WBC analyse: Cuba

Door

Cuba v China - World Baseball Classic First Round Group ADe volgende tegenstander van het Nederlands team is Cuba. In de eerste wedstrijd van de tweede ronde, die in een double elimination systeem wordt gespeeld, neemt groepswinnaar Cuba het op tegen Nederland dat tweede werd in de andere groep. De Cubanen versloegen in de eerste twee wedstrijden honkbaldwergen Brazilië en China en waren in de laatste wedstrijd met 6-3 te sterk voor Japan.

Van alle deelnemende spelers hebben wij de Cubanen waarschijnlijk het vaakst in levende lijve zien spelen. Afgelopen zomer was het team nog in een vergelijkbare samenstelling in Nederland voor de Haarlemse Honkbalweek en we hebben ze eerder zien spelen op het WK in Nederland. Uiteraard kennen wij de Cubanen nog het beste van de WK finale van 2011. Een spannende finale waarin Nederland zeer onverwacht aan het langste eind trok. Hoe ziet het team er dit jaar uit? Voor welke spelers moeten we oppassen en wie wordt de startende werper? Maken we kans? SportAmerika ontleed het Cubaanse team voor je.

Hitting

Sinds jaar en dag is Cuba internationaal een van de sterkste honkballanden ter wereld. Tijdens de eerste World Baseball Classic in 2006 bereikte het team zelfs de finale. Deze goede prestaties gingen altijd gepaard met goed slagwerk van de Cubanen. Ook dit jaar kan manager Victor Mesa beschikken over een uiterst competente slagploeg. In de eerste ronde sloeg Cuba 33 honkslagen, waarvan er tien voor extra honken gingen (4 HR). Voor de komende wedstrijd gaan wij ervan uit dat Cuba met dezelfde line-up zal starten als tegen Japan. Nederland stuurt waarschijnlijk, net als Japan, een lefty naar de heuvel (Diegomar Markwell).

De top of the order bestaat uit center fielder Guillermo Heredia en derde honkman Yulieski Gourriel. Beide mannen hebben geen goede eerste ronde gespeeld en hebben samen slechts 3-24 geslagen. Dat is een cold streak waarvan de Nederlandse werpers gebruik zullen moeten maken, want vooral de nummers 4, 5 en 6 in de slagorde boezemen menig werper angst in. Frederich Cepeda, Jose Abreu en Alfredo Despaigne (GIF) zijn grote power hitters en zij slaan samen 14-30 met twee homeruns en dertien RBI’s. Vlak voor hen in de volgorde slaat de hottest hitter van de Cubanen van het moment: tweede honkman Jose Fernandez. Fernandez heeft een slaggemiddelde van .625 en kwam in negen slagbeurten al zes keer op het honk.

Despaigne-HR
Onderin de line-up vinden we één van de twee de sterke rechtsvelders Tomas of Bell, de niet al te gevaarlijke catcher Sanchez en de man met de langste naam van dit toernooi: Erisbel Arruebarruena. De korte stop is een soort tweede lead-off hitter en komt, in tegenstelling tot de echte lead-off hitter, wel veel op het honk getuige zijn .429 slaggemiddelde van. Al met al een zeer sterke slagploeg dus.

Pitching

De kans lijkt groot dat de starter van het eerste duel van de Cubanen ook tegen Nederland zal werpen. Ismel Jimenez gooide in zijn start tegen de Brazilianen 4 2/3 shutout innings. Hij kreeg daarin vier honkslagen tegen en gooide liefst zes strikeouts. De rechtshandige werper is gedurende het huidige Cubaanse seizoen, dat stil ligt vanwege de WBC, de beste werper met een record van 9-0 en 60 strikeouts en heeft in de sterke Cubaanse competitie een career record van 102-38(!).

De Nederlandse slagploeg mag dus aan de bak en Jimenez mag langer blijven staan nu de pitch count voor starters in de tweede ronde van 65 naar 80 ballen per wedstrijd gaat. Bovendien kan manager Mesa beschikken over een frisse bullpen, waarin elke werper beschikbaar is. Een kans ligt er voor Nederland bij de closer. Japan wist woensdag in de laatste inning nog drie punten te scoren en bracht zelfs de gelijkmaker naar het slagperk voordat Cuba de wedstrijd toch winnend afsloot.

Conclusie

Cuba moet in dit duel gezien worden als favoriet en dat dwingt Nederland in de underdog rol. Een rol die het team tijdens de World Baseball Classic al meerdere keren goed bevallen is (Dominicaanse Republiek in 2009 en Zuid-Korea dit jaar). Markwell liet in een oefenwedstrijd eerder dit jaar zien dat hij succesvol kan zijn tegen dit Cubaanse team. Hij gooide toen vijf shutout innings. Nederland won het duel met 5-0 waarin Wladimir Balentien tekende voor een monster homerun. Balentien zal in ‘zijn’ Japan (hij speelt in de Japanse J-League) de Nederlandse slagploeg op sleeptouw moeten nemen.

Als Markwell de slagploeg van Cuba opnieuw in bedwang kan houden, heeft Nederland absoluut kans om te winnen. Hopelijk zien we een herhaling van de WK finale van 2011 of de wedstrijden tegen de Dominicaanse Republiek in 2009. Die spanning moet ervoor zorgen dat je ook in de nacht van donderdag op vrijdag om 4 uur klaarwakker bent om niets te missen van de mooie wedstrijd tussen Nederland en Cuba! De wedstrijd is met Nederlands commentaar te volgen via de website van de NOS.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen