Iggy neemt Warriors op sleeptouw: 2-2

Memphis Grizzlies v Golden State Warriors

Stephen Curry speelde gisteravond de belangrijkste wedstrijd uit zijn leven. Zijn Golden State Warriors keken tegen een 2-1 achterstand aan en wachtte de zware taak om te winnen in de Quiken Loans Arena. De MVP had zich deze Finals niet bepaald laten gelden, waardoor alle ogen op hem gericht waren. Mede dankzij 22 punten en een prachtige assist van de guard werd er ruim gewonnen in Cleveland. Na vier kwarten stond er 82-103 op het scorebord, waardoor beide ploegen nu op twee overwinningen staan.

Small ball
De Golden State Warriors moesten wat veranderen om voor een ommekeer te zorgen in The Finals. Voor het vierde duel besloot Steve Kerr daarom zijn basisteam te wijzigen: Bogut eruit, Iguodala erin, met als gevolg dat Draymond Green op de center positie spelen.

De wijziging was een verassing te noemen, omdat coach Kerr nog kort voor het begin van het duel had aangekondigd dezelfde mannen het veld in te sturen. Het bleek een bewuste leugen:

De Cavaliers leken daar aanvankelijk niet van onder de indruk, door de eerste zeven punten van de wedstrijd te scoren. Mede dankzij een wonderlijke pass van LeBron James op Timofey Mozgov, die het hele duel uitstekend speelde en een career high 28 punten scoorde.

Maar de Warriors speelden veel beter basketball dan in de voorgaande duels van de Finals. De bal ging goed rond en er werd gecontroleerd gezocht naar de vrije man. Golden State had slechts twee turnovers bij rust en had bovendien een comfortabele 54-42 voorsprong opgebouwd, die niet meer uit handen werd gegeven.

James vs Iguodala
Man van de wedstrijd was Andre Iguodala. De small forward, die voor het eerst dit seizoen als basisspeler het veld betrad, speelde een puike wedstrijd. Iggy was niet alleen goed voor 22 punten (8-15 FG, 4-9 3PM), maar had LeBron regelmatig in de tang als verdediger. De eenvoudig All-Star werd na afloop geroemd door zijn coach. “Hij is onze beste speler gedurende de eerste vier wedstrijden.” Zou hij er mogelijk met een Finals MVP vandoor kunnen gaan?

James kwam niet verder dan 20 punten (7-22 FG, 1-4 3PM), wat 21 punten minder is dan zijn gemiddelde deze Finals. Hij oogde met vlagen vermoeid, zoals zichtbaar was aan het einde van het derde kwart. James liet de klok langzaam naar nul aflopen, alvorens een hele verre driepunter te schieten. Hij miste met vlagen de agressie die we inmiddels van hem gewend zijn. Een mogelijke reden zou zijn val in het tweede kwart kunnen zijn. De forward stootte zijn hoofd hard tegen een camera aan, met een bloedende wond als gevolg.

Lebron James' head after fall into cameraman - Imgur

Live by the Smith, die by the Smith
Als LeBron James het aanvallend niet kan doen, zal iemand anders de bal door het netje moeten gooien. J.R. Smith is een speler die dat kan doen voor de Cavaliers, maar de flamboyante shooting guard speelde een draak van wedstrijd. Geen van zijn acht driepuntpogingen ging raak en in ruim 27 minuten speeltijd kwam hij niet verder dan vier schamele puntjes. Hij speelde in eigen woorden als horse shit. Ter compensatie arriveerde Smith wel op zijn JRs, namelijk op een soort segway.

Ook Iman Shumpert, die verdedigend wel goed werk op de Splash Brothers verrichtte, is aanvallend een beperkte speler en kwam tot vijf punten (2-9 FG). Matthew Dellavedova, die duidelijk last had van vermoeidheid, kwam tot tien punten. De Australische guard probeerde verbaal wel David Lee te provoceren.

Game 5
Beide ploegen hebben twee dagen rust, voordat zondagnacht de vijfde wedstrijd word gespeeld. Eerst zal er gereisd moeten worden naar zonnig Californië, waarna de teams nieuwe plannen zullen smeden om het elkaar zo moeilijk mogelijk te maken. David Blatt zal iets moeten vinden op het spelen van small ball van de Warriors, terwijl de ploeg uit Oakland iets zal moeten verzinnen op de aanvallende impulsen van Mozgov.