Column: Bat Flips

Door

St Louis Cardinals v Los Angeles Dodgers - Game Three

Sinds Yasiel Puig, de koning van de bat flips, heeft gezegd er mee te stoppen zie je ineens de één na de andere bat flip.

Torii Hunter keek maandag hoe de bal na zijn harde klap over het hek verdween, schreeuwde, smeet zijn knuppel in de lucht (die draaide drie rondjes) en riep iets naar zijn teamgenoten in de dug-out. Een klassieke bat-flip. Een dag eerder deed Kolten Wong van de Cardinals ongeveer hetzelfde na zijn walk-off homerun tegen de Pirates, Jose Bautista gooide eind april zijn knuppel achteloos weg en zelfs pitcher Zack Greinke kon het niet laten.

Van honkbalpuristen mag dit allemaal niet. Het zou beledigend zijn voor de pitcher. Die heb je net vernederd met een homerun en dan is het extra sneu voor hem als je dat opzichtig staat te vieren. Heel normaal vinden diezelfde puristen dat je bij een volgende slagbeurt voor straf een bal tussen je ribben krijgt geplant. Eigen schuld, moet je je maar houden aan de ongeschreven wetten.

Maar Puig hield van de flip. De Cubaan deed het bij vrijwel iedere bal die hij goed raakte. Zelfs bij vier wijd kon hij zich soms niet inhouden. Hij kreeg dan ook voortdurend gezeur aan zijn hoofd dat hij geen respect zou hebben voor de sport en dat hij nog veel moest leren. Maar daar had het niks mee te maken. “Ik doe dat helemaal niet uit disrespect. Ik doe het alleen maar uit pure emotie.”

Uiteindelijk werd de speler van de Dodgers de kritiek zo zat dat hij drie weken geleden verklaarde het voortaan te laten. “Ik wil het Amerikaanse honkbal laten zien dat ik de sport respecteer. Misschien zal het heel af en toe nog gebeuren als ik belangrijke punten binnen sla.”

ESPN-journalist Michael Wilbon reageerde treffend: “Dit is een treurige dag voor alle fans die van enerverend honkbal houden. Honkbal heeft show en spektakel nodig. Jonge kijkers houden hier juist van. Dat werkt als een magneet.”

De legendarische commentator Vin Scully wil ook niet dat de Puig-flips verdwijnen. Hij is een liefhebber. “Puig gooit de knuppel heel hoog. Daar krijgt hij punten voor”, zei Scully na een flip. “Mag ik de herhaling nog een keer zien? Als je wilt leren hoe je een knuppel moet flippen… Ik bedoel hier hebben we de maestro. Kijk naar die knuppel… Oh ja… Daar gaat ie…”

Veel supporters willen eveneens dat Puig doorgaat. ‘Sla alsjeblieft de bal het stadion uit en smijt dan je knuppel in één van de grote Hollywood-letters. Kies er maar eentje, maakt niet uit welke’, twitterde een fan. Een ander schreef: ‘Als hij met een knuppel wil gooien, laat hem die stomme knuppel dan gooien!’

Hopelijk voelt Puig zich inmiddels genoeg gesteund en heeft hij een extra zetje gekregen van Wong, Bautista, Greinke en Hunter. Dat zodra de Cubaan terugkomt van zijn blessure hij de knuppel pakt, de bal een flinke ram geeft en dan zijn het hout nonchalant loslaat. Hop, weg ermee. “Je kunt van alles zeggen over Puig”, vindt Wilbon. “Maar je wilt gewoon naar hem kijken.”

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen