Blackhawk-fans krijgen waar voor hun geld

2013 NHL Stanley Cup Final - Game One

De Chicago Blackhawks hebben in ’t eigen United Center de eerste wedstrijd in de Stanley Cup Finals gewonnen van de Boston Bruins. Ze hadden er wel liefst drie (!) overtimes voor nodig. Hiermee was dit de langste wedstrijd van dit seizoen en de op vier na langste wedstrijd in de Finals.

Chicago opende de wedstrijd fel. Na amper zes en halve minuut hadden de Blackhawks al 13 hits uitgedeeld. Toch was het Boston dat de leiding nam. Milan Lucic maakte na zo’n dertien minuten de 1-0. Vroeg in de tweede periode was het Lucic opnieuw die scoorde en de Bruins op 2-0 zette. Twee minuten later scoorde Brandon Saad de 2-1. Ondanks een 5-3 powerplay kwam Chicago niet verder dan een 2-1 achterstand na twee periodes.

Boston wist na zes minuten in de derde periode wel op de powerplay te scoren. Patrice Bergeron leek de wedstrijd voor Boston in het slot te gooien. Evenals in de tweede periode wist Chicago echter snel met een aansluitingstreffer te komen. Dave Bolland maakte de 3-2. Zo’n acht minuten voor regulation time maakte Johnny Oduya gelijk. Overtime dus.

Terwijl het buiten stormde en het United Center niet enkel door de zindering van de wedstrijd op zijn grondvesten trilde, leken de Blackhawks en Bruins van de wedstrijd geen genoeg te kunnen krijgen. Zdeno Chara raakte in de tweede overtime nog de paal, maar dichterbij kwamen beide ploegen niet. Na drie overtimes en in totaal 117 schoten, was het uiteindelijk Chicago dat aan het langste eind trok. Een schot van Michal Rozsival caramboleerde via de stick van Dave Bolland en Andrew Shaw achter Boston goalie Tuukka Rask: 4-3.

Zaterdag staat opnieuw in het United Center in Chicago de tweede wedstrijd van deze serie op het programma. Zelfs als die wedstrijd maar half zo heroïsch en zinderend is als deze, zal ook dat weer smullen geblazen zijn. De Stanley Cup Finals zijn losgebarsten!