‘Geblesseerde’ Chapman moet werken aan gedrag

Door

Pitchen. Zo hard mogelijk. Op het lijf geschreven voor de 23-jarige Aroldis Chapman die vorig seizoen uit het niets als vaste reliever op de heuvel stond voor de Cincinnati Reds. De lange Cubaan groeide uit tot een ware hit door zijn fastballs ruim over de 100 mph te gooien. Vooral het gemak waarmee hij deze snelheden haalde, baarde opzien.

Dit seizoen zette Chapman zijn sterke spel door, kreeg hij in de eerste twaalf wedstrijden geen enkele run tegen.

Het ging mis in zijn dertiende optreden op 30 april dit jaar tegen de Florida Marlins. De Cubaan kon de strikezone niet meer vinden, gooide twaalf keer vier wijd in slechts 1.1 inning. Chapman raakte gefrustreerd en schaamde zich diep over zijn vertoonde spel.

Binnen de organisatie van de Reds zijn ze bekend met de emoties van de Cubaan, die zijn land verliet om professional te worden in Amerika. Leuk detail is dat Chapman spoorloos verdween nadat hij met de nationale ploeg in Nederland speelde op het World Port Tournament in 2009.

Zijn gedrag. Er waren momenten afgelopen seizoen in de Minor League, dat Chapman geïsoleerd raakte binnen de organisatie. Hij had moeite om een band aan te gaan met zijn teamgenoten. Nadat hij zeven keer vier wijd gooide tegen Houston en St. Louis, verdween Chapman uit het clubhuis.

De volgende dag knoopte pitching coach Price een gesprek aan met de Cubaan over de situatie en over aanpassingen aan zijn spel. Geen eenvoudige taak, want veel kenners in de Major League geloven dat de spelers die de grootste moeite hebben om zich aan te passen aan de cultuur niet de Japanners of Koreanen zijn, maar juist die uit Cuba.

Chapman werd op de Disabeld List geplaatst, vanwege een schouderblessure, maar vooral om zijn hoofd leeg te maken om weer fris terug te keren op het hoogste niveau. Afgelopen dinsdag gooide hij zijn eerste wedstrijd voor Carolina in Double-A. Reds’ manager Dusty Baker neemt het op voor de Cubaan. “Hij heeft een tijd niet gegooid. Aroldis heeft nog vier starts nodig in de minors om terug te keren.”

Foto: dailycaller.com

Ook leuk om te lezen