Canucks en Luongo teveel voor Hawks

Door

Successen behaald in het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst. De Chicago Blackhawks wonnen dan weliswaar de laatste vijf playoff-duels in Vancouver, maar tijdens de eerste ontmoeting van 2011 bleken de Canucks net even een maatje te groot: 2-0.

Het grootste verschil met de afgelopen twee series? Het gemis van Dustin Byfuglien aan de kant van de Hawks. De mannetjesputter (tegenwoordig werkzaam in Atlanta) was in het verleden meer dan eens een plaag voor Vancouver-goalie Roberto Luongo, die als gevolg daarvan tegen de Hawks de slechtste wedstrijden van zijn carriere speelde.

Woensdag was daarvan geen sprake. Chicago heeft geen type-Big Buff meer, en Luongo groeide met 32 saves en een shutout uit tot uitblinker. Al moet gezegd dat hij tot maar liefst drie maal toe werd geholpen door het ijzerwerk.

Luongo’s ploeggenoten startten bovendien een behoorlijk stuk fysieker dan de gasten, hetgeen in de eerste periode resulteerde in een terechte voorsprong. Na zeven minuten was het Chris Higgins die een snapshot van Kevin Bieksa van richting veranderde (1-0), en amper drie minuten later strafte The Great Dane Jannik Hansen een onachtzaamheid van Duncan Keith even knap als onverbiddellijk af (2-0).

,,Ze begonnen fel”, concludeerde ex-Canuck Ryan Johnson na de eerste periode. ,,Maar wij hielpen ze wel in het zadel. Vancouver moet het hebben van turnovers, en die gaven wij ze. En de puck lag meteen in ons net ook.”

In de tweede en derde periode namen de Blackhawks de controle over de wedstrijd over en had Chicago veelal het meeste puckbezit en de beste kansen. Het ontbrak de ploeg van coach Joel Quenneville net aan een beetje geluk en gochme om Luongo te verrassen.

,,Hun top-line speelde ongelooflijk goed”, moest de winnende coach Alain Vigneault toegeven. ,,Ze controleerden de wedstrijd voor lange tijd. En ja, Roberto (Luongo) was on top of his game, maar dat hebben we van hem ook nodig.”

Als gezegd: successen behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Immers: de afgelopen twee playoff-series tussen beide ploegen, werden door de Blackhawks gewonnen, nadat de Canucks de openingswedstrijd voor zich op hadden geeist…

Zie hier de samenvatting tussen de Canucks en de Blackhawks.

Foto: csnchicago.com

Ook leuk om te lezen