2015 NBA Mock Draft 1.0

Door

Georgia Tech v Duke

De NBA is voorbij halfweg in het seizoen 2014-2015. Tijd dus om al eens vooruit te kijken naar juni. Dan is het weer tijd voor de NBA Draft, die opnieuw bol zal staan van het basketbaltalent. Bij Sport Amerika kan je op geregeld tijdstippen de draft class 2015 volgen via onze Mock Drafts. Vandaag de eerste editie!

Hier kan je het college basketball volgen op Sport Amerika.

1. Jahlil Okafor (Duke)
Positie: PF/C
NBA vergelijking: Tim Duncan

Een big man zal heel vaak hoog in de draft eindigen. Okafor is niet alleen groot, maar ook heel erg goed. De center van Duke draait een heel goed seizoen en is zowel aanvallend als verdedigend een plaag voor elke tegenstander in de NCAA. Okafor scoort gemiddeld achttien punten per wedstrijd, pakt bijna tien rebounds en blokt regelmatig zijn tegenstanders.

Hij wordt vergeleken met Tim Duncan en kan in de NBA meteen van waarde zijn, zoals Anthony Davis dat ook was. In juni zal Okafor als nummer één gedraft worden, dat kun je alvast op een papiertje plaatsen.

2. Emmanuel Mudiay (China)
Positie: PG
NBA vergelijking: John Wall

Emmanuel Mudiay trok richting China om zijn familie financieel te kunnen onderhouden, waarmee hij een jaar college bij de SMU Mustangs van coach Larry Brown liet schieten. De point guard barst van het potentieel, wat hij ook in China liet zijn. Mudiay heeft eerst en vooral zijn lichaamsbouw mee. Hij is namelijk groot (6’5″) voor een PG. Verder is hij enorm atletisch en denkt hij altijd eerst aan de pass, dan pas aan de score. One-on-one is deze amper 18-jarige kerel vreselijk moeilijk te stoppen.

Grootste minpunt is zijn wisselvallig jump shot. Mudiay moet ook nog werken aan het beperken van zijn balverliezen en het maken van simpelere plays. Maar de geboren Congolees is de beste PG in deze draft class.

3. D’Angelo Russell (Ohio State)
Positie: PG/SG
NBA vergelijking: Walt Frazier/Jrue Holiday

D’Angelo Russell heeft heel veel potentieel. Heel veel! Als (point) guard heeft hij met zijn lengte heel veel voordeel. Aanvallend leunt hij vooral op zijn jump shots die van hoge kwaliteit zijn, al moet hij werken aan zijn schotselectie. Hij is voor een point guard ook sterk onder de basket en forceert regelmatig persoonlijke fouten. Wel moet hij zijn vrije worpen beter maken want 78% vanaf de vrije worplijn is gewoon te laag.

Russell is verdedigend ook heel goed en zorgt met zijn snelle handen regelmatig voor een steal. Een extra jaar bij Ohio State zal waarschijnlijk beter zijn voor zijn ontwikkeling, in plaats van op de bank te belanden bij een NBA team.

4. Karl-Anthony Towns (Kentucky)
Positie: C
NBA vergelijking: Vlade Divac

Bij de Kentucky Wildcats mag je niet naar de individuele statistieken kijken. Coach John Calipari wisselt vaker dan eender wie in college basketball. Karl-Anthony Towns is daar dus een ‘slachtoffer’ van. Toch toont de center op regelmatige basis zijn talent als shooting big en defensief anker. De 18-jarige Towns is een fysiek monster van 7ft en 250lbs. Hij is daardoor niet de snelste maar maakt enorm veel goed met zijn basketball IQ, oneindige inzet en sterke timing. Hij is nu al een elite shot blocker.

Offensief is Towns gevaarlijk met zijn uitstekende jumper en passing ability. Effectieve post moves moet hij nog ontwikkelen, wat naast zijn soms vele persoonlijke fouten, ook meteen zijn zwakste punt is.

http://youtu.be/6rKmxmfqwVs

5. Stanley Johnson (Arizona)
Positie: SF
NBA vergelijking: Ron Artest

Hij wordt met de week beter en lijkt nog geen plafond te hebben. Stanley Johnson is een speler die qua lichaam en kracht meteen in de NBA kan meedraaien. Alleen is hij nog niet snel genoeg. Zowel met zijn voeten als handen mist Johnson snelheid en flexibiliteit. De forward heeft wel een goed schot en schiet ook steeds vaker vanaf de driepuntlijn.

Johnson is een basketballer met een hoog IQ die als small forward op de juiste plek staat om een rebound te pakken. Als hij zich blijft ontwikkelen, dan zal hij ook stijgen in de mock draft.

