Warriors meest scherp in schiettent

Door

Nadat de rook was opgetrokken en de wapens weer in de holsters zaten, was duidelijk dat de Golden State Warriors de beste waren geweest in de schiettent in Oakland. In een waar driepuntfestival ging Orlando Magic onnodig onderuit tegen de laagvlieger uit de Western Conference (123-120).

Soms heb je van die wedstrijden dat alles het netje ingaat. Dan lijkt de ring zo groot dat er ruimte is voor drie ballen.

Het vizier bij de schutters van Golden State stond tegen Orlando megascherp afgesteld: zowel binnen als buiten de cirkel. De drietjes vielen als rijpe appelen. Van de 35 pogingen vielen er 21; een gemiddelde van 60 procent!

,,Als we driepuntslijn niet goed kunnen verdedigen dan krijgen we weer op onze broek,” was het typische commentaar van Magic-coach Stan van Gundy. Uit de woorden van Warrior-forward Dorell Wright blijkt dat de tactiek was afgestemd om veel drietjes te nemen. ,,Zij zijn defensief zo goed, zeker in de paint, dat je ruimte krijgt om open driepunters te schieten. Als je de bal twee keer speelt, dan staat de man in de hoek altijd vrij voor het schot.”

Omdat ook Orlando meeging in dit schietfestijn van ver zorgden de twee en passant voor een nieuw NBA-record. Er gleden 36 driepunters door de ring in de Oracle Arena. Dat zijn er vier meer dan de Phoenix Suns (18) en Seattle Supersonics (14) benutten op 22 januari 2006.

Toch was de nederlaag van Van Gundy’s ploeg niet te wijten aan het goede schieten van de Warriors. Zelf had Orlando ook heel acceptabele gemiddeldes.

Nee, de oorzaak van het verlies lag vooral op het mentale vlak. De bezoekers dachten aan het einde van het tweede kwart de wedstrijd op halve kracht uit te kunnen spelen. Met 23 punten voor (53-32) op de zwakke broeder was het kat in het bakkie, toch?

Een rare gedachte van een ploeg die vorige week donderdag Miami Heat opzij zette na een achterstand van 24 punten te hebben goedgemaakt. Hoe dan ook gemakzucht sloop er toch in. Dat strafte Golden State genadeloos af. De mannen van coach Keith Smart schoten zich terug in de wedstrijd.

Na 48 minuten basketbal was de stand gelijk getrokken. In overtime bleven Warriors de trekker overhalen. Monta Ellis (foto) nam zijn ploeg verder bij de hand. Met 10 van zijn in totaal 39 punten (7 driepunters) zorgde de guard voor een succesvolle comeback.

Zie hier de samenvatting tussen de Magic en de Warriors.

Ook leuk om te lezen