Het afscheid van Manu Ginóbili

Door

Maandagavond werd bekend dat Manu Ginóbili stopt met basketballen. De 41-jarige shooting guard houd het na 23 jaar spelen en zestien jaar bij de San Antonio Spurs te hebben gespeeld voor gezien.

BUITENLANDSE AVONTUREN

Manu Ginóbili begon zijn professionele basketbalcarrière in 1995. Hij speelde van 1995 tot 1998 bij verschillende Argentijnse clubs. Daarna ging hij op avontuur in Italië. Daar had hij al goede successen. Hij promoveerde met het Basket Viola Reggio Calabria van de tweede naar de eerste divisie. Het seizoen daarna deed hij mee aan de NBA Draft van 1999. Ginóbili werd gedraft door de Spurs, die hem laat in de tweede ronde kozen (57th pick). Zijn eerste paar jaar speelde hij ook nog Italië. Dit keer bij Kinder Bologna. Hij deed het daar ook meer dan goed. Hij won in 2001 de Italiaanse competitie, in 2001 en 2002 het bekertoernooi én in beide jaren de MVP-award van de Italiaanse competitie. Ook won hij in 2001 de Euroleague waarin hij ook nog is werd verkozen tot Most Valuable Player in de finals. Mede dankzij Ginóbili eindigde Argentinië op het FIBA wereldkampioenschap in 2002 op de tweede plek en werd hij gekozen in het team van het toernooi.

VROEGE CARRIÈRE

Manu speelde voor het eerst in het shirt van de Spurs in het 2002-2003 seizoen. Hij was vooral back-up van de veel meer ervaren Steve Smith. Ook door blessures kwam hij, aan het begin van het seizoen, niet veel aan spelen toe. Hij startte vijf wedstrijden in zijn rookie year maar won wel Rookie of the Month in maart en speelde zich ook in het All-Rookie second team. 

De Spurs kwamen in de playoffs terecht na een 60-22 record. Nadat ze de LA Lakers versloegen in de Western Conference Semifinals lag de weg naar het kampioenschap open. In de NBA Finals wonnen de Spurs van de New Jersey Nets met 4-2 en zo won Ginóbili dus in zijn rookie-season meteen een NBA Championship. Dit deed hij natuurlijk niet alleen.

THE BIG THREE

Ginóbili vormde samen met Tim Duncan (1997 1st overall) en Tony Parker (2001 28th overall) de ”Big Three” in San Antonio. Gecoacht door Gregg Popovich haalden ze grote successen. Onder meer vier kampioenschappen en in vijftien van zijn zestien seizoenen pakten de Spurs minimaal 50 winstpartijen per seizoen. Met deze big-three kon je vele kanten op, behalve de verkeerde. Met Duncan als sterkhouder en Parker en Ginóbili aan zijn zijde wisten de Spurs het dus voor elkaar te boksen. De vier titels (2003, 2005, 2007 en 2014) waren dan ook het bewijs hiervan.

Manu Ginóbili | Clutchspoints.com

PIEKJAREN

Ondanks zijn grote status als speler startte hij lang niet elke wedstrijd die hij voor de Spurs speelde en kwam steeds vaker van de bank om als sixth-man zijn ding te doen. Vooral in het seizoen 2006-2007 wilde Popovich meer productie en energie vanaf de bank hebben en koos ervoor om dit te doen door Manu als sixth-man te gebruiken. Hierin was hij goed voor 16,5 punten, 4,4 rebounds en 3,5 assists. Ook in het seizoen daarna speelde hij een grote rol vanaf de bank. Dit word ook als zijn beste seizoen gezien. Hij behaalde gemiddelden van 19,5 punten, 4,8 rebounds en 4,5 assist met een schotpercentage van 46% in ruim 31 minuten. In dit jaar wint hij ook Sixth-man of the Year en komt hij terecht in het All-NBA Third Team. 

LATERE CARRIÈRE

Tussen 2011 en 2018 speelde hij een minder grote rol bij de Spurs. Dit kwam mede door Kawhi Leonard. Hij werd via een trade binnen gehaald. George Hill ging naar de Indiana Pacers en in ruil kwam Kawhi dus naar Texas. Manu kwam steeds meer en meer van de bank. Dit vond hij echter niet erg en stond altijd klaar om het team te helpen op de manier die voor het team goed was. Sinds het 2011-2012 seizoen startte hij maar 10 keer. Zijn productie ging, door minder minuten te krijgen, logischerwijs ook omlaag. Toch haalde hij het nog in vier van zijn laatste zeven seizoenen om de dubbele cijfers te noteren.

In het 2012-2013 seizoen kwamen de Spurs met Duncan, Parker, Ginóbili en Leonard weer in de NBA Finals. Dit was weer voor het eerst sinds het vorige kampioenschap (2007, 4-0 tegen de Cleveland Cavaliers). In de Finals speelden ze tegen de Miami Heat, die met LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh hun eigen big-three hadden. De Spurs verloren toen, nadat ze met 3-2 voor stonden, in zeven wedstrijden.

Het jaar erna was het tijd voor revanche. De Spurs pakten het beste record in de league door 62 keer te winnen en 20 keer te verliezen. In de eerste wedstrijd van de Western Conference Finals behaalden de Duncan-Parker-Ginóbili hun 110e overwinning in de playoffs. Op dat moment stonden ze gelijk met Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar en Michael Cooper. Dit record verbroken ze de wedstrijd daarna direct en staat nu nog steeds in de boeken.

In de Finals waren het weer de Miami Heat die op hun pad kwamen als laatste horde naar een kampioenschap. Deze keer domineerden ze de series en wonnen met 4-1. Ginóbili pakte hierdoor zijn vierde kampioenschap. In de eerste wedstrijd kwam Ginóbili tot 16 punten en 11 assists. Hij scoorde een gemiddelde van 14,4 punten per wedstrijd. Hierna kondigde Tim Duncan zijn pensioen aan en zo kwam een einde aan de ”Big-Three”. 

RECORDS

In 2016 speelt Ginóbili tegen de Cleveland Cavaliers voor de 900e keer in het shirt van de San Antonio Spurs. Hij word in 2016 ook de 15e speler ooit die als second-round pick de 13.000 punten haalt en de enige naast Rashard Lewis die in de tweede ronde is gekozen, minimaal 13.000 punten heeft én ook nog eens 1.300 driepunters heeft gescoord. Tevens was hij de eerste speler die ooit op 39-jarige leeftijd die in een playoff wedstrijd vanaf de bank 20 of meer punten scoorde. En om nog maar een record te noemen: hij werd de eerste speler die 40 jaar of ouder is en meerdere keren 20 punten scoort vanaf de bank. Hier houd het niet bij op. Misschien wel de mooiste van allen is dat hij de all-time steals leader is van de San Antonio Spurs. Ook staat hij op de zesde plek met meeste playoff wedstrijden ooit en in de top 3 van meeste 3-punters in de playoffs. All-time heeft hij ook het hoogste winstpercentage van spelers die meer dan 1.000 wedstrijden hebben gespeeld. Met maar liefst 72(!)% staat hij op nummer 1.

PERECTE EUROSTEP

Waar hij vooral bekend om stond was de euro-step die hij perfect uitvoerde. Zijn grootste wapen waar veel tegenstanders niet tegen op gewassen waren. Hij heeft het over de jaren steeds beter en beter geperfectioneerd. In het onderstaand filmpje een paar van zijn mooiste met uitleg van de meester zelf:

AFSCHEID

Op 27 augustus maakte hij via deze tweet bekend dat hij heeft besloten te stoppen:

Hij heeft in totaal 1.057 NBA wedstrijden gespeeld waarvan hij 349 keer mee mocht doen vanaf de allereerste tip. In zijn carrière kwam hij tot gemiddeldes van 25,4 minuten, 13,3 punten, 3,8 assists en 3,5 rebounds.

Met zijn 14.043 punten is hij goed voor de vijfde plek van de all-time scoring leaders van de San Antonio Spurs. Hij heeft 1.495 gemaakte driepunters op zijn naam en is daarmee degene met de meeste driepunters bij de Spurs. Met 1.392 steals staat hij ook op #1.

In zijn prijzenkast kunnen we ook meer dan genoeg vinden. Hieronder een korte samenvatting:

  • 2004 Goud Olympische Spelen
  • All-Star game (2005, 2011)
  • Sixth Man of the Year (2007)
  • Rookie of the Month (maart 2003)
  • All-NBA Rookie Second Team (2002-03)
  • All-NBA Third Team (2007-08, 2010-11)
  • NBA champion (2003, 2005, 2007, 2014)

Manu, wij, van SportAmerika en vast vele anderen, gaan je missen. Je mooie Eurostep, er alles aan doen om het team beter te maken en nog veel meer! Succes met je carrière na het basketbal.

(Cover Foto: Andy Lyons | poundingtherock.com)

Ook leuk om te lezen