Duel van de waarheid voor de Thunder

Door

De finale in de Western Conference is aanbeland bij wedstrijd drie. Waar iedereen een spectaculaire, open strijd verwachtte tussen de San Antonio Spurs en de Oklahoma City Thunder, blijken de Spurs tot nu toe gewoon een maatje te groot. Een 2-0 voorsprong en beter spel. Er is niet veel ruimte voor fouten meer voor de jonge Thunder. Onder aanvoering van drievoudig NBA-topscorer Kevin Durant is vanavond een zogeheten ‘must-win’ game voor OKC.

Maar hoe gaan de Thunder winnen? Dat is de grote vraag waar coach Scott Brooks een antwoord op moet zien te vinden. In game 1 werd Oklahoma City simpelweg overklast, in game 2 was dat echter niet het geval. De drie topspelers van de Thunder (Durant, Russell Westbrook en James Harden) speelden uitstekend, scoorden 88 punten en leken op weg naar een zege. Tegen deze Spurs is veel scoren echter niet meer voldoende. San Antonio is offensief de beste ploeg in de league, dus verwacht geen problemen bij de ploeg van Gregg Popovich om tot een score te komen.

Het zal dus verdedigend allemaal een tandje scherper moeten bij de Thunder. Niet onverwachts. Iedereen die een beetje verstand van basketball heeft weet dat je NBA-kampioen wordt vanuit een georganiseerde en scherpe verdediging. Daar ligt het probleem bij de Thunder. Waar de Spurs hun defensieve werk naar een hoger niveau hebben getild, zit OKC nog te rommelen met de defensieve schema´s. San Antonio heeft twintig duels op rij gewonnen, waarvan tien in de play-offs (record is 11 play-offduels op rij). In die winstreeks hebben de Spurs ten opzichte van de eerste 56 wedstrijden hun offensieve efficiëntie met zeven punten verhoogd en hun defensieve efficiëntie is nu bijna vier punten beter. Een verschil van elf punten.

Daar komt dan de ervaring om de hoek kijken. Tim Duncan, Tony Parker en Manu Ginobili zijn allen dertigers, hebben meerdere titels veroverd en weten dus wat er voor nodig is om in de finale te komen. Die ervaring hebben Durant, Westbrook en Harden -nog- niet. Vorig jaar waren het de ervaren Dallas Mavericks die de weg blokkeerden en nu lijken de Spurs hard op weg om de favoriet voor de titel in de Western Conference een lesje te leren. Het zou niet eens raar zijn. De tijd van de Thunder komt zeker nog. Willen ze dit jaar al schitteren in de spotlights, dan is er maar een optie: focus op de verdediging.

Ook leuk om te lezen