Cano voor tien jaar en 240 miljoen dollar naar Seattle

Door

Kansas City Royals v New York YankeesRobinson Cano en de Seattle Mariners zijn volgens ESPN een tienjarig contract ter waarde van 240 miljoen dollar overeengekomen. Hoewel de onderhandelingen tussen de 30-jarige tweede honkman en de New York Yankees niet soepel verliepen, was toch de verwachting dat de Dominicaan zijn loopbaan in The Bronx voort zou zetten. Cano slaat .309/.355/.504 over zijn carrière met 204 home runs, 822 RBI’s en een 37.1 WAR.

Onderhandelingen

Na een aantal maanden van onzekerheid over de toekomst van de beste tweede honkman in de MLB, was het een onverwachte wending die Cano bij de Seattle Mariners bracht. De Yankees hebben vanaf het begin volgehouden dat zij Cano, die in 2014 31 wordt, geen tienjarig contract zouden aanbieden. Waarschijnlijk hebben zij geleerd van het contract van Alex Rodriguez, waar zij nog zeker vier jaar aan vast zitten.

Het hoogste bod dat de Yankees hem deden was voor zeven seizoenen en ongeveer 170 miljoen dollar. Dat vonden Cano en zijn nieuwe agent Jay-Z niet genoeg en even leek het erop dat het initiële bod van de Mariners van 9 jaar en 225 miljoen dollar en vooral de aanvullende eisen van Jay-Z een einde zouden maken aan de onderhandelingen. Toch, een paar uur later kwam het bericht dat de Mariners nog een tiende seizoen toegevoegd hadden en dat de deal rond kwam.

De vraag is in hoeverre het beide partijen iets gaat brengen (behalve een bescheiden jaarsalaris voor de tweede honkman). De Mariners zijn met Cano natuurlijk een stuk sterker geworden, hebben bovendien de beschikking over een goede pitching staff met veel grote talenten, maar de slagploeg lijkt niet sterk genoeg om het de Athletics en Rangers lastig te maken in de AL West. Dat betekent dat de Mariners de play-offs niet zullen bereiken.

Goede deal?

Voor Cano zelf betekent de verhuizing naar Seattle buiten een verhuizing naar een veel kleinere markt en een minder goed team, een verhuizing van het hitter friendly Yankee Stadium naar het pitcher friendly Safeco Field. De kans lijkt daarom groot dat zijn slaggemiddelde wellicht iets omhoog gaat, maar dat zijn home runs en RBI zullen zakken (dat laatste vooral omdat de slagploeg van de M’s matig is).

De eerste vier/vijf seizoenen van de deal zullen uit moeten maken of de Mariners er nog iets aan gehad hebben of dat het opnieuw een erg slecht lange termijn contract is voor een speler die al richting het einde van zijn fysieke piek zit.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen