ROY: Rising Star Challenge editie

Door

2015 BBVA Compass Rising Stars Challenge

Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW).

Afgelopen weekend was het All-Star Event in Brooklyn en New York. Vrijdag stond er een Rising Star Challenge op het programma voor de rookies en tweedejaars NBA-sterren. Een mooi moment om te kijken hoe het de rookies afging.

ROW: Zach LaVine (MIN)
De tiener van de Minnesota Timberwolves heeft een geweldig weekend achter de rug. Tijdens de Rising Star Challenge wist hij het niveau van ploeggenoot Andrew Wiggins aardig bij te houden en ging hij er bijna met de MVP-titel vandoor. Met 22 punten, vier rebounds en twee assists kan de negentien jarige Amerikaan trots zijn op zijn prestaties.

De kers op de taart kwam duidelijk op zaterdag. LaVine bekleedde al snel de favorietenrol tijdens de Slam Dunk Contest en heeft deze rol op geweldige wijze waargemaakt. Met vier dunks en 194 punten weet hij de titel op zijn naam te zetten.

FOW: Elfrid Payton (ORL)
Aan het begin van het seizoen was al duidelijk dat Payton tijd nodig heeft om zich aan te passen. Ook dit leek het geval tijdens de RSC. Was hij zo erg onder indruk van Brooklyn? Of van alle aandacht rondom het spektakel? Wat het ook was, het deed zijn spel niet ten goede. In vijftien minuten speeltijd weet hij maar twee punten te scoren en drie assist te creëren. Veel te weinig voor een rookie die hiervoor aardig in vorm was.

Top 5: Andrew Wiggins (MIN), Nikola Mirotic (CHI), Bojan Bogdanovic (BKN), Nerlens Noel (PHI)
Een wereldster in wording. Daar kunnen we Andrew Wiggins tegenwoordig onder plaatsen. Al weken blinkt de 19-jarige Canadees uit bij de Minnesota Timberwolves en ook in de RSC was hij de grote uitblinker. Met 22 punten, zes rebounds en een schotpercentage van 72% werd hij zeer terecht benoemd tot MVP.

Nikola Mirotic wist de slechte vorm van vorige week in Brooklyn van zich af te gooien. In de Barclays Center schoot de forward van de Chicago Bulls er aardig op los en wist hij het net ook makkelijk te vinden. Hij eindigt de wedstrijd met zestien punten en vier rebounds. Ook is er weer een stuk aan vertrouwen gewonnen bij de speler uit Servië.

Voor Bojan Bogdanovic was het een thuiswedstrijd. Dat deed hem blijkbaar goed. Vanaf de bank weet hij zich voor team World belangrijk te maken. Net als Mirotic eindigt hij de wedstrijd ook met zestien punten. Naast het aantal punten en twee assists weet hij overigens verder niks meer te noteren. Een klein minpuntje.

Qua prestaties verdient Nerlens Noel het niet om in de lijst te staan, maar door een gebrek aan rookies in de RSC completeert hij de Top 5. Zowel verdedigend als aanvallend kon hij niet brengen wat hij normaal wel bij de Philadelphia 76ers doet. Met vier rebounds en vier punten besluit hij de wedstrijd en door een helse block van Rudy Gobert gaat hij ook nog naar huis met een zware nachtmerrie.

SOW: Andrew Wiggins & Zach LaVine (MIN)
De Stat of the Week gaat naar de twee mannen van de Minnesota Timberwolves. Beide hebben ze een prachtig weekend achter de rug en verdiende vrijdag allebei de MVP titel.

Wiggins: 22 pts, zes rebounds, 4 assist, 72% schotprecentage
LaVine: 22pts, vier rebounds, 2 assist, 81% schotpercentage

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen