College Football Conference Championship Weekend Preview [Deel 1]

Door

 

Het belangrijkste doel in college football is het bereiken van een BCS At-Large Bowl game, maar om daar te komen moet er in vrijwel iedere conference nog een belangrijke wedstrijd gewonnen worden. De Conference Championship Games zijn echter niet alleen de beste route naar onder andere de Rose Bowl en Fiesta Bowl, ze bepalen ook wie voor zeker één seizoen de regionale bragging rights veroverd als beste footballschool. Het weekend van deze prachtige wedstrijden is nu en Sport Amerika blikt vooruit en waagt zich zelfs aan voorspellingen.

Nu deel 1, morgenvroeg deel 2 en later ook deel 3.

—–

Vanavond begint het kampioenschapsweekend met de PAC-12 finale tussen (9) Oregon en het ongerankte UCLA. Dat UCLA hier meedoet is een gevolg van de bowl-ban voor USC dit jaar en het feit dat de PAC-12 een divisionsysteem gebruikt, waardoor Oregon gelijk eindigt qua scores met het ijzersterke Stanford, maar op basis van onderling resultaat en BCS rankings naar de finale mag. Oregon ging dit jaar 10-2 qua winst-verliesratio terwijl UCLA slechts 6-6 stond.

Voorspelling: Appeltje-eitje voor Oregon, die dit duel op basis van eerdere wedstrijden met zeker 14 punten of meer verschil kunnen winnen.

De winnaar van dit duel speelt op 2 januari 2012 in de Rose Bowl (foto) te Pasadena, California, omdat beide teams geen kans maken op een plek in de BCS National Championship Game en dus gebruik zullen maken van automatische plaatsing voor de bowl die ook bekend staat als de Granddaddy Of ‘Em All.

——

Spannender wordt de SEC Championship Game tussen (1) LSU en (14) Georgia. Deze wedstrijd wordt zaterdagmiddag om 16.00 EST gespeeld en zal om 22.00 Nederlandse tijd live te zien zijn op ESPN America; mede daarom is de SEC Championship Game morgen Game of the Day voor de Nederlandse footballkijkers. Georgia was jarenlang een lelijk eendje in de SEC en werd sterk bekritiseerd door fans en liefhebbers om hun wisselvallige spel. Na een zwakke start lijkt dit seizoen echter een ommezwaai en 10-2 seizoen is daar het bewijs van. Het wordt echter moeilijk om de ongeslagen topploeg van het college football te verslaan en LSU is vooralsnog bijna achteloos op weg naar de BCS National Championship game.

Voorspelling: Eerder gaf ik Arkansas een kans tegen LSU en die werden voornamelijk gesloopt, dus nu de veilige keuze voor LSU, die dit duel hoogst waarschijnlijk met gemak naar zich toe zullen trekken op weg naar perfect seizoen.

Deze wedstrijd is het gevolg van uitslagen in divisies en rankings en LSU gaat zelfs in ’t geval van verlies vrijwel zeker naar de BCS National Championship Game. Georgia moet daarom winnen om als SEC-kampioen naar de at-large Sugar Bowl (3 januari 2012 te New Orleans, Louisiana) te mogen, want het Sugar Bowl comité mag als de SEC-kampioen om de nationale titel speelt zelf een ploeg kiezen en traditioneel is dat het SEC-team dat als tweede in de BCS rankings verschijnt, maar momenteel is dat (2) Alabama, die ook kans maken op de finale. Of de Orange Bowl nu kiest voor de nummer drie (8) Arkansas is onbekend, maar de kans bestaat dus de Orange Bowl SEC bid niet naar een team uit deze finale gaat.

——

Wie er nog meer om hun conference titels spelen lees je morgen in deel 2 en deel 3 van onze College Football Conference Championship Weekend preview.

Ook leuk om te lezen