2000 AL MVP Jason Giambi zet punt achter MLB-carrière

Door

Cleveland Indians v Detroit Tigers

Jason Giambi kondigde maandag na 20 seizoenen in de MLB zijn afscheid aan. De 2000 AL MVP en vijfvoudig All-Star speelde voor de Oakland Athletics, New York Yankees, Colorado Rockies en de Cleveland Indians.

De 44-jarige linkshandige slagman eindigt zijn loopbaan met een .277/.399/.516 slashline , 440 homeruns en 1441 binnengeslagen punten over 2260 wedstrijden.

“I want to thank the fans for being a part of this incredible journey. I especially want to thank the fans that gave me a second chance to let me show you the human being you see today.

“Lastly, to the game of baseball: I started playing you when I was a kid and I’m leaving you a man. Thank you.”

Giambi kende zijn beste periode voor de A’s en de Yankees. In dienst van Oakland veroverde hij in 2000 de MVP Award in de American League door 43 ballen het stadion uit te timmeren en voerde hij de league aan met een .476 on-base percentage.

In het jaar daarop miste Giambi op een haar na (acht punten) zijn tweede MVP Award. De prijs ging toen naar de Japanner Ichiro Suzuki van de Seattle Mariners. In 2002 tekende Giambino als free agent een zevenjarig contract ter waarde van 120 miljoen dollar om voor de New York Yankees te spelen.

Doping
Zoals zoveel slagmannen uit die periode snoepte ook Giambi uit de pot met verboden middelen. In 2003 dook zijn naam op in documenten van BALCO, een laboratorium dat prestatiebevorderende middelen verschafte aan atleten.

In 2007 zei Giambi tegenover USA Today het volgende:

“I was wrong for doing that stuff. What we should have done a long time ago was stand up — players, ownership, everybody — and said: ‘We made a mistake.’

“We should have apologized back then and made sure we had a rule in place and gone forward. … Steroids and all of that was a part of history. But it was a topic that everybody wanted to avoid. Nobody wanted to talk about it.”

In de herfst van zijn carrière stond Giambi vooral bekend als een clubhouse guy, al liet hij af en toe zien dat hij slaan nog niet verleerd was, getuige deze knal voor de Indians.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen