NHL lock-out nadert ontknoping

Door

NHLPA Member Meeting

Het einde van de NHL lock-out lijkt nabij. De afgelopen dagen hebben de league en de spelers meerdere uitgebreide voorstellen met elkaar uitgewisseld. Nu de deadline voor het definitief wel of niet door laten gaan van het seizoen nadert blijft haast echter geboden.

De spelers hebben de NHLPA namelijk de macht gegeven om vanavond laat (2 januari) of na herstemming later deze week hun rol als afgevaardigden van de spelers neer te leggen en de league aan te klagen. Op dit moment is dat, mede door de positieve benadering van de clubs in de afgelopen dagen, echter niet aan de orde.

Toch zijn er nog enkele belangrijke kwesties niet geheel opgelost. De spelers dachten enkele weken geleden een akkoord te hebben over pensioenen, maar de clubs twijfelen. Dit tot grote ergernis van de spelers, die gezien de relatief korte carrieres in de ijshockeysport hun toekomst graag beschermd zien. Gemiddeld komt een NHL-speler amper vijf volledige seizoenen uit op het hoogste niveau.

Tevens is er nog geen akkoord over de salary cap voor het seizoen 2013-2014. De clubs willen dat die wordt verlaagd van de huidige 72 miljoen dollar naar 60 miljoen, om zowel de rijke clubs geld te besparen als ook armere clubs niet op te zadelen met een oplopende minimum salarispost. In de NHL worden clubs namelijk gedwongen niet alleen een maximale, maar ook een vrij hoge minimale salarislimiet te respecteren. Eerder was dat 55% van het maximum, tegenwoordig is het vastgesteld op 16 miljoen dollar onder het maximum.

Vakbondsleiders Don Fehr (foto) gaf vandaag te kennen dat de spelersvakbond NHLPA binnen 24 uur en ongeacht het besluit te kennen zal geven of hij zijn team heeft opgedragen om hun rol als onderhandelaars neer te leggen. Daarom is voor de NHL haast geboden en zou een eventueel akkoord zelfs vlug tot stand kunnen komen.

In principe hebben de beide partijen echter tot volgende week om het seizoen te redden. Het seizoen 2012-2013 had op 11 oktober 2012 moeten beginnen, maar begint nu uiterlijk op 19 januari 2013 of helemaal niet meer, als de beide partijen geen akkoord sluiten voordat een minimaal seizoen van 48 reguliere wedstrijden niet meer te plannen valt.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen