Prospect Watch: Milwaukee Brewers

Door

Deze winter neemt SportAmerika.nl per divisie een kijkje in de Minor Leagues: de Prospect Watch. Voor alle 30 Major League-teams maken we de Prospect Top 10 voor het komend jaar op. Terug naar de National League, waar de Central nog op de lijst staat.

AFLEVERING 21: MILWAUKEE BREWERS

BREWERS

Rebuild, done right

Het lijstje Brewers-playoff-optredens is kort. Heel erg kort.

  • 1981: Verloren in de AL Eastern Division-serie (ja, de Brewers speelden tot 1998 in de American League)
  • 1982: Verliezend World Series-finalist
  • 2008: Verloren in de NL Division Series
  • 2011: Verloren in de NL Championship Series

That’s it.

Nadat het team in 2011 wederom vroegtijdig de play-offs gedwongen verliet, was de maat vol. Toenmalig General Manager Doug Melvin begon aan de grote wederopbouw. Met nog een paar behoorlijke contracten in het team (Ryan BraunZack GreinkeYovani Gallardo, Rickie Weeks, Randy Wolf, Corey Hart en Francisco Rodriguez) en een verouderende selectie, moest het roer om.

De Brewers verloren meer dan ze wonnen, sinds 2011 (Twitter)
De Brewers verloren meer dan ze wonnen, sinds 2011 (Twitter)

Greinke was in 2012 het eerste slachtoffer. Hij werd aan de Angels verkocht voor Jean Segura en wisselgeld. Rodriguez volgde in 2013 en Gallardo in 2014. Veteranen Weeks, Wolf en Hart dienden hun contract uit, maar waren in 2014 ook allemaal weg. Alleen Braun staat, als gezicht van de club, tot de dag van vandaag nog onder contract.

Langzaam, maar zeker

Melvin, en zijn opvolger David Stearns, bouwen gestaag aan een nieuwe organisatie. Aan de lopende band verdwijnen sterspelers naar andere teams, in ruil voor de toekomst. John AxfordAramis RamirezYovani Gallardo, Jonathan BroxtonMike FiersCarlos Gomez, Gerardo Parra, Francisco Rodriguez, Adam Lind, Jean SeguraNorichika AokiWill Smith, Tyler ThornburgJonathan Lucroy en Jeremy Jeffres worden verkocht. Meerdere huidige Top 10-prospects komen over naar Milwaukee.

Langzaam beginnen de eerste prospects door te breken.  Junior Guerra gooide in 2016 prima, Corey Knebel hield zich staande, Orlando Arcia deed nuttig mee en outfielders Domingo Santana en Keon Broxton maakten een succesvol 2016 door. Steeds meer jonge spelers vinden hun weg naar Milwaukee. Er komen er nog meer aan.


Prospect Top 3

Nr. 1: Lewis Brinson (OF)

Outfielder Lewis Brinson kwam, samen met nummer vier Luis Ortiz, over van de Texas Rangers, in ruil voor Jonathan Lucroy en Jeremy Jeffres. De outfielder komt met stip binnen als nummer 1 op de Brewerslijst.

Lewis Brinson (MiLB.com)
Lewis Brinson (MiLB.com)

Ondanks dat de outfielder al in 2012 werd gedraft, is hij nu pas 22 jaar jong. Afgelopen seizoen speelde Brinson voor de Rangers in Double-A, waar hij een moeilijk jaar had. Zijn triple slash (.237/.280/.431) lag beduidend onder zijn gewoonlijke slaglijn, hoewel zijn doubles (14), homeruns (11) en steals (11) in de eerste 300 slagbeurten van het seizoen wel present bleven.

De overgang naar de Brewers leek Brinson echter goed te doen. Milwaukee plaatste hem in Triple-A Colorado Springs, dat bekend staat als een hitters paradise. Brinson profiteerde optimaal en sloeg .382 met 9 doubles, 4 homeruns en 4 steals in 89 slagbeurten.

Toekomst

Brinson is nummer 14 op MLBPipeline’s Top 100 Prospects, wat wel aangeeft tot welk kaliber hij behoort. De Brewers zijn dan ook van mening dat de jonge outfielder over niet al te lange tijd zijn talenten naar Miller Park zal brengen. Hij is een echte fastball hitter, die de laatste seizoenen zijn strikeouts drastisch heeft verminderd. Als hij zich doorontwikkelt, is de sky de limit voor hem. Komend jaar start hij in Triple-A, maar de big leagues komen dichterbij.

Nr. 2: Josh Hader (LHP)

Wanneer een werper vergeleken wordt met Chris Sale, is dat meestal een goed teken. Zo ook voor Josh Hader. Nu ligt het natuurlijk niet voor de hand dat Hader een tweede Sale is, want een talent zoals Sale vind je maar eens in de zoveel tijd. Toch is Hader niet te onderschatten.

Josh Hader (MiLB.com)
Josh Hader (MiLB.com)

Ook Hader is een product van een trade; hij was één van de vier spelers die de Astros naar Milwaukee stuurden in ruil voor Carlos Gomez en Mike Fiers, in de zomer van 2015. Hader was de prijs van de deal, wat gezien zijn 93-97 mph fastball, scherpe slider en funky delivery wel te begrijpen is.

Na het seizoen gestart te zijn in Double-A Biloxi, waar hij 73 strikeouts gooide in 57 innings (0.95 ERA), liep de lefty uit Maryland tegen een muur op in Colorado Springs. Deze Triple-A-club staat er, zoals eerder opgemerkt, om bekend een slagparadijs van heb ik jou daar te zijn, wat Hader ook ontdekte. In 14 starts (69 innings) noteerde de werper een 5.22 ERA, hoewel hij er ook 88 strikeouts bij op kun tellen.

Josh Hader, AFL 2016 (Phrake Photography - Freek Bouw (c))
Josh Hader, AFL 2016 (Phrake Photography – Freek Bouw (c))

Hader lijkt dus beetje een raadselachtig talent, maar talent komt altijd bovendrijven. Hij is hard aan het werk met zijn change-up en het is dan ook die pitch die het verschil voor hem gaat maken. Krijgt hij hem onder controle, kan het wel eens een interessant verhaal worden. Lukt dit niet, is een plek in de bullpen zijn toekomst. De Brewers hebben hem onlangs toegevoegd aan hun 40-man roster, wat betekent dat hij in Spring Training mee mag strijden voor een plek in Milwaukee. Lukt dit niet? Triple-A.

Nr. 3: Corey Ray (OF)

Corey Ray is een product van de outfield-heavy top van de 2016 Draft. De Brewers kozen Ray als 5e overall, tussen Riley Pint en A.J. Puk in. De outfielder, afkomstig uit het ACE-programma van de White Sox, speelde zijn collegehonkbal in Louisville.

Corey Ray (MiLB.com)
Corey Ray (MiLB.com)

In de Draft Preview van dit jaar schreven we over Ray al:

Ray, een lefty power hitter, is al eens gedraft (33e ronde in 2013 door de Mariners), maar hij verkoos een periode bij de University of Louisville boven het begin van zijn profcarrière. Achteraf gezien is dit een goede keus geweest, want hij is elk jaar alleen maar beter geworden.

De 21-jarige outfielder kan rennen (39 steals), slaan (.320/.396/.575) en weet elk jaar met een acceptabel aantal homeruns af te sluiten. Zijn enige probleem is zijn defensieve capaciteit, aangezien hij te vaak terug moet vallen op zijn bovengemiddelde arm na capriolen in het outfield.

Voor de leeuwen

De Brewers gooiden Ray vrijwel direct in het diepe, want na een heel korte stop in Single-A Wisconsin, schoof hij door naar Single-A (Adv.) Brevard County. Ondanks de forse tegenstand, wist de outfielder zich vrij goed staande te houden. Met een .247/.307/.385 triple slash is weinig mis als je net bij de profs komt kijken. Ook zijn 13 doubles, 2 triples, 5 homeruns en 9 steals (231 slagbeurten) komen best aardig over.

Ray en Brinson zijn het outfield-duo van de toekomst voor Milwaukee. Voor Ray komt komend jaar nog iets te vroeg, want hij zal eerst nog een keer Single-A (Adv.) en Double-A doorlopen in 2017. Mid-2018 zou hij echter wel eens in Milwaukee kunnen ballen.


Nr. 4 – 10

4. Luis Ortiz (RHP)
In 2016: Single-A (Adv.) Down East (Texas), Double-A Frisco (Texas) & Double-A Biloxi
Leeftijd: 21

Gedraft in 2014, toen de Texas Rangers hem in de eerste ronde (30e overall) selecteerden. Na twee dominante seizoenen in het Rangers-systeem, werd Ortiz met Lewis Brinson naar de Brewers gestuurd, in ruil voor Jonathan Lucroy en Jeremy Jeffres.

