COLUMN: Center, een uitstervend ras?

Door

En toen was daar de term ‘frontcourt’ speler op het All-Star ballot van dit jaar. Theoretisch gezien is de klassieke 5, de center ook een frontcourt speler. Maar door hem niet meer zo specifiek te noemen, lijkt de NBA definitief afscheid hebben genomen van de center. Het is een feit dat steeds minder teams hun team bouwen rondom een goede center.

Zie deze column dan ook als een ode aan de center. Ik heb de vijf beste centers van toen op een rijtje gezet als ook een top vijf van centers die nu in de NBA nog laten zien dat er prima met een echte center kan worden gespeeld.

Over welke kwaliteiten moet een topcenter beschikken. Kijk je alleen naar stats? Of speelt ook mee hoe je bent als persoon, teamspeler en in de ‘lockerroom’? Ik denk dat naar beide facetten gekeken moet worden -al zijn die stat freaks in de US of A dat niet met me eens-. Een ander criterium wat ik persoonlijk ook mee laat wegen is wat de sporter voor zijn sport en in dit geval zijn positie heeft betekend. Heeft hij door zijn spel, moves, techniek zijn positie vernieuwd en wellicht zelfs het spelletje veranderd.

Beide lijstjes zijn in willekeurige volgorde.

TOEN

wilt-chamberlain11.Wilt Chamberlain

Deze man heeft het vak center zoveel invulling gegeven. Zonder Wilt the Stilt had het ‘vak’ center wellicht nooit bestaan. Hij had een offensive en een defensive game. En bewees toen al dat je naast talent vooral ook hard moet werken om ringen te winnen.

2. Bill Russell
Zonder Bill geen Wilt en vice versa. Deze mannen hebben elkaar in de begintijd zo naar grote hoogtes geduwd. Bill Russell was zeer goede defensieve speler maar ook een speler met een uitzonderlijke ‘feel’ voor de game. Een speler die spelers om hem heen beter maakte. En Bill was voor een center relatief klein met maar 2.07 meter.

3. Kareem Abdul Jabbar
Skyhook! Er is daarna geen center geweest die die maar half geprobeerd heeft om deze onverdedigbare move te perfectioneren. Zet daarbij een ongelofelijke wil om te winnen en oja, nog steeds nummer één in punten all-time.

4. Hakeem Olajuwon
Na Jabbar een center die bewees dat het niet alleen om lengte en kracht hoeft te gaan onder de ring. Man met het beste voetenwerk en natuurlijk de Dream Shake en twee ringen.

5. Shaquille O’Neal
Wellicht niet de meest verfijnde center uit dit lijstje, maar wel de meest dominante. Hij heeft letterlijk jarenlang de verschillende NBA courts gedomineert. Teams wisten niet hoe ze hem moesten verdedigen. Men kwam niet verder dan de Hack-a-Shaq, omdat zijn vrije worpen niet zijn sterkste punt waren. Of hij werd dubbel verdedigd en hadden zijn teamgenoten alle vrijheid. Een speler met een combinatie van skills, talent, basketball IQ en de wil om te winnen.

Eervolle vermeldingen: George Mikan, Davd Robinson, Patrick Ewing.

NU
Miami Heat v New York Knicks - Game Four1.Tyson Chandler
Ik denk dat Tyson nog steeds een beetje onderschat wordt. Hij is een speler die voor mij bewijst dat je dus niet alles aan stats af kan lezen. Wat hij bij Charlotte, Dallas en inmiddels New York liet en laat zien is bijzonder. De man is de defense in zijn eentje. Hij straalt dat uit in de paint maar ook naar zijn teamgenoten.

2. Marc Gasol
Eigenlijk de Spaanse Sabonis. Qua postuur maar ook qua skills. Heeft een goed schot, werkt hard en minimaal net zo’n goede passer als Sabonis en ook zijn broer Pau.

3. Dwight Howard
Ik zet Dwight erin om hem te motiveren. Hij heeft alle talent en skillz om een hele grote te worden. Hij moet het nu nog gaan laten zien bij een titelcontender.

4. Emeka Okafor
Voor Okafor geldt hetzelfde als voor Tyson Chandler. Statistics laten duidelijk niet alles zien. Okafor is voor elk team waar hij gespeeld heeft, het defensieve anker geweest, waar het team op kon vertrouwen, bouwen en zodoende beter ging spelen.

5. Greg Monroe
Misschien wel de meest ‘echte’ center voor de toekomst. Ik zie in hem een gepolijste Shaq. Hij heeft power maar ook een zeer verfijnde techniek.

Eervolle vermeldingen: Andrew Bynum, Roy Hibbert, Brook Lopez

Er zijn veel goede big men die ook op de center positie worden gezet, maar meer een power forward zijn, zoals Tim Duncan, Kevin Garnett, Pau Gasol en Kevin Love. Stuk voor stuk powerhouses, maar geen echte centers. (Over deze uitslag mag altijd worden gecommuniceerd.)

Ook leuk om te lezen