Season in review: Pittsburgh Pirates

Door

Wild Card Game - San Francisco Giants v Pittsburgh Pirates

Het waren twee fantastische jaren. Dat zullen de fans van de Pittsburgh Pirates je vertellen als het gaat om de seizoenen van 2013 en 2014, hoe zuur het einde van het laatste jaar ook was. De Pirates vonden de onverslaanbare San Francisco Giants op hun weg en zagen hun seizoen eindigen in de Wild Card game. Nu staat de club voor een zware taak. Vorig jaar was het na het beëindigen van een losing streak van 21 seizoenen een kwestie van het team bij elkaar houden. Maar dat gaat de Bucs deze keer niet lukken.

Manager: Clint Hurdle
General Manager: Neal Huntington
Stadion: PNC Park
2013: 94-68 (2e in NL Central)
2014: 88-74 (2e in NL Central)
MVP 2014: Russell Martin
LVP 2014: Pedro Alvarez

Upside 2014
* 51. Het aantal wedstrijden dat de Pirates in eigen huis wonnen. Het was een record voor het PNC Park.
* Andrew McCutchen won vorig jaar de NL MVP en speelde dit jaar ook weer als eentje. Dit seizoen eindigde hij als derde in de verkiezing.
* De bullpen was één van de beste in de National League. Drie pitchers (Melancon, Watson en Hughes) hadden een ERA van onder de 2.00.

Downside 2014
* De strategie tijdens de Wild Card Game. Manager Hurdle liet pitcher Volquez staan nadat hij twee singles had opgegeven. Daarop sloeg slagman Brandon Crawford van de Giants een grand slam en en passent de Pirates uit de postseason.
* Uitwedstrijden. Over het gehele seizoen hadden de Pirates een losing record. Dat heeft ze de titel in de divisie gekost.
* De starting rotation van de club had het moeilijk dit jaar. Dat kwam vooral door Wandy Rodriguez en Alvarez, die óf geblesseerd waren óf slecht speelden.

Het seizoen van de Pirates in één…

Filmpje. Thuis in het eigen PNC Park konden de Pirates alles.

2015
Na het succesvolle jaar 2013 konden de Pirates dit jaar met hetzelfde team proberen hetzelfde trucje te herhalen. Dat lukte. Maar nu zal het een stuk lastiger worden het team bij elkaar te houden. Catcher Russell Martin was de absolute leider van het team, zowel in het clubhuis als voor de pitchers als qua prestaties in het slagperk, maar hij is weg. Het zal moeilijk worden hem te vervangen.

Toch hebben de Pirates ook wel wat om naar uit te kijken. McCutchen bewees nogmaals een sterspeler te zijn, en ook Josh Harrison had een topjaar. Daarnaast worden jonge spelers als Gerrit Cole (SP), Starling Marte (OF) en Gregory Polanco (OF) steeds beter.

Versterkingen
De Bucs zullen niet snel een tweede Martin vinden. Ze hebben inmiddels in Francisco Cervelli een vervanger aangetrokken, een speler die in ieder geval qua defensief spel enigszins trekjes van de vertrokken catcher vertoont.

De club had de afgelopen jaren veel succes met het aantrekken van voormalig goede startende werpers en die vervolgens een tweede kans te geven. A.J. Burnett, Francisco Liriano en Edinson Volquez zijn slechts een paar van de voorbeelden. Nu hopen ze in Pittsburgh hetzelfde te kunnen doen met Radhames Liz. En ook Cliff Lee en Brandon McCarthy zouden nog op de radar kunnen verschijnen.

Conclusie
De Pirates hebben daadwerkelijk twee fantastische jaren achter de rug. En zeker in het veld heeft de club het team om dat volgend jaar nog een keer te doen. Het succes van de Bucs zal komend seizoen afhangen van de rotation. Die zullen ze moeten versterken zonder daar al te veel geld tegenaan te gooien, want dat hebben ze niet. Maar ondanks een payroll van slechts 80 miljoen dollar is de club uit Pittsburgh ook volgend jaar weer een kandidaat voor de playoffs.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen