Inside Look: Doet LeBron James het rustig aan?

Door

Miami Heat v Phoenix SunsDe NBA is een wereld van passie, dunks, trucs en je tegenstander voor schut zetten. Even goed is het echter een wereld van cijfers, lijstjes, schema’s en tactiek. In Inside Look zoeken we het waarom achter de prestaties. Aan de hand van shot-charts, box-scores en statistiek laten we zien waarom spelers en teams doen wat ze doen. Deze week: Doet LeBron James het rustig aan?

The King is al enkele jaren de beste speler van de NBA. Natuurlijk, Kevin Durant scoort meer, Chris Paul passt beter, maar alles tezamen? James is de terechte viervoudig MVP, die jaar na jaar beter lijkt te worden. Met name zijn zuiverheid verbeterd continu, dit zijn James’ schotpercentages over de laatste tien jaar, toen LeBron gedraft werd door de Cavaliers:

NBAStats (1)

Op één seizoen na, in 2006/2007, steeg zijn schotpercentage continu. ZIjn driepuntsschot lijkt iets van de laatste paar jaar en zijn vrije worppercentage lijkt redelijk stabiel rond de 75%.

Deze cijfers zijn indrukwekkender dan ze op het eerste gezicht lijken. Bovenstaande stats komen namelijk in de buurt bij iets wat nog geen enkele speler in de historie van de NBA gelukt is: een 60/40/75 seizoen. Natuurlijk bestaat er de fameuze 50/40/90 club waar onder meer Steve Nash, Reggie Miller en Kevin Durant deel van uitmaken, maar 60% en 50% is nogal een verschil.

Al met al, LeBron James is dit seizoen wéér briljant en lijkt hij op weg naar zijn vijfde MVP-award. Toch is er iets geks aan de hand. Waar zijn schotpercentage blijft stijgen heeft hij dit jaar een dip op het gebied van rebounds, assists, blocks en steals.

Dit kan twee dingen dingen betekenen. De eerste optie is dat de koning oud wordt en binnenkort vervangen gaat worden. De tweede optie is dat James het gewoon rustig aan doet (of door zijn coach gedwongen wordt het rustig aan te doen). De haters zullen snel willen kiezen voor de eerste optie, de fans, waaronder ikzelf, voor de tweede.

Gelukkig kunnen we ook hieraan rekenen. We nemen de basis statistieken van James van de laatste paar jaar en rekenen deze terug naar het aantal schoten, rebounds, assists, etc. per gespeelde minuut.

statsmin

James speelt ruimt een minuut per wedstrijd minder dan vorig jaar, en dat ondanks dat Dwyane Wade, zijn vaste maatje en de nummer twee bij de Miami Heat, regelmatig een wedstrijd mist. Daarnaast valt zo bezien het verval van de koning behoorlijk mee te vallen.

Doet hij het dan rustig aan? Het zou me niks verbazen. Toch is het moeilijk te geloven als je hem zulke moves ziet uithalen:

Hij had helemaal niet mee hoeven te rennen. Wade had het zelf gekund, en er waren nog twee spelers in de buurt.

Het blijft onduidelijk, hoewel James zelf onverbiddelijk is. Tegen Tom Haberstroh van ESPN zei hij recent:

“I cannot coast because I don’t know if the next game will be the last game I’ve ever played. It’s my mindset, when I get out on the floor, I gotta go hard. I don’t know where it came from, the way I was brought up, the way I played when I was a kid.” 

Doet James het rustig aan? Of is hij op zijn retour?

Dit is echter nog niet eens de belangrijkste vraag. Die gaat namelijk niet over het nu, maar over de toekomst. Gaat hij straks tijdens de play-offs weer vol gas, of anders gezegd: gaat hij de Miami Heat de derde opeenvolgende titel brengen?

Foto: Getty Images

2 Reacties
  1. Alerk 10 jaar ago

    Het woord “haters” vind ik bevooroordeeld, ik noem het liever critici

  2. Ewout Versloot 10 jaar ago

    Je hebt helemaal gelijk Alerk, ik zal de volgende keer genuanceerder zijn. Critici en sympathisanten, zoiets? Overigens kan ik me niet voorstellen dat iemand extreem kritisch is op LeBron, behalve het soms wat opzichtig floppen….

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen