College ‘Ball MVP: Shabazz Napier leidt Huskies naar de top

Door

Florida v Connecticut

Wie de sterren van morgen wil leren kennen, moet het college basketball van vandaag volgen. Elke week brengt Sport Amerika jou de beste college speler van de afgelopen week, de College MVP. Daarnaast rapporteren we ook over de prestaties van ‘big names’ als Andrew Wiggins, Wayne Selden, Jabari Parker, Julius Randle, The Harrison Twins, Aaron Gordon en Marcus Smart. Tot slot brengen we de verrassing van de week en de statline van de week. Week 4: Shabazz Napier leidt Huskies naar de top, topteams krijgen op hun donder.

College MVP: Shabazz Napier (Connecticut)

Voor het seizoen begon, waren alle ogen gericht op mannen als Jabari Parker, Julius Randle en Andrew Wiggins. De seniors van dit jaar leken, zoals zo vaak, alweer vergeten te worden in de hype rond de nieuwe big talents in college basketball. Één daarvan was Shabazz Napier. De point guard van de Connecticut Huskies (12) zet dit seizoen nogmaals een stap voorwaarts in zijn ontwikkeling als floor leader, passer, schutter, defensief beest, held in de clutch en winnaar.

De Huskies hebben nog geen enkele wedstrijd verloren en zijn met een balans van 9-0 opgeklommen naar plaats twaalf in de rankings. Napier is daarvoor met voorsprong verantwoordelijk en hij doet het op een manier die veel doet denken aan Chris Paul: altijd onder controle, steeds het overzicht, sterk in de drive, met een goed schot en altijd klaar voor steals. Napier leidt zijn team in punten, rebounds, assists én steals. Beter doen kan haast niet en dan maakte hij ook nog eens de game winner op de buzzer in de zege tegen de Florida Gators (15).

Sterrenwacht: Wiggins verliest twee keer, Harrison Twins zoeken ritme

Het was wederom geen makkelijke week voor de teams van de sterren van het college basketball. De Kansas Jayhawks (6) van Andrew Wiggins en Wayne Selden Jr. gingen twee keer in drie wedstrijden onderuit (en ook de zege tussenin was nipt). Wiggins liet vlagen van talent zien maar vooral ook dat hij nog werk heeft om dominant te worden zoals Julius Randle en Jabari Parker dat nu al zijn. Selden stelt tot nu toe teleur. Niemand verwachtte van hem een break out seizoen als freshman maar gemiddeld negen punten en drie assists? Selden kan véél beter dan dat.

Ook de Kentucky Wildcats (3) hebben het voorlopig niet makkelijk. Ze verloren deze week van Baylor (20), ondanks een alweer knappe prestatie van Julius Randle. “This kid is a beast” zei een scout en dat omschrijft Randle perfect. Hij blijft aanvallen en geeft zich 100% in elke spelfase. Dat kan niet gezegd worden van Aaron en Andrew Harrison. De Twins blijven tot nu toe onder de verwachtingen. Beiden zijn vaak te passief, niet efficiënt genoeg en tonen te weinig leiderschap.

De Arizona Wildcats (2) van Aaron Gordon lijken steeds meer een favoriet voor de NCAA-titel te worden. Gordon speelt daarin een belangrijke rol maar scouts blijven met dezelfde vragen zitten: Wat is zijn beste positie? Is zijn schot betrouwbaar? Kan hij het NBA-niveau aan? En twijfels zijn nooit goed. Marcus Smart had één goede en één slechte wedstrijd met Oklahoma State (9), Jabari Parker maakte met Duke (10) het verlies tegen Arizona goed met een makkelijke zege en Keith Appling zag zijn Michigan State Spartans (1) voor het eerst verliezen en dat van de UNC Tar Heels.

Verrassing van de week: UNC Tar Heels

Er vielen heel wat verrassingen te noteren deze week maar de grootste verrassing kwam toch wel van de UNC Tar Heels. Het team van North Carolina is een echt mysterie. De Tar Heels verloren dit seizoen al van bescheiden teams Belmont en UAB maar waren dan weer de betere van Louisville (3) én Michigan State (1). James Michael McAdoo stelt tot nu toe teleur, Marcus Paige komt nu pas onder stoom en de rest van het team is op en neer. Op een goede dag kunnen de Tar Heels elk team aan maar op een slechte dag kan het meest middelmatige team ze kloppen.

UCSB v UCLAEen aangename verrassing tot nu toe zijn de Wisconsin Badgers (8), ondanks hun hoge ranking. Ze verloren nog geen enkele keer en dat door middel van een diep team met Frank Kaminsky, Sam Dekker en Traevon Jackson aan het hoofd. De Badgers missen enkel een difference maker. Tot slot viel ook Kyle Anderson op. De forward van UCLA (18) is een walking triple-double met gemiddeldes van 14 punten, 9 rebounds en 7 assists met 50% shooting. Hij is de perfecte partner voor scoring machine Jordan Adams.

Statline van de week: Chaz Williams 32-15 vs. BYU

De eer voor meest indrukwekkende statline gaat deze week naar Chaz Williams. De supersnelle point guard van de Massachusetts Minutemen (21) liet namelijk 32 punten en 15 assists noteren in de 105-96 zege tegen Brigham Young. Williams had dus een aandeel in 60% van zijn team’s punten. De Minutemen zijn nog steeds ongeslagen en Williams is daarvoor verantwoordelijk. Hij is bijna altijd de kleinste man op het terrein maar toont ook bijna altijd dat hij de beste speler op het parket is.

Eervolle vermeldingen zijn er weggelegd voor drie spelers. Tyler Ennis tekende voor 17 punten, 7 rebounds, 8 assists en 4 steals voor de Syracuse Orange (4) tegen Indiana. Hij maakte zes op acht schoten. Russ Smith deed al bijna even goed voor de Louisville Cardinals (7) in de zege tegen UMKC. Smith kwam van de bank en liet 10 punten, 6 rebounds, 11 assists en 3 steals noteren. James Bell scoorde 25 punten en pakte 14 rebounds voor de Villanova Wildcats (14) bij winst tegen Saint Joseph. Vooral het hoge aantal rebounds was indrukwekkend voor een wing.

Het hoogtepunt van de week kwam ongetwijfeld van Askia Booker. De guard van de Colorado Buffaloes tekende voor een onwaarschijnlijke game winner op de buzzer in de 75-72 zege tegen de Kansas Jayhawks (6). Hij deed dat bovendien met Andrew Wiggins vlak voor hem. Klasse!

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen