Devils na overwinning met een luchtje in pole position

Dagelijkse updates over de belangrijkste wedstrijden met highlightvideo’s, niet te missen feiten en nieuwtjes en de uitslagen van alle wedstrijden. Dat is NHL Under Review.

De New Jersey Devils hebben met een 5-3 overwinning in game 5 een belangrijke stap gezet in de richting van de Stanley Cup Finals. Met een tussenstand van 3-2 kunnen de Devils het zaterdagnacht in eigen huis afmaken. Aan de overwinning hing wel een luchtje.

Furieuze/Curieuze start

De Devils begonnen sterk in de eerste periode en stonden al binnen een tijdsspanne van tien minuten op een 3-0 voorsprong. Daarbij dient gezegd, dat de 1-0 en 2-0 eigenlijk hadden moeten worden afgekeurd: Bij de 1-0 werd een overtreding ten opzichte van de Rangers begaan en aan de 2-0 ging een buitenspel moment vooraf.

Daarmee wisten de Rangers al dat ze voor een hels karwei stonden, want voor een overwinning waren dus al vier doelpunten nodig. Alleen in het allereerste play-offduel tegen de Ottawa Senators slaagden de Rangers er tot dusverre in om vier doelpunten te maken. Brandon Prust zorgde nog in de eerste periode voor hoop: na een kwartier spelen was Prust verantwoordelijk voor de 3-1.

Change of momentum

Na het doelpunt van Prust begonnen de Rangers wel een stuk beter te spelen. De Rangers vertoonden hun beste wedstrijd tot dusver tegen de Devils na de 3-1 en dat had na 32 seconden spelen de 3-2 van Ryan Callahan tot gevolg, waarmee de Rangers weer helemaal terug in de race waren.

Het momentum hield aan, maar doelpunten leverde dat in de tweede periode niet meer op, al raakten de Rangers nog wel twee keer de paal. In de derde periode kwamen de Rangers echter opnieuw scherper uit de kleedkamer. Marian Gaborik had 17 seconden nodig om de stand naar 3-3 te tillen, waarna beide teams weer volledig op gelijke hoogte stonden. Martin Brodeur mocht zich dat doelpunt aanrekenen, eerst werkte hij de puck al niet goed weg uit zijn eigen zone en toen Gaborik de puck eenmaal had zag zijn reactie op het schot er ook niet goed uit.

Roerige slotfase

Ook in de slotfase gebeurde er wel veel wat deze Hudson River matchup tekent. Na de 3-3 leken de Devils al gauw weer een 4-3 voorsprong te nemen, maar het doelpunt na vijf minuten in de derde periode werd afgekeurd wegens een high stick.

Toch kwam die 4-3 voorsprong er wel, maar dan tien minuten later. Ryan Carter werkte de puck van dichtbij binnen na een pass van Stephen Gionta.

Zach Parise maakte vlak voor tijd aan alle onzekerheid een einde, toen Henrik Lundqvist van het ijs was gehaald en Parise net als in game 4 een empty netter mocht binnenschuiven: 5-3.

Highlights:

De Los Angeles Kings zijn in afwachting van hun opponent en kunnen die in de nacht van vrijdag op zaterdag nog eens goed onder de loep nemen. Om 02:00 Nederlandse tijd zal de eerste faceoff in het Prudential Center plaatsvinden. De wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN America.