Edmonton Oilers kiezen Connor McDavid first overall in NHL Draft

Door

mcdavid draft

Iedereen wist wat er zou gebeuren met pick één in de NHL Draft 2015 en de Edmonton Oilers hebben niet verrast. Connor McDavid is first overall gekozen door de Oilers. Buffalo Sabres koos eveneens niet voor een verrassing en drafte Jack Eichel als tweede. Arizona Coyotes koos met de derde pick, die vele kanten op kon, voor Dylan Strome. Daniel Sprong is in de eerste ronde nog niet gedraft, hij zal hoogstwaarschijnlijk vanmiddag gedraft worden. Om 16:00 begint de tweede ronde in Florida.

Arizona Coyotes verkoos uiteindelijk om de pick zelf te houden en koos voor een center in Dylan Strome. Verwacht mag worden dat Strome volgend seizoen direct zal aansluiten bij de Coyotes. De eerste verdediger werd gedraft door Carolina Hurricanes; Noah Hanifin viel terug tot plaats vijf. Ilya Samsonov werd de eerst gedrafte doelman van deze draft, hij werd als 22ste verkozen door Washington Capitals.

Op draft day vonden er ook weer de nodige trades plaats. New York Islanders had geen first round pick in bezit, maar eindigde de avond met twee first round picks. Griffin Reinhart werd voor de 16de en 33ste pick aan Edmonton verruild. De 33ste werd later gebruikt om up te traden naar 28 in een ruil met Tampa Bay Lightning. Philadelphia Flyers maakte ook een sprong voorwaarts door de 24ste pick van Toronto over te nemen in ruil voor picks 29 en 61. Toronto verruilde de 29ste pick later weer aan Columbus Blue Jackets in ruil voor de 34ste en de 68ste pick in de NHL Draft. De grootste factor was Boston Bruins op de ruilmarkt. De Bruins verruilden Dougie Hamilton naar Calgary voor één first round pick en twee picks in de tweede ronde. Milan Lucic vertrok naar Los Angeles Kings in een ruil voor een first round pick, Martin Jones en prospect Colin Miller. Buffalo Sabres versterkte zich naast Eichel ook met Ryan O’Reilly, Jamie McGinn, Robin Lehner en David Legwand. In ruil daarvoor werd de 21ste pick naar Ottawa gestuurd. Colorado verkreeg van de Sabres de diensten van Nikita Zadorov, Mikhail Grigorenko, J.T. Compher en de 31ste pick overall.

Een overzicht van de draft picks in de eerste ronde:

  1. Connor McDavid (Edmonton Oilers)
    No-brainer. De center wordt vergeleken met de grootste spelers uit de geschiedenis in de NHL, die laat je niet lopen.
  2. Jack Eichel (Buffalo Sabres)
    McDavid is een supertalent, maar dat is Eichel eigenlijk ook. Dat hij op twee wordt verkozen is net zo verrassend als de keuze van McDavid op 1.
  3. Dylan Strome (Arizona Coyotes)
    Strome scoorde 129 punten in de OHL afgelopen seizoen en werd daarmee topscorer van de competitie. Al had hij dat wel mede te danken aan de blessure van McDavid, die hem ruim 20 wedstrijden aan de kant hield. Desalniettemin hebben de Coyotes een toptalent in huis gehaald.
  4. Mitchell Marner (Toronto Maple Leafs)
    Een beetje vreemd is het wel, dat de ploeg die zo zit te springen om een betere defense zich met de vierde pick versterkt met een aanvaller. Binnen de keuzes voor een aanvaller maken de Maple Leafs wel de beste keuze die ze konden maken.
  5. Noah Hanifin (Carolina Hurricanes)
    Het grootste defensieve talent viel terug tot plek vijf en werd daarmee voor de Hurricanes toch ook een no-brainer. Offensief kan de ploeg versterking beter gebruiken, maar met zijn spel in puckbezit zal hij ook daar zijn waarde kunnen tonen voor de Hurricanes.
  6. Pavel Zacha (New Jersey Devils)
    De fysieke aanvaller werd al vroeg gekozen door New Jersey Devils en dat is geen verrassing. De Devils kunnen wel wat offensieve stootkracht gebruiken en zullen aan Zacha alleen nog niet genoeg hebben om volgend seizoen een betere kans op de play-offs te maken.
  7. Ivan Provorov (Philadelphia Flyers)
    De Flyers hadden bekend gemaakt bij twijfel voor een aanvaller te kiezen maar zien in Ivan Provorov een exceptioneel talent. Dat is terecht, de Rus is offensief een hele sterke kracht om erbij te hebben en dat is een bonus op zijn goede defensieve capaciteiten.
  8. Zach Werenski (Columbus Blue Jackets)
    Dat de Blue Jackets hun blue line versterken is het beste wat ze hadden kunnen doen. Met Werenski halen de Blue Jackets de beste nog beschikbare verdediger op.
  9. Timo Meier (San Jose Sharks)
    Meier wordt iets vroeger gekozen dan verwacht, maar dat is een keuze die wel valt te begrijpen. Meier is een pure goalscorer die de Sharks de offensieve boost kan geven die de ploeg wel nodig heeft.
  10. Mikko Rantanen (Colorado Avalanche)
    Dat de offensief sterke winger terug valt tot plek 10 is een kleine verrassing. De Fin speelde al in de Liiga en hoeft dus weinig aanpassing aan een volwassen competitie. Met het laten gaan van O’Reilly, het toevoegen van Zadorov en Rantanen zijn de Avalanche offensief beter in balans en defensief sterker. Een ploeg om in de gaten te houden.
  11. Lawson Crouse (Florida Panthers)
    Onder luid gejuich van het thuispubliek werd de grote, sterke Lawson Crouse ontvangen. Van Crouse wordt de kans het grootst ingeschat dat de winger een flop gaat worden, maar met zijn size en skill is de speler nu al een speler die een waardevolle toevoeging kan leveren in de NHL; vraagteken is hoe hij die skills blijft doorontwikkelen.
  12. Denis Gurianov (Dallas Stars)
    De offensief sterke Dallas Stars gaan met Gurianov voor een winger met een haarfijn neusje voor de goal. Geen vreemde keuze, al lijkt dit niet een keuze waar de Stars op korte termijn direct beter van worden. Die keuzes waren defensief, de achilleshiel van de Stars, wel beschikbaar.
  13. Jakub Zboril (Boston Bruins)
    Met de eerste van hun drie picks op een rij (wat voor het laatst gebeurde in de eerste ronde in 1968!) kozen de Bruins voor de verdediger Jakub Zboril. Zijn speelstijl lijkt op die van Radko Gudas. Prima keuze van de Bruins.
  14. Jake deBrusk (Boston Bruins)
    De Bruins maakten afgelopen seizoen te weinig goals en ook het verlies van Milan Lucic op de vleugel moet opgevangen worden: daarom is het weinig verrassend dat de Bruins met deBrusk voor een makkelijk scorende winger gaan.
  15. Zachary Senyshyn (Boston Bruins)
    De keuze voor Senyshyn is verreweg de meest opvallende. Senyshyn stond in geen enkele Mock Draft geprojecteerd voor de eerste ronde. Offensief scoort hij zijn goaltje leuk mee, maar vooral defensief moet Senyshyn nog het nodige leren. De winger zal nog minimaal een jaar blijven rijpen in een jeugdcompetitie.
  16. Mathew Barzal (New York Islanders)
    Toen de Islanders zagen dat op nummer 16 Barzal nog beschikbaar was, werd er geen moment getwijfeld. Defensief talent Griffin Reinhart werd naar Edmonton gestuurd in ruil voor de 16de pick en de 33ste Een mooie toevoeging voor de Islanders, die defensief alleen wel een groot talent zien vertrekken.
  17. Kyle Connor (Winnipeg Jets)
    De Jets hebben de meest diepe prospect pool van de hele league en kunnen dus eenvoudig gaan voor de best beschikbare speler. Kyle Connor past wel in die omschrijving op dit moment in de draft. Connor voegt een neusje voor de goal toe aan de offensief al zo diepe prospect pool van de Jets.
  18. Thomas Chabot (Ottawa Senators)
    Met Thomas Chabot kiezen de Senators voor een mobiele verdediger die in de toekomst wat minuten kan delen met Erik Karlsson. Prima offensieve kracht die zelf een toevoeging is, maar er indirect ook voor kan zorgen dat Karlsson nóg effectiever wordt.
  19. Evgeniy Svechnikov (Detroit Red Wings)
    De Russische winger Svechnikov scoort makkelijk, maar heeft defensief nog het nodige te leren. Heeft bij de Red Wings het geluk dat hij ruim de tijd zal krijgen om daarin zijn verbetering te maken.
  20. Joel Eriksson Ek (Minnesota Wild)
    Minnesota kiest voor een sterke center, waar een keuze voor een goede winger misschien logischer was geweest. Met Eriksson Ek kiezen zij echter voor een betrouwbare speler die op termijn zeker een toevoeging zal zijn aan de Wild.
  21. Colin White (Ottawa Senators)
    White maakte in overtime de game winning goal op het jeugd-WK namens Team USA en is geen eendagsvlieg. De aanvaller scoort makkelijk en verbreedt daarmee de prospect pool van de Senators.
  22. Ilya Samsonov (Washington Capitals)
    Met Samsonov kiezen de Capitals de eerste doelman in deze draft. Voorlopig zal Samsonov nog niet uit kunnen uitkomen voor de Capitals, want hij heeft nog een driejarig contract in de KHL bij Metallurg Magnitogorsk. Met Braden Holtby op goal hebben de Capitals echter ook geen reden om te haasten.
  23. Brock Boeser (Vancouver Canucks)
    Hoewel de Canucks meer op zoek leken te zijn naar een offensieve defenseman, kiezen de Canucks voor een pure goalscorer in Brock Boeser. Een verklaarbare keuze, maar misschien niet de beste voor de Canucks op dit moment in de draft met nog zoveel verdedigers die beschikbaar zijn.
  24. Travis Konecny (Philadelphia Flyers)
    De Flyers traden up om Travis Konecny te draften en het is eigenlijk raar dat de center op dit moment nog beschikbaar is. Prima keuze voor de Flyers, die daarmee toch hun gewenste aanvaller binnen halen.
  25. Jack Roslovic (Winnipeg Jets)
    Wederom een vrije keuze voor de Winnipeg Jets en zij maken een ietwat verrassende keuze voor center Jack Roslovic. De center is een puike playmaker, maar werd pas in de tweede ronde verwacht. Volgend seizoen heeft Roslovic zich al gecommitteerd aan Miami University in de NCAA.
  26. Noah Juulsen (Montreal Canadiens)
    Een prima keuze voor een sterke verdediger met offensieve kwaliteiten, al lijkt het niet de best beschikbare keuze op dit moment in de draft. De Canadiens hoeven echter geen spijt te krijgen van de keuze voor Juulsen, die kwalitatief veel potentie heeft en na enige tijd rijpen in de lagere leagues een waardevolle toevoeging is voor de Canadiens.
  27. Jacob Larsson (Anaheim Ducks)
    Anaheim Ducks kiest voor een verdediger die vergelijkbaar is met Hampus Lindholm, die al bij de Ducks onder contract staat. Dat Larsson nog beschikbaar is, daar mogen de Ducks dankbaar voor zijn. Een hele mooie keuze op deze positie in de draft.
  28. Anthony Beauvillier (New York Islanders)
    Gezien de gedrafte defenseman leek het er op dat de Islanders up traden om een andere verdediger te halen. Offensief werd vooral gegokt op Nick Merkley, maar het werd de kleine en snelle Beauvillier. Met zijn snelheid is hij een plaag voor defensies en hij weet het net makkelijk te vinden. Moet defensief nog een en ander leren en zijn lengte blijft een nadeel.
  29. Gabriel Carlsson (Columbus Blue Jackets)
    Na de offensief sterke verdediger Werenski voegen de Blue Jackets nu de shutdown defenseman Gabriel Carlsson toe. Op termijn staat de defensie van de Blue Jackets er daarmee goed voor. Verwacht wordt dat Carlsson nog twee seizoenen in Zweden zal spelen voor Linköping.
  30. Nick Merkley (Arizona Coyotes)
    Met Merkley voegen de Coyotes na Strome opnieuw een sterke center toe. Merkley was een drijvende kracht achter het late succes van zijn Kelowna Rockets in de play-offs. Hij stond zelfs even op de nominatie in de top tien gekozen te worden, op 30 mogen de Coyotes zich in de vingers knijpen zo’n sterke speler toe te kunnen voegen.

Enkele top prospects die nog niet gekozen zijn: Daniel Sprong, Jeremy Roy, Oliver Kylington, Matej Tomek, Paul Bittner, Jansen Harkins, Brandon Carlo.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen