Lakers & Celtics, grootmachten in opbouw

Door

Soms zie je op een winkelruit een briefje geplakt met de tekst ‘wegens verbouwing tijdelijk gesloten’. De Los Angeles Lakers en Boston Celtics krijgen de komende jaren een soortgelijk briefje op de deur van hun stadion: “Wegens wederopbouw de komende jaren geen kampioenschap.”

NBA Finals Game 7:  Boston Celtics v Los Angeles LakersDeze twee clubs komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen als het gaat om de wederopbouw. Er zijn nogal wat overeenkomsten te zien. Natuurlijk, het zijn de twee meest roemrijke clubs in de league, ploegen met een zeer rijke historie en een gezamenlijk aantal van maar liefst 33 titels. Franchises die door de jaren heen door hun stadion, spelers en kampioenschappen tot de verbeelding spreken.

De twee teams hebben dit seizoen echter nog een grote gemeenschappelijke factor. Beide teams hebben een hoge gemiddelde leeftijd wat betreft spelers en presteren matig. Regelmatig wordt de ouderdom van de teams als probleem genoemd voor de slechte resultaten. Voor de duidelijkheid, ouderdom hoeft niet per definitie slecht te zijn. De Knicks, Heat en Clippers zijn de drie oudste teams in de league, maar presteren toch best aardig. Ouderdom brengt waardevolle ervaring met zich mee, iets dat kan helpen om wedstrijden te winnen.

Het is vooral de keuze van veteranen en het aandeel wat ze hebben binnen het team. De Lakers en Celtics hebben ervoor gekozen om de oude mannen in hun startopstelling te zetten. Terwijl bijvoorbeeld Miami en Clippers gemiddeld wel ‘oud’ zijn maar hun veteranen van de bank laten komen. Kevin Garnett, Paul Pierce bij de Celtics en Kobe Bryant, Metta World Peace, Pau Gasol en Steve Nash bij de Lakers.

Boston en LA hadden hier een eenduidig doel voor ogen, de teams zetten dit jaar vol in op het kampioenschap. Beide ploegen hadden een groep spelers voor wie een NBA-kampioenschap mogelijk het laatste huzarenstukje had moeten worden. Maar de kans dat beide teams dit jaar kampioen worden is zo goed als nul. Beide teams hebben moeite genoeg om de play-offs überhaupt te halen. De Celtics hebben geluk dat ze in de kwalitatief matige Eastern Conference spelen, de Lakers staan in het Westen met nog negen duels buiten de play-offs.

Met leeftijd komen ook de gebreken en dat is duidelijk te zien aan de lijst van blessures die deze teams het hele seizoen al teistert. Van Garnett tot Nash, van Gasol tot World Peace. Met mannen op leeftijd haal je ook snelheid uit je team en laat dit nu een van de belangrijkste onderdelen zijn in de moderne NBA. De omschakeling gaat minder snel en dat is dodelijk in deze league vol topatleten.

New Jersey Nets v Boston CelticsDe Celtics behoren onder Doc Rivers verdedigend al jaren tot de elite, dat is dit jaar niet anders. De ploeg heeft de vierde beste defensie in de league. Maar aanvallend komt Boston veel tekort en bezetten ze de 24e plaats. Over honderd possessions scoren de Celtics slechts 0,1 punt meer dan hun tegenstanders. Dat is geen recept voor succes. Bij de Lakers is het precies omgekeerd. Mike D’Antoni houdt niet zo van verdedigen, maar des te meer van aanvallen. LA heeft de negende aanval in de NBA. Daar is niets mis mee. De problemen ontstaan op defensief vlak, daar staan de Lakers op plaats twintig. Per 100 possession noteren ze slechts 0,9 punten meer dan de tegenstander. Ter vergelijking: topteams als de Thunder en Heat verslaan de opponent respectievelijk met 9,7 punten en 8,7 punten.

Beide teams staan op de rand van een grote schoonmaak en moeten dan vanaf het nulpunt gaan opbouwen. Waarbij de Celtics eigenlijk al een jaar te laat zijn en de Lakers met Kobe, Pau Gasol en Dwight Howard nog wel een jaar kunnen wachten. Een wederopbouw die echter jaren gaat duren. Oude mannen, zo heeft het verleden uitgewezen, zijn nauwelijks van waarde in een trade. Daarnaast is het met de invoering van de streng aangescherpte luxury tax ook niet meer mogelijk om even een nieuwe ‘Big Three’ te kopen.

Geen team kopen, maar een team kweken, trainen en ontwikkelen. Daar moet je dus als club een aantal jaren voor uit trekken. De ‘jongere’ franchises, die de afgelopen jaren nog fijn groot en jong hebben ingekocht, -zoals OKC, Cleveland, Houston, Golden State en in mindere mate Miami-,  gaan de komende jaren de kampioensringen verdelen.

Ook leuk om te lezen