Roy Halladay kijkt uit naar het nieuwe seizoen

Door

Miami Marlins v Philadelphia Phillies

Het pitchers and catchers report moet voor Philadelphia Phillies fans dit jaar extra plezierig in de oren klinken nu hun top pitcher Roy Halladay zich naar eigen zeggen erg goed voelt. Na een, zowel voor de Phillies (81-81 record, 3e plaats NL East) als voor Halladay persoonlijk, teleurstellend 2012 zegt hij weer helemaal fit te zijn en kijkt hij uit naar het nieuwe seizoen.

Schouderblessure

Afgelopen seizoen begon ‘Doc’ Halladay uitstekend met een acht inning shutout tegen de Pittsburgh Pirates op Opening Day. Eind mei raakte hij echter geblesseerd aan zijn schouder om pas halverwege de maand juli weer terug te keren op de heuvel. Indirecte oorzaak van de blessure was pijn in de onderrug dat al opspeelde tijdens de voorbereiding. De pijn beïnvloedde zijn werpmechanisme dat weer leidde tot pijn in de bovenrug.

Na zijn terugkeer in juli bleef Halladay moeite houden met zijn controle en het vinden van de strikezone. Hij eindige het seizoen met een 11-8 record en een 4.49 ERA. Ter vergelijking: In 2011 was Halladay goed voor een 19-6 record met een 2.35 ERA en in 2010 een 21-10 record met een 2.44 ERA.

Positieve geluiden

Vanuit het Spring Training complex van de Phillies in Clearwater, Florida komen nu echter positieve geluiden naar buiten. Halladay heeft zijn trainingsmethoden aangepast en moeten ervoor zorgen dat de rugproblemen tot het verleden behoren. Halladay gelooft niet dat zijn leeftijd (35) en het aantal dienstjaren in de Majors een negatieve invloed zal hebben op zijn prestaties.

Halladay werd in 1995 gedraft door de Toronto Blue Jays een maakte in 1998 zijn debuut op het hoogste niveau voor de Canadese ploeg. In december 2009 verhuisde hij naar de Phillies waarvoor hij in 2010 een perfect game gooide en een jaar later een no-hitter tegen de Cincinnati Reds in de NLDS.

Contract

Het contract loopt van de pitcher loopt aan het einde van het seizoen af en dus is het ook belangrijk voor Halladay om goed te presteren. Hij heeft nog wel een optie voor 2014 ter waarde van 20 miljoen dollar, maar dan moet hij in 2013 minstens 258 2/3 innings gooien.

Haalt Halladay dat niet, dan is het de vraag of de Phillies hem een nieuw aanbieding doen. De ploeg van manager Charlie Manuel heeft al twee andere top pitchers, Cliff Lee en Cole Hamels, onder contract die de komende drie jaar meer dan 20 miljoen dollar per jaar verdienen.

Het is afwachten of Halladay komend seizoen terugkeert op zijn oude niveau en dat zijn ultieme droom, het winnen van de World Series, uit kan laten komen.

Dit artikel is geschreven door Matthijs van der Reest

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen