Dutch Watch: Didi slaat dingers, domper voor Schoop

Door

Het was een drukke week voor onze jongens in de majors. De play-offs doemen in de verte al op, maar tijd om rustig adem te halen is er niet. Met name Didi Gregorius speelde veel wedstrijden en de Amsterdammer deed dit niet onverdienstelijk. Minder goed nieuws was er voor Jonathan Schoop. Door een polsblessure belandde hij op de Injured List. In deze Dutch Watch komen natuurlijk ook alle andere landgenoten aan bod.

Ozzie Albies is na zijn blessure weer een vaste waarde in de line-up van de Atlanta Braves. De kleine infielder doet defensief zijn werk weer naar behoren en aan slag gaat het ook best goed. Met de Braves stevent Albies af op de play-offs en vorig weekend kreeg de ploeg de kans om nog meer afstand te nemen van de Washington Nationals. Na een bezoek aan de hoofdstad ging het naar Baltimore voor een serie tegen de Orioles.

Het leek allemaal zo eenvoudig. Albies keerde terug in de line-up, was 3-for-6 met een homerun en 2 RBIs en de Braves sloegen de Marlins met 29-9 aan gort. Dat het toch zo simpel niet is, merkte Albies in de eerste wedstrijd tegen de Nationals. Zijn team won dan wel, met 7-6, maar de infielder zag door z’n 0-for-4 zijn slaggemiddelde dalen naar .185. Met 3-for-5 en een walk kwam Albies vorige week vrijdag heel wat beter voor de dag. Zijn walk in de vierde en z’n double in de negende inning resulteerden in een run. Voor Atlanta was dit niet voldoende voor de overwinning, want na twaalf innings en 25 gezamenlijke hits stond er 8-7 in het voordeel van de Nats op het bord.

HITTING STREAK

Voor Albies bleken de 3 hits het begin van een mooie streak. In de spannende derde wedstrijd tegen de Nats tekende hij in de vierde inning voor een RBI-single waaruit Adam Duvall kon scoren. Hoe belangrijk de klap was, werd later duidelijk want de Braves wonnen met 2-1. Zondag liet de infielder zijn spierballen weer eens rollen. Met Austin Riley op de honken sloeg Albies in de zesde inning zijn derde homerun van dit seizoen. Daarmee compenseerde hij zijn error in de vijfde inning waardoor Washington kon scoren. Met 1-for 3, 2 RBIs, een walk en een 8-4 zege namen Albies en de Braves afscheid van Washington.

Atlanta won drie van de vier wedstrijden tegen de regerend kampioen, maar werd door de O’s keihard met de neus op de feiten gedrukt. Albies en de zijnen kregen ze aan alle kanten om de oren en verloren ’t eerste duel met 14-1. Met singles in de derde en de vijfde inning deed Ozzie Albies het nog niet eens zo slecht.

Zijn hitting streak werd dinsdag uitgebreid naar vier wedstrijden. Na een double in de derde inning zorgde Albies dankzij Freddie Freeman voor de eerste run van de wedstrijd. Atlanta bouwde het uit naar een 5-1 overwinning. Woensdag stonden die cijfers opnieuw op het bord, maar nu in het voordeel van de Orioles. Met een single in de vijfde inning vertrok Albies wel met een 5-game hitting streak op zak uit Baltimore.

Het ziet er allemaal wat sneu uit als je naar de stand in de AL East kijkt. De Boston Red Sox zijn een trotse franchise, maar nu zal het schaamrood hen opnieuw op de kaken staan. De play-offs zijn uitgebreid en nog komen zij niet in aanmerking. Bij lange na niet zelfs. Bij tijd en wijle weet Xander Bogaerts zich nog wel aan de malaise te onttrekken. Met 10 homeruns doet hij het gemiddeld genomen niet zo beroerd. Zijn slaggemiddelde en RBIs (ook hier weer een gemiddelde) blijven wel wat achter bij de laatste jaren.

Een eenvoudig weekend beloofde het niet te worden voor Bogaerts en de BoSox. Er stonden vier wedstrijden tegen de Tampa Bay Rays, de trotse koploper in de divisie, op het programma. Dit vierluik begon goed. Xander Bogaerts was 1-for-3 met een walk in de eerste ontmoeting, die met 4-3 door Boston werd gewonnen. Vorige week vrijdag was van dat goede gevoel nog weinig over. Bogaerts kwam opnieuw door met één hit, maar werd ook al na acht innings gewisseld. De wedstrijd kon toen al als verloren worden beschouwd, want met 11-1 gingen de Red Sox er keihard af.

In de derde wedstrijd lag het allemaal weer wacht dichter bij elkaar. Aan slag hield het niet over bij Bogaerts, die 0-for-3 was met een walk in de vierde inning. Hij bleef nu al een week verstoken van een RBI, want ook in de serie tegen de Phillies was de kortestop weinig productief. Aan zijn slaggemiddelde veranderde niet veel. Dat bleef hangen rond de .280. Boston verloor ’t derde duel overigens nipt met 5-4 en versloeg de Rays met 6-3 in de laatste ontmoeting. Daarin kwam Bogaerts niet in actie.

OPMERKELIJKE ZEGE

Bogaerts speelde dinsdag een belangrijke rol in de historische 2-0 zege van de Red Sox op de Marlins. Historisch omdat Boston dit seizoen nog nauwelijks de nul gehouden had. Na een infield single in de eerste kwam Bogaerts opnieuw via een single op de honken in de zesde inning. Jackie Bradley Jr. sloeg z’n kortestop binnen voor een 1-0 voorsprong. In de tweede wedstrijd kwam Bogey wederom door met een single. Zijn enige hit in vijf at-bats leidde ook dit keer tot een run dankzij een homerun van JD Martinez. Een 8-4 nederlaag kon echter niet worden voorkomen.

Het bezoek aan Florida werd positief afgesloten door Bogaerts en de zijnen. Weliswaar ging onze landgenoot verdedigend even de fout in tijdens de derde en laatste wedstrijd tegen de Marlins, maar daar tegenover stonden singles in de zesde en de zevende inning. Met name die eerste was belangrijk, want daarmee scoorde hij de tweede run namens Boston. De Red Sox wonnen, toch wel enigszins verrassend, met 5-3 en Bogaerts was 2-for-4 in dit duel. Zijn batting average steeg naar .284.

Didi Gregorius en de Philadelphia Phillies hebben voorlopig even hun buik vol van de Miami Marlins. Na hun serie tegen de Boston Red Sox vorige week woensdag speelden de Phillies maar liefst zeven wedstrijden op rij tegen de Fish. Natuurlijk had dit alles te maken met de problemen rond het coronavirus eerder dit seizoen. Een feest om tegen deze opponent te spelen is het bepaald niet. De Marlins doen het opmerkelijk goed en tegen de Phillies bleek waarom.

Vorige week donderdag zag het er in de eerste wedstrijd prima uit voor Philadelphia. Met een 6-3 voorsprong begonnen ze aan de achtste inning en Gregorius was in de vierde al doorgekomen met zijn zesde double van het jaar. In de late innings beten de Marlins echter van zich af en trakteerden ze de bezoekers op een 7-6 nederlaag. De doubleheader op vrijdag werd eerlijk verdeeld. De Phillies wonnen Game 1 (11-0) en de Marlins Game 2 (5-3). Didi Gregorius startte in deel 1 en was 1-for-4 met een run in de vijfde inning. In de tweede wedstrijd speelde Sir Didi alleen de laatste innings en was hij 0-for-1.

GRAND SLAM

Zaterdag, in de vierde van zeven wedstrijden, deed Gregorius wat aan zijn aantal RBIs. Dit gebeurde al in de eerste inning. Met alle honken vol ramde Gregorius de bal het park uit voor zijn zevende grand slam in zijn loopbaan. Het betekende tevens zijn zevende homerun van dit seizoen. In de vijfde inning volgde nog een single, maar die leverde uiteindelijk niets op. Met 2-for-4 en 4 RBIs had Joe Girardi over de Amsterdammer niets te klagen. Over de eindstand ook niet, want die was 12-6 in het voordeel van de Phillies.

Zondag was het tijd voor de tweede doubleheader van deze serie. Het eerste deel, waarin Gregorius vier wijd afdwong in zijn enige slagbeurt, ging grotendeels aan de Nederlander voorbij. Miami won dit spannende duel met 2-1. Het was een voorbode op wat ging komen. De Marlins wonnen ook de overige twee wedstrijden en gunden de Phillies in totaal nog maar 3 runs. Gregorius kwam in 7 at-bats nog maar tot één hit. Hij sloot deze lange serie van zeven wedstrijden af met een slaggemiddelde van .277 over het gehele seizoen.

NIEUWE GEZICHTEN

Eindelijk zagen Gregorius en de Phillies deze week eens andere gezichten dan die van de Marlins. Een serie van drie tegen de New York Mets moest voor de broodnodige afwisseling zorgen. Dit drieluik begon prima voor Gregorius. Hij kwam in de tweede inning door met een single, maar vooral zijn klap in de vijfde was belangrijk. Zijn tweede homerun in drie dagen bracht twee runs over de thuisplaat en hielp de Phillies aan een 4-1 zege. Woensdag tekende hij opnieuw voor een hit, maar deze richtte geen schade aan. Met 5-4 moest Philadelphia de zege ook aan de Mets laten.

Gregorius zit er lekker in. Die conclusie durven we wel te trekken nadat donderdag voor de derde keer deze week een klap van hem het stadion verliet. Zijn homerun in de eerste was al de derde van de Phillies in die inning. Bryce Harper en Alec Bohm gingen Sir Didi voor in deze back-to-back-to-back. Het goede begin kreeg helaas geen vervolg. Na zijn negende homerun volgde in de tweede inning een hit by pitch. Gregorius strandde op het derde honk bij een 6-3 voorsprong. De Mets namen het daarna over en wonnen: 10-6.

Het leek dit seizoen niet op te kunnen voor Kenley Jansen. Voor aanvang van het seizoen werd er hier en daar getwijfeld aan de Nederlandse closer, maar hij legde zijn criticasters het zwijgen op door bijkans voortreffelijk te pitchen. Hij mocht dan ook lang genieten van een ERA rond de 1.00 Afgelopen week kwam daar verandering in. Jansen kreeg in zijn eerste 19 optredens slechts 2 earned runs tegen. Na 21 wedstrijden stonden er opeens 8 achter zijn naam. Een groot deel daarvan kwam op het conto van de Houston Astros.

PIJNLIJKE AVOND

Zijn laatste wedstrijd, die tegen de Diamondbacks, verliep voor Jansen al niet crescendo. Hij gaf daarin al 2 earned runs en een homerun op, maar met een 5-2 voorsprong in de negende inning durfde Dave Roberts het zaterdag wel aan zijn closer naar de heuvel te sturen. Na zeven pitches waren het eerste en tweede honk bezet en had Jansen nog geen enkele out. De double van Josh Reddick verkleinde de achterstand van de Astros tot 5-4 en nog eens tien pitches later stond Houston opeens met 6-5 voor. Kenley Jansen gooide 21 pitches in dit duel met de Astros, gaf daarmee een voorsprong uit handen, werd met 5 hits hard geraakt en zag zijn ERA stijgen van 1.96 naar 3.93. Al met al een beroerde avond voor onze landgenoot en zijn ploeg.

Een dag later, op zondag, kreeg Jansen toch weer het vertrouwen van zijn manager. Er was dit keer echter geen save te verdienen en voor een blown save of loss moest Jansen het wel heel bont maken. De Dodgers begonnen met een 8-1 voorsprong aan de negende inning en na 15 pitches had Kenley Jansen de drie noodzakelijke nullen te pakken. Daarmee liet hij z’n ERA van 3.96 dalen naar 3.72.

DRAAD OPPAKKEN

Afgelopen dinsdag kreeg Jansen de kans om zich werkelijk te rehabiliteren. In de belangrijke serie tegen de Padres werd al in de eerste wedstrijd een beroep op de closer gedaan. Opnieuw ging het niet helemaal van een leien dakje. Jansen gaf twee hits en een walk op, maar zette daar twee strikeouts tegenover. Hij had 28 pitches nodig om aan de drie outs te komen, maar wist de Padres wel van scoren te houden en mocht daardoor zijn elfde save van het seizoen noteren. Zijn ERA daalde naar 3.54. Twee dagen later, zonder de hulp van Jansen, plaatsten de Dodgers zich als eerste voor de play-offs.

De San Diego Padres zijn aardig bezig en met die omschrijving doen we Jurickson Profar en de zijnen eigenlijk nog tekort. De Padres wervelen de laatste weken door de MLB, maar moesten vorig weekend toch heel even pas op de plaats maken. Niet omdat de tegenstander nu zoveel beter was, maar wel omdat er twee positieve coronatesten waren. Gelukkig voor de betrokkenen bleken deze negatief en kon de serie tussen San Francisco en San Diego alsnog gespeeld worden. Profar vijzelde daarin zijn slaggemiddelde nog wat verder op en kwam na de duels met de Giants uit op .254. Begin augustus was dit nog .098.

De serie tegen de Giants begon vorige week donderdag en na twee strikeouts was het in de zevende inning alsnog raak voor Jurickson Profar. Zijn single zette hem op de honken en Tatis Jr. sloeg de outfielder even later binnen. Het was voor San Diego de zesde en laatste run van de avond, die met een 6-1 zege werd afgesloten. Vrijdag en zaterdag bleef het vanwege de positieve testen stil, maar zondag was daar een doubleheader. In de eerste wedstrijd had Profar in de vierde al een single geslagen toen hij in de zesde met een RBI-single Jake Cronenworth over de thuisplaat sloeg. Z’n twintigste RBI bepaalde de eindstand op 6-0.

Na 6-1 en 6-0 volgde zondag ook nog de derde set. Dit keer ging het een stuk moeizamer voor de Padres, maar er werd wel weer gewonnen. Voor de zevende keer op rij. Profar was 1-for-1 met ook nog een walk en een stolen base, zijn vijfde van het jaar. Zijn enige hit kwam in de vijfde inning en opnieuw sloeg hij Cronenworth binnen. Zelf kon Profar de thuisplaat passeren na een infield single van Manny Machado en daarmee werd de eindstand al vroeg op 3-1 bepaald.

NET NIET GOED GENOEG

Met een 6-game hitting streak begon Profar aan de voor San Diego zo belangrijke serie tegen de Dodgers. In drie duels konden de Padres zich meten met ’t beste team in de National League. De eerste kennismaking verliep erg succesvol. Met 7-2 boekten de Padres hun achtste zege op rij. Profar, even opgeschoven naar de zesde plek in de batting order, was in de zevende inning goed voor een single en een run. Die single betekende dat hij voor de zevende wedstrijd op rij tot een hit kwam.

Die goede lijn trok hij door in de overige twee duels. Helaas kon dat niet gezegd worden van zijn ploeggenoten. Dinsdag was Jurickson Profar 2-for-3 aan slag en noteerde hij onder meer zijn vierde double van het jaar. In de derde inning leidde dat tot de enige run van de Padres in een duel dat met 3- 1 verloren werd. Profar probeerde in de late innings van de derde ontmoeting uit alle macht iets te doen aan een 7-1 achterstand. In de zevende inning bracht zijn zevende homerun twee runs binnen en in de negende was Profar goed voor een RBI-single. Met 2-for-3 en 3 RBIs kan hij terugkijken op een goede series finale, maar deze ging wel met 7-5 naar de Dodgers.

Het laatste wat we vorige week over Jonathan Schoop en de Tigers konden vertellen, was dat ze met 19-0 de bietenbrug opgingen tegen de Brewers. Veel slechter kan het niet zou je denken, maar we kunnen alvast verklappen dat de Detroit Tigers toch besloten een poging te wagen. Ook voor Schoop was het geen fijne week. Tegen de Brewers werd hij door de pitcher geraakt op zijn pols en daarna lijkt de schwung er toch wat uit bij de tweedehonkman uit Willemstad. Deze week besloot zijn club hem dan ook op de IL te zetten.

De Tigers konden zich al snel revancheren voor de oorwassing tegen de Brewers. Weliswaar tegen een andere tegenstander, maar de nare smaak kon tegen de Cardinals worden weggespoeld. Helaas voor Schoop en consorten volgde er opnieuw een dikke nederlaag. De international was 0-for-3 en werd al voor de zesde inning gewisseld. St. Louis had op dat moment al 10 runs gescoord op weg naar een 12-2 zege. In de tweede wedstrijd dreigde een volgende teleurstelling. Detroit keek al rap tegen een 3-0 achterstand aan, maar mede dankzij een RBI-single van Schoop in de zevende inning konden ze het vlottrekken. De 23e RBI van Schoop en diens 25e run hielpen de Tigers aan een 6-3 zege.

Die overwinning konden de Tigers op 11 september geen vervolg geven. In Chicago ging de ploeg met 4-3 onderuit. Jonathan Schoop tekende in de zesde inning voor zijn 45e hit van deze jaargang. Met een sac fly hielp Jorge Bonifacio onze landgenoot even later over de thuisplaat. Het was op dat moment de eerste run van de wedstrijd, die dus met 4-3 verloren ging. Op 12 september speelde Schoop zijn voorlopig laatste wedstrijd. Al wist de infielder dat toen nog niet. Voor de derde keer in vijf wedstrijden kregen de Tigers minimaal 12 runs tegen. In drie at-bats speelde Schoop niets klaar en na zeven innings zat de wedstrijd er voor hem op. Zijn team kreeg opnieuw een pak slaag: 14-0.

Er breken spannende maanden aan voor Andrelton Simmons. Zijn contract in LA loopt na dit seizoen af en het is niet ondenkbaar dat de kortestop voor het eerst in zijn leven free agent wordt. Hoewel de infielder natuurlijk vooral bekend staat vanwege zijn defensieve kwaliteiten, doet hij het aan slag ook naar behoren. Met een slaggemiddelde van .317 begon Simba vorige week aan een drieluik tegen de Rockies, maar Coors Field bleek hem niet gunstig gezind.

GEDULD

De eerste wedstrijd bleek achteraf een teken aan de wand. In het hitter friendly Coors Field begon Simmons met een 0-for-5. Het duel leek lang de kant van de Angels op te vallen, maar een grand slam in de negende van Charlie Blackmon besloot anders: 4-8. Ook in de wedstrijd van zaterdag, de tweede in deze serie, kwam Simmons niet tot een hit. Door wat defensief gepruts van de Rockies kwam hij in de derde inning nog wel op de honken terecht, maar vooral de walk in de elfde inning deed de thuisploeg pijn. Middels een homerun van Jared Walsh resulteerde dit in een run en een uiteindelijk 5-2 overwinning.

De eerste en enige hit van Simba in deze serie kwam in de achtste inning van de derde wedstrijd. Een inning eerder kreeg hij al vier wijd en was hij door Walsh binnengeslagen. Die run gaf de Halos vertrouwen, want een 3-1 achterstand werd omgebogen tot een 5-3 zege. De single in de achtste gaf ook Simmons wat meer vertrouwen, want in de eerste wedstrijd tegen de D-Backs liet hij zien waarom zijn slaggemiddelde eerder deze maand de .350 aantikte.

De Diamondbacks leken dinsdag na drie innings op weg naar een eenvoudige overwinning, maar de 7-0 voorsprong werd mede door een RBI en twee runs van Simmons nog in zijn geheel weggepoetst. De kortestop was 2-for-3 met onder meer zijn vierde double van het jaar, maar ging met zijn ploeg wel het schip in: 8-9. Een dag later werd opnieuw verloren, nu met 9-6. In de zevende inning leidde de tweede single van Andrelton Simmons tot een run, maar dit mocht dus niet baten.

Een maand geleden was Chad Tromp nog min of meer een vertrouwd gezicht in de line-up van de San Francisco Giants. De laatste weken wordt het geduld van de catcher echter op de proef gesteld en moet hij het doen met wat spaarzame optredens. Dat was ook nu weer het geval. Met de Giants is de derde plek in de NL West het hoogst haalbare. De Dodgers en de Padres zijn al uit ’t zicht verdwenen en de Giants zullen nog alles uit de kast moeten trekken om de Rockies achter zich te houden.

AANPASSEN

Het speelschema van de San Francisco Giants kon deze week op de schop. Dit keer niet alleen vanwege het coronavirus, maar ook door de bosbranden die de westkust van de VS teisteren. In San Diego was er sprake van positieve coronatests, die achteraf negatief bleken te zijn. In Seattle was de luchtkwaliteit zo slecht dat er niet gespeeld kon worden. Het schema werd er voor Tromp en de Giants dan ook niet overzichtelijker op. In Game 1 van de noodzakelijke doubleheader tegen de Padres startte Chad Tromp achter de thuisplaat. Zijn enige at-bat eindigde zondag in een strikeout en daarmee kwam er tevens een einde aan zijn optreden.

Door de slechte lucht in Seattle werd de serie tegen de Mariners verplaatst. Naar San Francisco. De Giants speelden dus in hun eigen stadion twee uitwedstrijden. In dit tweeluik moest Tromp het opnieuw doen met wat kruimels. De uitwedstrijden op het voor San Francisco zo bekend terrein verliepen erg succesvol, maar Tromp mocht zich slechts één keer naar het slagperk begeven. In de achtste inning kreeg hij donderdag wel zijn knuppel tegen de bal, maar een fly out werd zijn deel. Net als de eerste wedstrijd (9-3) werd ook de tweede (6-4) gewonnen. Chad Tromp zag zijn slaggemiddelde dalen naar .179.

Cover Photo: Hunter Martin/Getty Images

Ook leuk om te lezen