In zes starts voor Double-A Biloxi gooide Ortiz 23.1 innings. Zijn 16 strikeouts, 10 walks, .280 slaggemiddelde tegen en 1.54 WHIP spraken niet bepaald tot de verbeelding, zeker nadat hij eerder dit seizoen in Double-A Frisco vergelijkbare statistieken noteerde. Ortiz heeft echter meer talent dan zijn stats doen geloven. Zijn fastball topt rond de 97 mph en zijn lage-80’s slider complementeert de snelheid van zijn number one prima.

Luis Ortiz (Chris Birch/Biloxi Shuckers)
Luis Ortiz (Chris Birch/Biloxi Shuckers)

Alles lijkt te wijzen op een succesvolle Major League-carrière, als hij maar op zijn gezondheid/gewicht let. In 2017 start hij in Triple-A, maar een debuut in Milwaukee kan ook dit jaar al plaatsvinden.

5. Isan Diaz (2B/SS)
In 2016: Single-A Wisconsin
Leeftijd: 20

Isan Diaz is een fascinerende prospect. Hij is afkomstig uit het Diamondbacks-systeem, maar werd naar de Brewers gestuurd in de Jean Segura/Tyler Wagner-deal.

Isan Diaz, AFL 2016 (Phrake Photography, Freek Bouw (c))
Isan Diaz, AFL 2016 (Phrake Photography, Freek Bouw (c))

Het is niet de eerste keer in deze serie dat we tijdens onderzoek de vergelijking met Robinson Cano tegenkwamen (ook Yoan Moncada viel die eer te beurt). Diaz is één van die zeldzame middle infielders die echt kan rammen. In zijn volledige seizoen met Single-A Wisconsin in 2016, sloeg de 2015 Rookie League MVP .264/.358/.469, met 34 doubles, 5 triples, 20 homeruns en 11 steals. Zijn .827 OPS is, zeker voor zijn positie, indrukwekkend.

Met een gevorderde benadering aan slag en prima defensieve instincten, zou Diaz volgend jaar zomaar de beste positiespeler in de Brewers-prospectlijst kunnen zijn. Hij start het seizoen in Single-A (Adv.) Carolina, bij de MudCats.

6. Trent Clark (OF)
In 2016: Single-A Wisconsin
Leeftijd: 20

De Brewers waren blij verrast toen Trent Clark, algemeen gezien als de beste high school hitter in de Draft van 2015, tot plek 15 viel. De Brew-Crew sloeg toe en Clark leek in zijn eerste seizoen af te stevenen op een ‘Top Prospect’-label.

Trent Clark MiLB.com)
Trent Clark (MiLB.com)

In 2016 zette de linkhandige outfielder echter een grote stap achteruit. Mede door een tweetal hamstringblessures, wist de Texaan geen ritme te vinden. Zijn vorm bleef dan ook uit. Hij sloeg in 221 slagbeurten slechts .231/.346/.344 met 15 doubles, 2 triples, 2 homeruns en 5 steals.

Defensief is het voor Clark te hopen dat hij in center field kan bljiven, want zijn arm is dusdanig zwak dat linksveld misschien meer voor de hand ligt. Eerst maar eens de hamstrings onder controle krijgen. Vanwege zijn vele gemiste tijd, doet hij in 2017 Single-A Wisconsin over.

7. Phil Bickford (RHP)
In 2016: Single-A (Adv.) Brevard County
Leeftijd: 21

Supergetalenteerd, maar een knucklehead. Na een positieve marijuanatest in Junior College, werd Phil Bickford afgelopen seizoen gepakt voor het gebruik van een ander verboden prestatiebevorderend middel. Deze tweede overtreding leverde hem een schorsing van 50 wedstrijden op.

De voormalig Giants-werper werd in 2016 samen met catcher Andrew Susac naar Milwaukee gehaald, in ruil voor reliever Will Smith. Dat lijkt een behoorlijke prijs voor Smith, maar de ‘aandelen-Bickford’, die ten tijde van de 2015 draft behoorlijk wat waard waren, zijn inmiddels wat gedaald.

Met een goede fastball en slider beschikt de lefty wel over twee goede pitches, maar hij heeft zijn arsenaal niet verder uitgebreid. Zijn change-up blijft achter, dus de kans bestaat dat hij een reliever wordt, als hij van de pillen af kan blijven. Single-A (Adv.) Brevard County in 2017.

8. Marcos Diplan (RHP)
In 2016: Single-A Wisconsin & Single-A (Adv.) Brevard County
Leeftijd: 20

Ook Diplan is geen echt Brewersproduct. Hij werd in 2013, wederom door de Rangers, naar Milwauke verzonden in ruil voor Yovani Gallardo. In 2016 gooide hij voor twee Single-A-takken in Milwaukee. De dan 19-jarige eindigde het seizoen in Wisconsin met een ERA van 1.80, maar deze stat vloog omhoog in Brevard County (4.89).

Diplan’s fastball is prima (93-96 mph) en hij heeft een heel aardige slider. Een change-up is in ontwikkeling, maar belangrijker is de controle. De 20-jarige werper heeft de neiging om zo nu en dan de zone niet meer te kunnen vinden. Dit lijkt echter allemaal te maken te hebben met zijn werpbeweging, dus de Brewers zijn aan het sleutelen gegaan. Het talent is daar.

Er bestaat een kans dat Diplan als 20-jarige komend seizoen in Double-A speelt. Houdt hij zich daar staande, kan de toekomst leuke dingen brengen.

9. Lucas Erceg (3B)
In 2016: Single-A Wisconsin
Leeftijd: 21

Californiaan Lucas Erceg werd in 2016 gedraft, als 46e overall (2e ronde). Hij speelde zijn eerste twee jaar collegeball bij Cal, maar na zijn tweede seizoen besloot hij zijn opleiding voort te zetten bij het veel kleinere Menlo College.

Lucas Erceg James Ridle BMG Photos
Lucas Erceg (James Ridle/BMG Photos)

10. Mauricio Dubon (SS)
In 2016: Single-A (Adv.) Salem (Boston) & Double-A Portland (Boston)
Leeftijd: 22

Korte stop Mauricio Dubon is het nieuwste lid van de Brewers-organisatie. Afgelopen december zetten de Red Sox hem, met Travis Shaw en Josh Pennington, op het vliegtuig naar Milwaukee in ruil voor Tyler Thornburg.

De 22-jarige Hondurees (hij zou de eerste Major League-speler uit dat land worden) beschikt over een snelle knuppel en een prima oog voor de slagzone. In Single-A (Adv.) Salem deed hij het in 2016 al aardig, maar in Double-A Portland ging hij pas echt los. Een triple slash van .339/.371/.538, met 20 doubles en 6 homeruns signaleerden de doorbraak van de infielder.

Mauricio Dubon Kelly OConner
Mauricio Dubon (Kelly O’ Conner)

Conclusie

De Brewers zijn op een gedegen manier bezig geweest hun verouderde, dure Big League-team om te zetten in een future proof geheel. Dure contracten werden veelal op het juiste moment doorverkocht, meerdere talentvolle Minor Leaguers werden binnengehaald. Nu, enkele jaren verder, zijn de jonkies bijna klaar voor het grote werk. Langzaam maar zeker druppelen de rookies naar de Major League.

In Milwaukee hoopt hem op korte termijn weer competitief mee te doen in de NL Central. Met de Cubs, Cardinals en Pirates in de divisie wordt het hard werken, maar de Brewers hebben voldoende talent in de organisatie verzameld om een gooi te kunnen doen. Dit kan best een leuke ploeg worden.

Remember the names

Brandon Woodruff (RHP), Brett Philips (OF), Jacob Nottingham (C/1B), Cody Ponce (RHP), Gilbert Lara (SS), Jorge Lopez (RHP).

Jacob Nottingham, AFL 2016 (Phrake Photography, Freek Bouw (c))
Jacob Nottingham, AFL 2016 (Phrake Photography, Freek Bouw (c))
Met dank aan Freek Bouw (@PhrakePhoto) voor de foto’s uit de Fall League
Design prospectgraphic: Jasper Roos

Eerdere delen in deze serie

NL WEST

Arizona Diamondbacks
Colorado Rockies
Los Angeles Dodgers
San Francisco Giants
San Diego Padres

AL WEST

Los Angeles Angels of Anaheim
Houston Astros
Oakland Athletics
Seattle Mariners
Texas Rangers

NL EAST

New York Mets
Miami Marlins
Washington Nationals
Atlanta Braves
Philadelphia Phillies

AL EAST

Tampa Bay Rays
Toronto Blue Jays
Baltimore Orioles
Boston Red Sox
New York Yankees

Ook leuk om te lezen