Clipboard (#9): Overmacht vs. onmacht

Door

De laatste week NBA basketbal van 2012. Er was zowaar een avond (kerstavond) geen basketbal en eigenlijk voelt dat gelijk als een verloren dag. En dan te bedenken dat het seizoen 2011-2012 pas begon rond Kerstmis. Ook afgelopen week stond voor een groot deel in het teken van de streak van de Clippers. Maar ook de Bobcats kregen aandacht, hoewel die aandacht iets minder positief is… Iets minder positief was ook het ontslag van Nets headcoach Avery Johnson. Elke zondag rond de klok van 16:00 23:00 uur zal Sport Amerika jullie hier op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter.

clipboard600A Clipboard (#8): Clips still going strong

Wie geeft als eerste thuis, de Clippers of een tegenstander van de Bobcats?
Denver Nuggets v Los Angeles ClippersZeventien gewonnen wedstrijden. Dat is het verschil tussen de Los Angeles Clippers (24-6) en de Charlotte Bobcats (7-23). De Clips hebben inmiddels het beste record van de gehele league (ja, beter dan OKC, Spurs en Heat) en de Cats zijn hard op weg om de rode lantaarn over te nemen van de Washington Wizards (4-24).

De mooiste datum om beide streaks te beëindigen zou 26 februari zijn. Dan staan de twee teams tegenover elkaar. Het is voor de Bobcats te hopen dat zij het tij al eerder weten te keren. Misschien heeft het te maken met een opmerking in een eerdere versie van deze rubriek. In Clipboard #5 over wie de beste nummer twee van het oosten zou worden, wordt de naam van de Bobcats ook genoemd. Ja, echt. Toen stond Charlotte op een respectabel record van 7-8. Mensen met snelle ogen en hersens hebben inmiddels berekend dat Charlotte sinds die opmerking dus niet Charlotte Bobcats v Brooklyn Netsmeer gewonnen heeft. Ja, toen hadden ze er al drie op rij verloren, maar toch! Je zou kunnen zeggen dat het genoeg over de basketbalkennis van ondergetekende zegt… Aan de andere kant is dergelijke invloed op het spelen van NBA teams ook voor goede doeleinden te gebruiken. Daarom vandaag, met de contraproductiviteit in het achterhoofd, de volgende opmerkingen: De Thunder en Heat gaan uitmaken wie de draft-lottery wint, de Wizards winnen wedstrijd 7 van de Finals in vierdubbele overtime met 176-174 van de Bobcats, in een epische strijd om de titel. James Harden scheert zijn baard, Metta World Peace gaat Fittie World War heten en JaVale McGee wordt de meest slimme en verstandige MVP ooit.

Avery too avarage.

Charlotte Bobcats v Brooklyn Nets

Na een zomer van transformatie waren de verwachtingen in Brooklyn hooggespannen. Met Deron Williams, Joe Johnson en Brook Lopez hebben ze drie (hele) goede spelers in het team. De drie worden omgeven door prima rolspelers en stonden tot afgelopen donderdagonder de bezielende leiding van Avery Johnson. Na een prima start van het seizoen kwam er na een wedstrijd of twintig een beetje de klad in. Ze verloren onnodig en waren niet meer zo dominant als in het begin. Je zou kunnen zeggen dat Williams zijn ‘Utah Jazz-niveau’ niet of nauwelijks haalt bij de Nets. Of dat Lopez gevoelig is voor blessures en daarom lang niet altijd meedoet. Of dat de verwachtingen van Joe Johnson misschien onterecht hoog waren.

Maar ja, of dat nu wel of niet de redenen zijn, er blijft één persoon eindverantwoordelijk voor de prestaties. En zodoende moest Johnson het veld dus ruimen. En het grote speculeren over zijn opvolger is natuurlijk in volle gang. Aan de ene kant misschien een onmogelijke gedachte, maar aan de andere kant wel logisch dat ‘men’ om Phil Jackson roept. Die moet na Chicago en LA ook New York aan prijzen helpen. Wat dat betreft geldt nu voor Jackson hetzelfde als bij het ontslag van Lakers-coach Mike Brown: Met zo’n staat van dienst kun je ook heel makkelijk je eigen legende ingooien, maar… Iedereen is te koop en de Nets schijnen nogal wat oliedollars achter de hand te hebben.

———-

MVP/LVP of the week

MVP week #9: Matt Barnes

Ja, weer een Clipper. Sorry voor al de haters, maar met een reeks van zestien gewonnen wedstrijden op rij kun je er niet om heen. De Clippers-MVP van deze week is Matt Barnes. De wedstrijd van afgelopen vrijdag tegen de Jazz niet meegerekend scoort Barnes de laatste vier wedstrijden gemiddeld ruim 17 punten. En dat is veel voor een bankspeler en al helemaal veel voor Barnes die zijn hele carrière bekend staat om zijn verdedigende kwaliteiten.

 Boston Celtics v Los Angeles ClippersLVP week #9: Jared Sullinger

De rookie draait op zich best een prima seizoen. Maar wat je als rookie niet moet vergeten is dat je een rookie bent. Je moet je natuurlijk laten gelden en niet over je heen laten lopen, maar alles valt of staat met respect. Als je dan een harde dunk van je directe tegenstander aan ziet komen en je zeker weet dat hem dat normaal gesproken gaat lukken, maak dan een kleine fout of geniet van het feit dat je op een poster komt te staan. Maar om in dit geval Griffin dan een dergelijke duw te geven… Niet netjes Jared, foei!

———-

Topteams of the week

Atlanta Hawks 19 – 9

De Hawks zijn goed op weg met een eigen winstreak. Ze hebben de laatste vijf wedstrijden op rij gewonnen. Twee van die winstpartijen waren tegen directe concurrenten. Zowel de Chicago Bulls als de Indiana Pacers werden opgerold. Niet dat ze de rest van het seizoen dan opeens altijd zouden winnen van die teams, maar toch is het lekker voor het gevoel.

Golden State Warriors 21 – 10

De Warriors kregen even een tik op de neus van de Lakers, maar laten zich niet makkelijk uit het veld slaan. Ze blijven erg sterk spelen en de overwinningen aan elkaar rijgen. Afgelopen week was dat niet anders, de laatste drie potjes leverden een ‘W’ op.

Milwaukee Bucks 16 – 12

De Milwaukee Bucks worden nu voor de tweede keer in 9 weken genoemd in deze rubriek. Dat op zich is voor de Bucks al een prestatie. Maar als je de Central Division leidt voor de Bulls en de Pacers, en je in een goede wedstrijd tegen de titelverdedigers uit Miami aan het langste eind trekt, dan is het allemaal nog dik verdient ook!

———-

Top 5 plays of the week

5. Stukje respect voor de MVP of the week

Titel zegt genoeg. Griffin dunkt wederom mooi en hard, maar het voorbereidende werk komt tot twee keer toe op het conto van de vaak irritant verdedigende tattoo-boy.

4. Hartless harteloos

De rookie van de Orlando Magic laat geen spaan heel van Robin Lopez. De Lopez-broer met de meeste krullen probeert nog wel te blokken, maar tevergeefs.

3. Misschien wel meest bizarre gelijkmaker ooit

Darren Collison was waarschijnlijk niet de aangewezen persoon om de gelijkmaker tegen de Thunder te nemen. Toch kreeg hij de bal van Shawn Marion en gooide hij snel de bal maar een beetje richting ring. De bal valt door de ring en Collison staat ook nog eens buiten de driepuntslijn: Overtime! En daar wint OKC, vandaar Collison niet op 1.

2. JR for the win! Again!

Deze play had natuurlijk elke andere week weer op 1 gestaan en had dat deze week ook best verdiend. JR Smith flikt het gewoon twee keer in een maand om met een buzzerbeater een wedstrijd te winnen. Deze keer zijn het de Suns die het onderspit delven. Met 1 seconde op de klok krijgt Smith de bal, schiet vrijwel direct is dus voor de tweede keer in korte tijd het haantje.

1. Knicks krijgen koekje van eigen deeg

De dramatiek wordt prachtig verwoord door de commentator. De Kings stelen de bal Knicks en hollen als een stel kleuters naar voren. Daar probeert alles en iedereen de bal door de ring te krijgen. En na veel net-wel-net-niet-passjes komt de bal in de handen van James Johnson. Onder druk van de klok schiet hij snel en ziet zijn schot een score worden. Sac-town wordt gek.

Lees hier de Clipboard van vorige week: Clips still going strong

Ook leuk om te lezen