NBA Fantasy Factory: We back!

Door

ffactory600

Het NBA seizoen begint pas over ruim een maand, maar het fantasyseizoen verklaren we bij deze voor geopend. De komende weken zal hier elke vrijdag een artikel verschijnen die jou zo goed mogelijk voorbereid op een van de belangrijkste dagen in het jaar: Draft Day!

Deze week nog geen diepgaande tactische tips, maar gewoon een ranking van 132 spelers naar waarde in de wereld van fantasy basketbal. Daaronder staat een korte toelichting op sommige keuzes. Tijdens pre-season zal de lijst nog aangepast worden. Heb jij een andere visie? Schroom niet te reageren en de discussie aan te gaan. Dat kan hieronder of via Twitter: @dvankooten

Schermafbeelding 2013-09-20 om 13.11.15

* Dat KD en LeBron de eerste twee picks zullen zijn in je draft mag geen verassing heten. De derde pick is echter een stuk lastiger. Mijn voorkeur gaat uit naar Harden, die vorig jaar als startende speler voor de Rockets de stap maakte naar de elite-groep in fantasy basketball. De komst van Howard gaat de jonge shooting guard helpen nog betere cijfers neer te zetten. Vorig jaar leek het soms of de man met de baard teveel op zichzelf was aangewezen, waardoor hij met regelmaat slechte schoten nam. Het zou me niks verbazen als zijn fg% stijgt naar zo’n .470, in zijn laatste jaar als speler van de Thunder behaalde hij al .491. Daarnaast was Harden vorig seizoen een top zeven speler in driepunters, vrijworpen, steals en punten. Fear the Beard!

* Stephen Curry bleef vorig jaar heel en was fantastisch in zowel real life als in fantasy. Uit statistieken blijkt dat Curry nog aanzienlijk wat schoten vlakbij de ring mist. Als hij dat verbetert zou hij zelfs kunnen toetreden tot de 50/40/90 club, wat slechts zes spelers eerder lukte. Echter vrees ik elk jaar weer voor de enkels van Spicy Curry en daarom verkies ik minder blessuregevoelige spelers boven hem. Als hij een heel seizoen fit blijft is hij de derde pick waardig en zou hij zoBulls v Heatmaar eens zijn eigen driepuntenrecord van vorig jaar kunnen verbeteren.

* D-Rose en D-Wade zijn spelers die op andere lijsten vaak lager zijn terug te vinden. Ook dit heeft met blessuregevoeligheid te maken. Ik vertrouw er echter op dat beide heren dit jaar fitter zullen zijn en de stats als vanouds zullen binnen harken. Rose haalde in zijn MVP-jaar 25 pnt, 7.7 ast en 1.6 3pm. Zijn coach zei bovendien dat zijn afstandsschot aanzienlijk is verbeterd. Als hij in de tweede ronde nog beschikbaar is zou ik niet aarzelen. Wade blijft een 20-5-5 speler met een schotpercentage van .500+. Voeg daarbij 1.7 stl en 1 blk aan toe en je hebt een zeer waardevolle speler.

*  De jonge point guards nemen de league de laatste jaren over en dat zal dit jaar alleen maar extremere vormen aannemen. Drie jonkies die iedereen extra in de gaten houdt zijn Irving, Wall en Lillard. Allen willen hun ploeg dit jaar naar de play-offs leiden. Van Irving wordt verwacht dat  hij, met al het nieuwe talent om hem heen, meer assists kan geven dan 5.9.
Wall schitterde de laatste maanden van het vorige seizoen en dat leverde hem een max contract op. Ik vertrouw erop dat de eerste pick uit 2010 dit jaar definitief de stap maakt naar het niveau van All Star. Hij zou in de buurt moeten komen van 20 pnt, 8 ast, 1.5 stl, 1 blk. Lillard heeft precies  dat als doel gesteld voor zichzelf. Lillard was vorig jaar zeldzaam goed voor een rookie en er weinig reden om geen vertrouwen te hebben in een beter tweede seizoen.
Een andere point guard van wie ik veel verwacht is Ty Lawson, ook nog maar 25 jaar oud. Dat was vorig jaar ook zo, maar toen zat nieuwe aanwinst Iguodala een echte break-out in de weg. Nu Iggy naar Golden State is vertrokken staat Ty niks meer in de weg om 17 pnt, 7 ast, 1.5 stl, 1.5 3pm met .49 fg neer te zetten.
Van Rubio ben ik iets minder gecharmeerd vanuit fantasy perspectief. Hoewel zijn cijfers in de assist- en stealskolom bij de beste van de league horen, zal zijn gebrekkige scorende vermogen en zijn zeer lage fg% je team pijn doen.

*  Een speler die ik tevens laag inschat wat betreft fantasywaarde is Carmelo Anthony. De vedette van de Knicks werd vorig jaar topscorer van de league met 28.7 pnt, die hij verzamelde door veel driepunters en vrijeworpen. Daar ligt dat ook zijn kracht als fantasyspeler. Maar Melo stealt, blockt en rebound minder dan vele anderen. Hij is zeker van waarde, maar er zijn zeker twintig betere spelers.

* De Orlando Magic zullen dit seizoen niet meedingen om de prijzen,
maar in Vucevic, Harris Charlotte Bobcats v Orlando Magicen Harkless hebben ze drie spelers die voorafgaand aan het seizoen kans lijken te maken op de individuele prijs als Most Improved Player of the Year. Alle drie lieten vorig seizoen al zien over een bovengemiddelde hoeveelheid talent te bezitten. En is de slotfase van het seizoen lieten ze al met vlagen zie wat we dit jaar van ze mogen verwachten. Zo haalde Vucevic in zijn laatste vijf wedstrijden gemiddeld 20.8 pnt, 16 reb, 3 ast, 1+ stl, 1+ blk. Harris deed in die potjes niet voor hem onder met 23.4 pnt, 9.8 reb, 3 ast en heeft de potentie om 1/1/1 te scoren in stl, blk en 3pm. Harkless is vooral in verdedigend opzicht een erg goede speler en zal vooral een waardevolle bron zijn van steals en blocks, terwijl hij ook met regelmaat aanlegt voor een driepunter. Als hij aan zijn offensieve kwaliteiten werkt zie ik in hem een jonge Kawhi Leonard, die trouwens dit jaar zelf een goed fantasy jaar tegemoet mag zien.

Foto’s: GettyImages

 

 

5 Reacties
 1. Korstiaan Groot 9 jaar ago

  Hoi Daan, net als altijd weer een superleuk stukje! Ik vind wel dat je Kobe wat hoog hebt staan. Denk je niet dat hij het zwaar gaat krijgen dit jaar na zijn slopende blessure? Hij is natuurlijk al best wel oud…

  • Daan van Kooten 9 jaar ago

   Ik denk niet dat de blessure veel invloed zal hebben op het spel van een herstelde Bryant. De komende weken zal blijken hoe fit Kobe, Rondo, Westbrook en Bynum zullen zijn en hoeveel wedstrijden ze zullen missen. Dat is van invloed op hun ranking, want elke gemiste minuut is minder stats voor je team.
   Als we de berichten mogen geloven hersteld Bryant sneller van zijn blessure dan dat GTA V een miljard omzette. Echter is de kans nog steeds aanzienlijk dat hij enige tijd mist in het begin van het seizoen. Maar wanneer hij weer op het veld staat verwacht ik dat Kobe weer dagelijks 27-5-5 op het scorebord zet.

 2. Korstiaan Groot 9 jaar ago

  Oh en trouwens, wij hadden vorig jaar in de league iemand die accepteerde om zijn M. Gasol te traden voor Steve Nash! Dat zou nu gewoon nummer 13 tegen nummer 98 zijn! Ongelooflijk toch?

 3. Alerk 9 jaar ago

  Heb je dirk niet een beetje te laag staan, en batum iets te hoog. Want dirk was mvp, finale mvp en een van de beste schutters in de geschiedenis van de nba, misschien wat oud maar hij blijft een heeelee goede speler. Batum daarin tegen heeft geen individuele prijs en oke, hij is wel een goede schutter maar hij is nu off(kijk maar naar eurobasket).
  En dan Tony Parker… Geen wonder meest underreated player in the nba. Hij staat op 32 maar hij kwam in de finale en bijna gewonnen ook met zijn scores van 30 punten per wedstrijd. En dat allemaal op een leeftijd van boven de 30.

  • Daan van Kooten 9 jaar ago

   Hey Alerk,

   Hou in de gaten dat deze lijst spelers rankt op waarde in fantasy basketbal. Batum is natuurlijk geen betere speler dan vaak ondergewaardeerde Parker of Nowitzki. Het zit echter zo dat Batum de zeldzame kwaliteit bezit dat hij naast twee driepunters ook elke wedstrijd goed is voor een block en een steal. Batum, mits fit, is daarom een erg goede speler om in je fantasy team te hebben.
   Parker is wat dat betreft een soort tegenovergestelde speler. Hij scoort veel (20 ppg) en is een goede spelverdeler (7.5 apg), maar zijn verdedigende werk zie je niet terug in de statistieken. Hij stealt slechts 0.8 per wedstrijd en in vergelijking met veel andere point guards is dat niet zo best. Daarnaast is de Fransman geen driepuntkanon. Daarom valt hij buiten de top dertig.
   Dirk staat misschien iets te laag op de lijst, maar dus niet omdat hij Finals MVP is geweest. Hij is een goede speler door zijn uitstekende percentages en beschikt over de zeldzame kwaliteit om driepunters te raken als power forward. Voor hem geldt echter ook dat zijn lage gemiddeldes op blocks (0.6) en steals (0.7) zijn waarde in fantasy doen dalen.

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen