COLUMN: Girardi en de verheerlijking van Ibanez

Door

Joe GirardiHeel verbaasd was ik vanochtend niet toen ik zag dat de New York Yankees ook de derde wedstrijd in de ALCS van de Detroit Tigers hadden verloren. Justin Verlander in het ruime Comerica Park is bijna automatisch verlies, zeker als je slagploeg niet loopt en je Phil Hughes als starter hebt.

Maar toch, de Yankees kwamen erg dicht bij een overwinning gisteren.

Eduardo Nuñez sloeg een homerun om de stand op 2-1 te brengen in de negende inning. Tigers’ manager Jim Leyland bracht vervolgens lefty Phil Coke in om de winst veilig te stellen. Dat ging met hangen en wurgen. Mark Teixeira en Robinson Cano sloegen singles met twee uit, waardoor het gelijkmakende punt op het tweede honk stond en de Yankees met een tweehonkslag zelfs op een voorsprong konden komen.

Yankees’ manager Joe Girardi had echter andere plannen. De volgende slagman was namelijk Raul Ibanez. Dezelfde Ibanez had de afgelopen week al drie ‘clutch’ homeruns geslagen tegen de Baltimore Orioles en een keertje tegen de Tigers.

Stats

Ibanez, de lefty, heeft dit seizoen alleen maar succes tegen rechtshandige werpers. In 61 slagbeurten tegen linkshandige werpers had Ibanez een slaggmiddelde van .197 met maar liefst (ahum) 0,0 homeruns. Ter vergelijking, tegen rechtshandige werpers had hij een slaggemiddelde van .248 en negentien homeruns in 323 at bats.

En Ibanez, de 40-jarige veteraan, heeft zijn succes vooral aan de ‘short porch’ in Yankee Stadium te danken. In 197 slagbeurten buitenshuis had hij een .208 slaggemiddelde met vijf homeruns. Nogmaals, ter vergelijking, in Yankee Stadium had hij in 187 slagbeurten een .273 slaggemiddelde met veertien homeruns.

Dat is niet de man die je op zo’n sleutelmoment en in die situatie aan slag wilt hebben. Toch koos Girardi er niet voor om voor een pinch hitter te kiezen. Was er niemand beschikbaar misschien? Nou, Nick Swisher zat lekker de bank warm te houden in Detroit. Swisher is niemands ideale slagman, maar ik kies zijn .270 slaggemiddelde met vijf homeruns tegen lefty’s honderd van de honderd keer over de belachelijk slechte odds die Ibanez geeft tegen een lefty buiten Yankee Stadium.

De verheerlijking van Ibanez, in zijn prime een meer dan degelijke speler, is veel te ver gegaan. Het is een prima speler in één situatie: tegen een rechtshandige werper en het liefst in Yankee Stadium. Tegen lefty’s heeft hij helemaal niets in de batters box te zoeken.

Er is de afgelopen dagen en weken veel gezegd en geschreven over Alex Rodriguez, Robinson Cano, Curtis Granderson en de blessure van Derek Jeter. Maar voor het verlies (of liever nog: het gebrek aan jezelf de kans geven in ieder geval gelijk te komen) mag voor honderd procent op het conto van Girardi. Want Ibanez ging er natuurlijk op kinderlijke wijze af met drie slag.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen