College BB MVP: Grant speelt subliem, Kentucky stoomt door

Door

Texas v Kentucky

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Frank Kaminsky, Montrezl Harrell, Jahlil Okafor, Stanley Johnson, de Harrison Twins en Georges Niang. Week 10: Jerian Grant is top, Kenucky stoomt door.

Vanaf deze week breken we deze rubriek op in twee delen. De verrassing en statline van de week brengen we voortaan in een apart artikel!

Lees hier de editie van vorige week: Towns maakt naam waar, Nederlander gaat los.

College MVP: Jerian Grant (Notre Dame)

Vorig seizoen verloren de Notre Dame Fighting Irish hun sterspeler Jerian Grant wegens ‘educational problems’. Die zijn gelukkig achter de rug en dit seizoen is Grant gewoonweg subliem. De senior point guard liet afgelopen week wederom het beste van zichzelf zien. In de zege tegen Clemson tekende hij voor 22 punten, vijf assists en drie steals. Tegen Wake Forrest was hij nog beter met 24 punten, tien assists en vijf steals. Grant is elite en met zijn team op weg naar een mooie March Madness.

Sterrenwacht: Kentucky blijft ongeslagen, moeilijke week voor Russell

De Kentucky Wildcats zijn een machine. De troepen van coach John Calipari braken het schoolrecord van beste seizoensstart uit 1954 met een zege tegen Tennessee. De Wildcats zijn nu 26-0, indrukwekkend. Niet alle overwinning werden even vlot behaald, maar Kentucky won meer makkelijk dan moeilijk. Enkel tegen Ole Miss, Texas A&M en LSU moesten de Wildcats echt tot het uiterste gaan.

Bij Duke loopt er naast Jahlil Okafor ook Tyus Jones rond. De freshman point guard beleefde een wisselvallig seizoensbegin maar heeft ondertussen zijn beste vorm te pakken. Afgelopen week tekende hij voor zestien punten, zes rebounds en twaalf assists tegen Florida State, gevolgd door elf punten en zes assists tegen Syracuse. Als Jones op zijn best speelt, is er aan de Blue Devils heel weinig te doen.

D’Angelo Russell had het moeilijk afgelopen week. Hij raakte zowel tegen Penn State als tegen Michigan State maar vier op dertien schoten. Russell deelde in totaal wel dertien assists uit en pakte elf rebounds. Wichita State heeft alweer zes wedstrijden op rij gewonnen. Ron Baker presteert dit seizoen uitstekend. De shooting guard scoorde negentien punten tegen Illinois State en dertien tegen Southern Illinois. North Carolina doet het dan weer minder, met drie nederlagen in de laatste vier wedstrijden. Point guard Marcus Paige blijft ver onder de verwachtingen en woensdag trekt UNC naar Duke.

Hoogtepunt van de week: Frank Kaminsk vs. Illinois

Frank Kaminsky is niet sexy of cool of een superatleet. Nee, Frank the Tank is gewoon een super baller. Tegen Illinois scoorde hij 23 punten en pakte hij elf rebounds. Kijk en leer!

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen