Column: Collegesporters, betaal ze!

Door

Texas A&M Spring Football GameNEW YORK – Wat een gedoe. Johnny Football, die officiëel te boek staat als Jonathan Manziel, zou wat krabbels gezet hebben voor geld. De quarterback van Texas A&M, de eerste freshman (eerstejaars) die ooit de Heisman Trophy won, zou dus zijn amateurisme in het geding gebracht hebben. En dat kan de NCAA, dat de collegesporten overziet, niet hebben.

Moeilijk onderwerp, dit. Universitaire atleten mogen in Amerika geen cent aan hun sport verdienen. Dan zijn het profs en zal, aldus de NCAA, het hele systeem in elkaar donderen. Maar nou wil het toeval dat de NCAA, en dan vooral de universiteiten, aan dat systeem verschrikkelijk veel geld verdienen. Televisierechten, kaartverkoop, merchandise – eigenlijk alles dat profsport rendabel maakt. Maar dan met amateurs.

Daar krijgen de sporters dan een gratis opleiding voor in ruil. Althans, sommigen. De meesten betalen nog een deel van hun opleidingsgeld zelf, vele duizenden dollars. Maar dat handjevol toppers die zo bekend zijn dat hun tijd en de dingen die ze aanraken geld waard zijn, mogen daar zelf geen munt uit slaan.

Waanzin. Het idee dat collegesport onder studenten uitgevochten wordt, is al decennialang onjuist. Veel spelers komen alleen naar de universiteit om te sporten, niet om te studeren. Omdat dat moet, als je in de NBA of NFL wilt spelen. Weinig keuze, dus dan meer even een paar jaar de student uithangen. En dat weten de universiteiten dondersgoed. Ze gaan erin mee en zien de spelers als kapitaal.

Maar van betaling wil de NCAA niks weten. De kleinste overtreding kan je een jaar schorsing kosten. Of zelfs je hele carrière verpesten. En als dat oneerlijk is, zeggen ze, komt dat geld bij de profs wel. Maar de meesten worden geen prof en zullen nooit de kans krijgen aan hun talent nog wat over te houden. Dat zeggen ze er niet bij.

Manziel is geen lieve jongen, maar ik heb met wat hij gedaan heeft geen enkele moeite. Als hij bij zijn volgende wedstrijd – als die er nog komt – zijn knie verbrijzelt en nooit meer speelt, heeft hij tenminste nog een paar honderd dollar kunnen incasseren. Of een paar duizend, wat het ook moge zijn.

En de oplossing is zo simpel. Betaal de spelers. De Olympische Spelen werden er ook alleen maar leuker op toen ze profsporters toe gingen staan. Geef ze wat ze waard zijn.

Of nog makkelijker: hef de NCAA op en laat de conferences zichzelf reguleren. Wie er bij kan verdienen mag dat. Klaar.

Deze column was eerder te lezen in Sport Amerika Magazine.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen