Het NBA-seizoen 2019-20 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en we blikken vooruit op de aankomende week.

15 DECEMBER – 21 DECEMBER

DE STAND

Northwest Division:

1: Denver Nuggets (19-8), 2: Utah Jazz (17-11), 3: Oklahoma City Thunder (14-14), 4: Portland Trail Blazers (13-16), 5: Minnesota Timberwolves (10-17).

Pacific Division:

1: Los Angeles Lakers (24-5), 2:Los Angeles Clippers (21-9), 3: Sacramento Kings (12-16), 4: Phoenix Suns (11-17), 5: Golden State Warriors (6-24).

Southwest Division:

1: Dallas Mavericks (19-9), 2:Houston Rockets (19-9), 3: San Antonio Spurs (11-16), 4: Memphis Grizzlies (10-19), 5: New Orleans Pelicans (7-23)

IN DE SPOTLIGHTS

DENVER NUGGETS

De Denver Nuggets hebben na hun laatste nederlaag tegen de Philadelphia 76ers vijf wedstrijden achter elkaar gewonnen. In die vijf wedstrijden behaalden ze belangrijke overwinningen op de concurrentie voor de Northwest division. Zo werd er tegen de Portland Trail Blazers met 99 – 114 gewonnen. Tegen de Oklahoma City Thunder werd er twee dagen later ook gewonnen met 102 -110. Grote man van die wedstrijd was ook Nikola Jokic, die een triple-double noteerde. Hij was goed voor 28 punten, 14 rebounds en 12 assists. De laatste wedstrijd van de week was tegen de Minnesota Timberwolves (100-109 winst), en ook daar had Jokic een triple double. Hij had 22 punten, 10 rebounds en 10 assists.

ROCKETS IN TOPPER LANGS CLIPPERS

De Houston Rockets hebben de top wedstrijd tegen de Los Angeles Clippers winnend weten af te sluiten. Met James Harden en Russel Westbrook aan de ene kant en Kawhi Leonard en Paul George aan de andere kant was het een enorm spannende wedstrijd. Harden begon de wedstrijd moeizaam, mede door het agressief verdedigende werk van de Clippers. Harden begon de eerste helft met zeven punten uit twee rake schoten van zeven pogingen en miste vier van zijn vijf driepunters en was goed voor zeven punten. Westbrook speelde daarintegen wel een goede helft. Ondanks de goede helft van Westbrook liep de achterstand met de Clippers op tot 17 punten. De achterstand bij rust was 15 punten: 54 – 69.

In het derde kwart was het een heel ander verhaal. De Rockets stormden terug in de wedstrijd en na het derde kwart stond er een tussenstand van: 90 – 87 op het scorebord. Na het derde kwart ging het mis voor de Clippers. Om te beginnen kreeg Lou Williams twee technical fouls. Daarna scoorden de Rockets er op los en keken de Clippers, met nog ruim negen minuten te spelen, tegen een 101 – 89 achterstand aan. Na de grote voorsprong in de eerste helft voor de Clips, en daarna de ommekeer voor de Rockets zou je denken dat het gespeeld was. Maar dat was het niet.

RUN

Met een 11-0 run in vier minuten pakten de Clippers weer een voorsprong van vier punten. Maar daar bleef het niet bij. Patrick Beverly maakte zijn zesde fout op P.J. Tucker en mocht hierdoor ook niet meer meespelen. Doordat Westbrook zich er ook nog mee ging bemoeien kreeg hij ook een technical foul. De laatste en beslissende ‘run’ van de wedstrijd was toch weer voor de Rockets. Een 15-0 sprint richting het einde won de wedstrijd: 122 – 117

Westbrook had zogezegd een goede wedstrijd waarin hij 40 punten scoorde, 10 rebounds pakte en 5 assists uitdeelde. Harden begon traag maar pakte in de tweede helft de draad goed op. Hij eindigde de wedstrijd met 28 punten en 10 assists.  Het andere duo was ook erg belangrijk. Paul George had 34 punten, 9 rebounds, 2 blocks en 2 steals. Leonard had 25 punten, 9 rebounds en 4 assists.

DE TEGENVALLERS

SUNS DUIKEN NAAR BENEDEN

De Phoenix Suns hebben een zware week achter de rug. Tegenstanders als de Spurs, Blazers, Clippers en Thunder lieten de Suns met vier nederlagen achter. De wedstrijd tegen de San Antonio Spurs was misschien wel de moeilijkste om te accepteren. De wedstrijd stond na 48 minuten gelijk na een rake driepunter van Kelly Oubre Jr. De Suns hadden in die overtime de kans om te winnen maar Patty Mills scoorde met nog 0,3 seconde de winnende bucket.

Ook de wedstijd tegen de Blazers was een bittere pil voor de Suns. Dat het een spannende wedstrijd was blijkt wel uit de 10 lead changes die er alleen al in de tweede helft waren. Uiteindelij kwas het Damian Lillard die met nog 26 seconden te spelen de winnende maakte. De Clippers (99-120) en Thunder (108-126) lieten niks over van de Suns. Dat de losing-streak nog niet voorbij hoeft te zijn ligt aan het schema van de Suns. Zeker de komende wedstrijden zal het moeilijk winnen zijn tegen de Rockets en Nuggets. Daarna zouden de kansen moeten komen tegen de Warriors en Kings.

SPELER VAN DE WEEK

Nikola Jokic is door SportAmerika verkozen tot de Western Conference speler van de week. De 24-jarige center van de Denver Nuggets speelde vijf wedstrijden die allemaal gewonnen werden. Met als hoogtepunten twee triple-doubles tegen de Oklahoma City Thunder en de Minnesota Timberwolves. In die vijf wedstrijden was hij goed voor gemiddeld 22,6 punten, 10,8 rebounds en 9 assists per wedstrijd.

VOORUITBLIK

Omdat de kerstdagen eraan komen staan de wedstrijden op eerste kerstdag natuurlijk centraal. De beste match-ups van vorig jaar, op een schappelijke tijd voor ons Europeanen, achter elkaar. Meest uitspringende wedstrijd is natuurlijk die van de Los Angeles Clippers ‘uit’ tegen de Los Angeles Lakers. De wedstrijd begint om 02:00.

Top- en coverfoto: Mike Stobe/Getty Images