NBA Retro: Het viertal van de quadruple-double

Door

thurmond

De NBA barst van de historische hoogtepunten. Bij Sport Amerika willen we die vooral niet vergeten en dus brengen we elke week een onvergetelijk NBA-moment. Vandaag: Het viertal van de quadruple-double.

Bekijk hier de vorige NBA Retro: Rose en Rondo brengen ultiem duel op het parket

Fans gaan vandaag door het dak als een speler een triple-double haalt: dubbele punten in drie statistieken (bijna altijd punten, rebounds en assists). Zelfs regelmatige double-doubles, dubbele punten in twee statistieken, worden toegejuicht. Maar wat met een quadruple-double, dubbele punten in vier statistieken?

In de geschiedenis van de NBA zijn er slechts vier (toevallig?) spelers die daar ooit in geslaagd zijn. Drie keer gebeurde het met dubbele punten, rebounds, assists en blocks. De andere keer met steals in plaats van blocks. Opmerking hierbij is wel dat het pas vanaf het seizoen 1973/1974 mogelijk werd om officieel quadruple-doubles te halen, toen de NBA steals en blocks ging bijhouden. Spelers als Wilt Chamberlain en Jerry West zouden ‘off record’ ook deze statistische eer bemachtigd hebben.

Foto: Youtube 

Ook leuk om te lezen