Dallas legt beslag op allereerste NBA Titel

In de hol van de leeuw de titel pakken. De Miami Heat weten wat het is, wat in 2006 pakten zij de NBA titel door in Game 6 de Dallas Mavericks te verslaan. Zondagavond was het payback, want dankzij een 105-95 zege mochten de Mavs voor de allereerste keer in de geschieden de Larry O’Brien trofee de lucht insteken.

Vooraf was er veel te doen geweest. LeBron James had tot zondag niet thuis gegeven in de serie en was vastberaden om een statement te maken. Daar tegenover stond een getergde ploeg uit Dallas, die koste wat het kost een Game 7 wilden voorkomen.

De thuisploeg voegde daad bij woord door in de openingsfase fel te starten. James schoot zijn eerste vier schoten en de Heat nam hierdoor een kleine voorsprong. Mavs-coach Rick Carlisle zag het gebeuren en reageerde direct. Zijn ploeg schakelde over op zone verdediging en dat bleek een prima keuze.

Na een 53-51 stand bij rust denderde zijn ploeg in het derde kwart door, met als gevolg dat er aan het begin van het laatste kwart een gat van tien punten op het bord stond. Eerder in de serie was het juist de ploeg uit Dallas geweest die tegen een achterstand had aangekeken, maar nu konden ze de voorsprong consolideren.

Steeds als Miami leek terug te komen, sloeg Dallas weer terug. Het vertrouwen bij de ploeg van coach Erik Spoelstra ebde langzamerhand steeds meer weg en aan het einde van het vierde kwart was het over.Met nog iets minder dan 2 minuten op de klok bracht Jason Terry, deze avond de grote man met 27 punten, het verschil op twaalf punten. Iedereen realiseerde zich dat de ervaren Mavs dit niet meer uit hadden zou gaan geven.

Hiermee was de allereerste titel ooit voor de ploeg uit Dallas een feit.

Terry was de grote man in Game 6, maar Dirk Nowitzki kreeg uiteindelijk de series MVP. De Duitser kwam in de gehele serie tegen de Heat tot indrukwekkende gemiddelden: 27 punten en 9 rebounds. Daarnaast was hij de man die in elke wedstrijd in het vierde kwart opstond om zijn team daarmee naar het einde te loodsen.

Waar Nowitzki de grote man was tijdens de serie, gaf LBJ niet thuis en blijft dus het predikaat ‘net niet’ achter zijn naam staan. In 2007 verloor hij al eens eerder een NBA Finals, toen nog met zijn Cleveland Cavaliers en ook dit jaar kon hij niet het verschil maken.

Alleen aan de belofte die hij aan het begin van het seizoen maakte,(\'We gaan zeven titels pakken\') , kon hij dit seizoen nog niet een start maken.