Inside Look: geduld nodig in Cleveland

Door

Cleveland Cavaliers v Denver Nuggets

De NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Vandaag: de Cleveland Cavaliers.

Een nieuwe coach, nieuwe spelers en de hele wereld die naar je kijkt. Daar is het verhaal van de Cleveland Cavaliers aan het begin van dit seizoen. Na de komst van LeBron James en Kevin Love waren (en zijn) de verwachtingen zo hoog gespannen dat deze bijna niet waar gemaakt kunnen worden. En dat blijkt. Cleveland heeft pas twee van zijn vijf wedstrijden gewonnen. Verloren werd er onder andere tegen de New York Knicks en de Utah Jazz. Opvallend is daarin de felle kritiek die direct ontstaat op elk aspect van het spel. Met name Irving kreeg het te verduren na zijn 34 punten en nul assists tegen de Jazz.

In augustus publiceerde SportAmerika een artikel over de noodzaak tot aanpassen van de nieuwe grote drie. Love, Irving en in mindere mate ook James zouden flink moeten inleveren op hun usage rating (usg%), maar dat hun true shooting percentage (ts%) erop vooruit zou kunnen gaan.

Vroege ontwikkelingen

We zijn nu pas vijf wedstrijden onderweg, maar het is interessant de ontwikkeling van de Cavaliers bij te houden. Daarom de volgende cijfers, gebaseerd op de afgelopen vijf games:

LeBron daalt van 29,1 USG% bij Miami naar 28,9 nu.
Irving daalt van 28,2 USG% vorig jaar naar 24,3 nu.
Love daalt van 28,8 USG% bij de Timberwolves naar 21,8 nu.
Waiters daalt van 26,9 USG% vorig jaar naar 21,6% nu.

Dion Waiters is bewust in dit rijtje opgenomen. Hoewel niet direct onderdeel van ‘de grote drie’ noteert Waiters wel een USG% van boven de 20%. Hij is veel, misschien wel teveel, betrokken bij de aanvallen van de Cavaliers. Hoewel niet opgenomen in de tabel scoren Tristan Thompason en Anderson Varejao ook hoge cijfers.

Het lijkt erop alsof coach Blatt als een team wil spelen. Scoren over alle schijven en voorkomen dat de verdediging zich kan instellen op één speler. De Spurs lijken daarbij zijn inspiratie, waar vorig jaar niemand boven de 26,5% uitkwam en waarbij alle spelers boven de 15% scoorden. Vergelijk dit met OKC, waar een zeer groot deel van de USG% opgesnoept werd door Kevin Durant en Russell Westbrook.

Aanpassen, aanpassen, aanpassen

Toch komt zoiets met vallen en opstaan. De coach kan wel willen dat er over veel schijven wordt aangevallen. Dit ook daadwerkelijk doen is iets anders. Player Tracking Data laat zien dat Kyrie Irving vorig jaar bijna 50% van zijn schoten nam vanuit zogenaamde pull-ups, een schot waarbij een speler eerst een stuk gedribbeld heeft. In 45% van de gevallen gingen daar meer dan drie dribbels aan vooraf.

Irving is dus van nature ingesteld op dribbelen en schieten, het creëren van zijn eigen kansen. Kevin Love is exact het tegenovergestelde. Ook veroorzaakt door zijn positie komt 87% van zijn schoten na één of minder dribbels. LeBron James houdt het midden tussen deze statistieken.

De Cavs hebben dus niet te maken met één of twee spelers die zich moeten aanpassen aan een nieuwe speelstijl. Iedereen moet zich aanpassen. Irving zal veel meer als ‘echte’ point-guard moeten spelen, maar ook James zal zich aan moeten passen aan een geheel nieuwe stijl van aanvallen.

Geduld
Hoogstwaarschijnlijk zal dit op een moment gaan lopen. De spelers raken aan elkaar en de coach gewend. Misschien gaat dit niet zonder slag of stoot, maar met dit kaliber spelers is de kans groot dat het gaat lukken. Wat we dan zullen zien is dat de lagere USG% ook tot uiting gaan komen in hogere TS%. Nu hangen de grote drie ieder ca. 10% onder hun percentages van vorig jaar, terwijl ze ook nog eens minder schieten. Hierdoor verliezen de Cavs wedstrijden.

Naarmate het seizoen vordert gaat dit hoogstwaarschijnlijk weer wat stijgen, maar het kan zomaar zijn dat het eerste seizoen samen gewoon niet wordt wat men ervan verwacht had. Geduld is een schone zaak. De spelers en de coach moeten wennen aan elkaar en aan een nieuw spelletje. In de zwakke Eastern Conference zullen de Cavaliers de playoffs echt wel halen. Het is voor de (bandwagon) fans te hopen dat ze tegen die tijd hun spelletje op de rit hebben.

Foto: Getty Images
Stats via: ESPN, Basketball-Reference en NBA.com

Ook leuk om te lezen