6. Willie Cauley-Stein (Kentucky)
Positie: C
NBA vergelijking: Tyson Chandler

Defense wins championships en we konden in 2011 zien hoe belangrijk Tyson Chandler als defensief anker voor de Dallas Mavericks was. Zie Willie Cauley-Stein dan ook meteen als de opvolger van Chandler. Hij heeft niet alleen dezelfde speelstijl, hij ziet er ook gewoon bijna hetzelfde uit: een lang, smalle atleet die speelt met enorm veel energie. Cauley-Stein is all about defense. Hij heeft een neus voor rebounds, blocks én steal; geholpen door zijn goddelijke timing. Daarnaast is zijn voetenwerk echt sterk en speelt hij altijd onder controle.

Offensief stelt de 21-jarige center niet veel voor. Hij maakt zijn punten voor het merendeel via dunks en offensieve rebounds. Hij is ook ‘al’ 21 jaar, maar wie kan een defensief anker niet gebruiken?

http://youtu.be/lRX-AUd4-Jk

7. Justise Winslow (Duke)
Positie: SF
NBA vergelijking: Andre Iguodala/Wilson Chandler

Justise Winslow kan zomaar buiten de top tien eindigen. De forward van Duke is een interessante speler waar nog veel aan gewerkt moet worden. Hij heeft veel power, en kan fantastisch dunken en springen. Onder de basket is het allemaal wel goed, daarbuiten liggen de problemen. Hij heeft een matig jumpshot en mist ook snelheid in zijn schoten.

Winslow is meer een power-speler en zal het in de NBA wel goed doen zoals Blake Griffin dat deed, maar moet toch echt werken aan zijn andere kwaliteiten. Met dunken alleen zal hij wel aanwezig zijn tijdens het NBA All Star weekend, maar dan vooral als dunkcontest deelnemer.

http://youtu.be/TA0zapCPc9w

8. Mario Hezonja (Barcelona)
Positie: SG/SF
NBA vergelijking: J.R. Smith

Elk jaar zijn er wel een aantal talentvolle internationale prospects. Mario Hezonja is er daar in 2015 één van. De wing tekende al op jeugdige leeftijd een contract bij Barcelona, waar hij bezig aan zijn tweede seizoen in het A-team. Hoewel de 19-jarige Kroaat slechts een kleine rol speelt, zijn scouts wild van zijn potentieel. De kracht van Hezonja ligt in zijn scoring. Hij heeft een perfect lichaam voor een wing en voelt het spelletje goed aan. Hezonja combineert bovendien een goed jump shot met een agressieve drive en ball handling skills.

Niet elke speler is perfect. Hezonja heeft de reputatie om een nogal losbandige jongen te zijn. Daarnaast is hij soms té agressief, zowel naar tegenstanders toe als naar zijn eigen ploegmaats.

9. Myles Turner (Texas)
Positie: PF/C
NBA vergelijking: Chris Bosh

Een lange speler met jammer genoeg niet zoveel kracht. Myles Turner heeft de juiste lengte voor zijn positie, maar mist de kracht om in de NBA een dominante speler te worden. Wel heeft hij snelheid die veel power forwards niet hebben. Daarnaast is hij met zijn hoge IQ een speler die de juiste schoten selecteert. Turner eeft een goed schot van zowel onder de basket als rond de driepuntlijn. Verder is hij ook defensief een meerwaarde.

10. Kristaps Porzingis (Sevilla)
Positie: PF
NBA vergelijking: Dirk Nowitzki

Naast Mario Hezonja heeft Europa dit jaar nog een uiterst talentvolle speler te bieden: Kristaps Porzingis. De 19-jarige Letse forward is al een paar jaar aan de slag bij Sevilla. Porzingis heeft (bijna) alles om een consistente 20ppg scorer in de NBA te worden. Hij is het prototype van een shooting big, met range die reikt tot achter de driepuntlijn. Hij heeft op jonge leeftijd ook al een degelijke fadeaway en een enorm atletisch vermogen. Dat laatste helpt hem ook als verdediger en shot blocker.

Het minpunt aan Porzingis is zijn relatief zwakke lichaam. Hij is dan wel groot, erg sterk is de Let nog niet. Daardoor kiest hij te weinig voor een drive of post move, en dus teveel voor jumpers.

Volgende vijf: Montrezl Harrell (PF, Louisville), Frank Kaminsky (C, Wisconsin), Sam Dekker (SF, Wisconsin), Kevon Looney (PF, UCLA) en Devin Booker (SG, Kentucky).

In samenwerking met Anouar Amrani.

Ook leuk om te lezen