Red Wings evenaren all-time NHL record

Door

De Detroit Red Wins blijven thuis ongenaakbaar. De koploper in de Western Conference verbrak in januari al het franchise-record van de langste onafgebroken thuisoverwinningen in 1 seizoen, maar heeft daar nog een schepje bovenop gedaan. Met de 20ste overwinning op een rij vannacht tegen de Philadephia Flyers hebben de Red Wings het NHL-record geëvenaard.

En dat is een wonder op zich, want voor eerdere series van die orde moet terug gegaan worden naar het seizoen 1928/1929 of het seizoen 1975/1976. De eerste ploeg die zo’n serie neerzetten waren de Boston Bruins. In de jaren 70 kenden de Philadelphia Flyers een thuisreeks van die orde.

En dus stond er juist voor de Flyers vandaag ook wel iets op het spel. Het is hun record, wat bij een verlies in gevaar zou worden gebracht. Daarnaast doen beide ploegen bovenin mee in de competitie, wat de wedstrijd vooraf al tot een echte topwedstrijd maakte.

In die topwedstrijd durfden de Red Wings het aan om doelman Howard rust te gunnen. Howard stond bij 32 van de 38 overwinningen van de Red Wings tussen de palen en er wordt hevig gediscussieerd of reservedoelmannen Ty Conklin en Joey McDonald wel goed genoeg zijn als back-up voor Howard, om een serieuze gooi naar de Stanley Cup te kunnen doen.

Al in de eerste periode bleek waarom. Niklas Kronwall had de Red Wings al vroeg op voorsprong gezet gedurende de eerste powerplay van de wedstrijd, maar een kapitale blunder van McDonald leidde de 1-1 in. De doelman wilde de puck wegspelen maar raakte hem volledig verkeerd, waardoor Brayden Schenn vanaf een meter de puck in een leeg doel mocht schieten.

Aan het begin van de tweede periode stond McDonald wederom verkeerd geposteerd na een gewonnen face-off van Philadelhia. Brayden Schenn kon opnieuw profiteren. Lang duurde die voorsprong echter niet, Pavel Datsyuk maakte er, opnieuw tijdens een powerplay, met een snel schot 2-2 van.

Door goals van Maxime Talbot en Henrik Zetterberg besloten beide teams ook de tweede periode met een gelijke stand. Beide doelpunten vielen bij een 5:5 situatie.

In de derde periode viel 1 snel doelpunt en dat viel achter Philadephia-doelman Bobrovsky. Ook dit doelpunt kwam weer tot stand in de powerplay van Detroit. Een diagonale pass van Zetterberg richting de diep geposteerde Lidstrom brak de defensie van Philadephia open, waarna een kort passje van Lidstrom binnengeschoven werd door Johan Franzen.

Voor Franzen betekende dat alweer zijn tiende winnende doelpunt van het seizoen, waarmee hij fier bovenaan staat in die ranglijst. Radim Vrbata en Steven Stamkos volgen met 8 winnende doelpunten.

In de reguliere ranglijst staan de Red Wings met 78 punten bovenaan in de gehele competitie. De Philadelphia Flyers verliezen het zicht op de New York Rangers in de Atlantic Division, het gat is nu al 8 punten. De Flyers hebben bovendien 2 wedstrijden meer gespeeld als de Rangers. In de Eastern Conference staan zij vierde.

In de nacht van dinsdag op woensdag krijgen de Red Wings de kans om het record te verbreken. Dan komen de Dallas Stars op bezoek. In de drie eerdere confrontaties dit seizoen tussen beide ploegen wist Detroit 3 keer te winnen, dus het lijkt er op dat de fans van Detroit zich op mogen gaan maken voor een feestje.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen