Team USA moeizaam naar olympische zege

Team USA heeft voldaan aan de verwachtingen door de olympische titel te winnen. Zoals verwacht waren de Amerikanen in de finale te sterk voor Spanje. Het verschil was echter veel kleiner dan velen hadden verwacht. Spanje bood goed tegenstand, maar kwam in de slotminuten tekort tegen het getalenteerde Team USA: 107-100. Kevin Durant was de grote man aan de kant van Team USA met dertig punten. LeBron James voegde 19 punten, 7 rebounds en 4 assists toe.

Het is de veertiende keer in de historie van de Olympische Spelen dat de mannen van Team USA beslag legt op het basketbalgoud.

Bij Spanje speelde Pau Gasol een weergaloze wedstrijd. De Lakers-ster nam zijn team bij de hand met Magic Johnson-achtige prestatie. Zijn 24 punten, 8 rebounds en 7 assists waren echter niet voldoende voor Spanje om revanche te nemen op de nederlaag die het tegen Team USA leed in 2008 in de olympische finale in Beijing. De Zuid-Europeanen begonnen matig aan het toernooi -met nederlagen tegen Rusland en Brazilië-, maar bleken een waardig tegenstander en terecht winnaar van het zilver.

In de eerste helft hielden de twee teams elkaar in evenwicht. Team USA begon sterk aan het duel en leek Spanje snel van zich af te willen schudden. De herinnering aan de finale van vier jaar eerder met de hijgende Spanjaarden in hun nek zorgde ervoor dat Team USA via Kevin Durant en Kobe Bryant uitliepen naar een 35-27 zege. Maar zoals de hele wedstrijd zou blijken, als de Amerikanen wat uitliepen had Spanje telkens een antwoord.

Spanje stond slechts één punt achter bij de start van het vierde en laatste kwart. In de eerste helft van de laatste periode moesten de Spanjaarden hun opponent dan toch laten gaan. Bryant en Durant zetten Team USA op tien punten voorsprong met 4.27 minuten op de klok. Spanje probeerde het gat uit alle macht te dichten, maar een driepunter van James met 1.59 minuten te gaan bracht de voorsprong weer op negen punten. Spanje vervolgde met een offensieve fout en een gemiste driepunter, waarna een score van Chris Paul met minder dan een minuut te spelen het duel definitief besliste.