Inside Look: winstreeks van de Nuggets

Door

insidelook

Dat Miami Heat met een ongekende winstreak bezig is weten we nu wel. Met 23 gewonnen wedstrijden op rij scoren ze de op een na langste reeks aller tijden. Aan de westkust wordt ondertussen ook een bijzondere reeks neergezet: de Denver Nuggets zijn met de langste winstreak bezig in de historie van de club.

Oklahoma City Thunder v Denver Nuggets

 

Wij voorspelden het succes een paar maanden geleden al op deze plek, maar na de winst van vannacht tegen de Oklahoma City Thunder, niet bepaald een van de minste ploegen, staan de Nuggets op dertien achtereenvolgende gewonnen wedstrijden. Wat is het geheim? Is het de ijle lucht in Denver? Hebben ze vooral geluk gehad? Of is het gewoon een heel goed team?

nuggets2
Schotselectie en percentages Denver Nuggets voor winstreeks.

Allereerst wat opvallende dingen aan de winstreak zelf. De reeks startte op 23 februari tegen de Charlotte Bobcats met een degelijke overwinning. Daarna werden echter vooral grote teams verslagen: de Lakers, OKC (2x), Clippers, Knicks, Grizzlies en Bulls. Slechts vijf van de dertien teams hadden een negatief win/verlies saldo, we kunnen dus niet spreken van een makkelijk schema. Natuurlijk is er af en toe wel sprake geweest van geluk, zoals de overtime zege tegen de Chicago Bulls, maar dat heeft elk team in de NBA soms nodig.

Sinds de All-star break heeft Denver vijftien wedstrijden gespeeld waarvan er veertien werden gewonnen (93%). Voor de All-Star break werden er 54 wedstrijden gespeeld, waarvan de Nuggets er 33 binnen sleepte (61%). Wat opvalt is dat er zowel voor als na de All-Star break geen uitgesproken topschutter rondloopt bij de Nuggets. Danilo Gallinari was topschutter met 17.2 punten, nu is dat Ty Lawson met 20.6.

De Nuggets zijn, zoals verwacht, de laatste weken echter als team veel beter gaan presteren. Voor de reeks kwam de ploeg van coach George Karl uit op 106.6 punten per honderd aanvallen en stond het 102.8 punten toe. In de laatste dertien duel staan de Nuggets echter op 111.6 punten tegen 98.6 punten, een swing van maar liefst negen punten.  Daarnaast is de ploeg ook nog eens effectiever gaan schieten (zie grafiekjes), 47.1 procent eerst tegen 50.5 procent nu.

nuggets1
Schotselectie en percentages Denver Nuggets tijdens winstreeks.

Belangrijk is het verschil in verdedigende intensiteit bij de Nuggets. Het team speelt met de Houston Rockets het snelste basketball in de league en probeert tegenstanders letterlijk het gebouw uit te rennen. Met allemaal atletische spelers is dat een perfecte strategie, maar dan moet je wel in het open court kunnen ballen. Goed verdedigen zorgt voor fouten bij de tegenstander, waardoor de Nuggets veel makkelijke punten scoren vanwege de snelle omschakeling. Per wedstrijd worden tijdens de reeks ruim drie meer steals gescoord dan daarvoor. De Nuggets is een van de beste teams wat betreft rebounds, en scoren de laatste wedstrijden gezien het hoogst op het gebied van blocks en steals.

Het verbeterde spel heeft de ploeg naar een vijfde plaats in het westen gebracht, met eenzelfde aantal verliespartijen als nummer vier Los Angeles Clippers. Er is nog iets dat Denver onderscheidt van de andere teams in de NBA. Samen met de Miami Heat zijn ze thuis zo goed als onverslaanbaar. Beide teams verloren slechts drie duels voor eigen publiek. Sowieso hebben ploegen het moeilijk als ze bij de Nuggets op bezoek zijn. Denver ligt 1609 meter boven zeeniveau en dat zorgt voor andere klimatologische omstandigheden waar veel teams moeite mee hebben.

Overigens is de kans groot dat Denver nog even doorgaat met winnen. De komende drie wedstrijden spelen zij tegen laaggeklasseerde ploegen voordat zij volgende week woensdag pas weer echt aan de bak moeten: uit bij de San Antonio Spurs.

2 Reacties
  1. Joel 10 jaar ago

    Prachtige analyse. Meer van dit aub!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen