlust die de ploeg enerzijds liet zien in een scuffle met de Angels op vrijdagavond. Ook de een enerverende inning die de Rangers tegen de Mariners hun tweede overwinning van de series bracht was interessant.

 

Verder werden ook de Rangers dus veelvuldig getroffen door wisselvalligheid, maar kwam het meest ‘vervelende’ nieuws misschien wel uit Triple-A. Outfielder Willie Calhoun — één van de meest veelbelovende prospects binnen de organisatie — werd uit een wedstrijd verwijderd omdat hij niet hard genoeg richting het eerste honk had gesprint. Vooral voor de Rangers, die een kwaliteitsinjectie goed kunnen gebruiken, lijkt het geen goed teken voor de toekomst van Calhoun in Texas. De prospect heeft het sinds zijn komst naar Texas (in de Yu Darvish-deal) niet bepaald naar zijn zin in zijn nieuwe organisatie.

PLAYER OF THE WEEK

Weinig echte uitblinkers deze week, dus laten we deze gelegenheid gebruiken om te vermelden dat Adrian Beltre met twee hits bij zijn terugkeer direct weer een plekje opschoof op de ‘MLB all-time hits list’. Beltre staat nu 22e, één plekje achter Mariners-legende Ichiro Suzuki.

UP NEXT

Twee interessante divisiewedstrijden zijn aanstaande voor de Rangers. Eerst tegen de Athletics en daarna tegen de staatsrivaal in de Houston Astros.

Coverfoto: AP Photo/Ted S. Warren

Ook leuk om te lezen