NHL weekly: Keefe krijgt Leafs aan de praat, Vegas shockeert

Door
Peter DeBoer zat niet lang zonder werk. In december ontslagen bij de Sharks en nu mag hij proberen hun aartsrivaal uit Las Vegas aan de eerste Cup te helpen (photo: Associated Press)

Er was deze week weer een hoop te beleven in de National Hockey League. Wij richten onze pijlen op de Toronto Maple Leafs, die het onder coach Sheldon Keefe heel aardig doen. Slecht gaat het ook niet in Sin City, maar toch werd daar besloten om coach Gerard Gallant te ontslaan. Hij is al de zevende coach dit seizoen die zijn biezen kan pakken. In de nieuwsberichten kun je lezen hoe Daniel Sprong het deze week verging en laat Brad Marchand zien hoe het niet moet…


KEEFE RAAKT DE JUISTE SNAREN


Over het ontslag van Mike Babcock en de nasleep ervan is al genoeg geschreven. De Leafs namen eerder in het seizoen, na 23 wedstrijden, afscheid van de coach van wie ze dachten dat hij hen naar de eerste Stanley Cup sinds 1967 zou leiden. Het talent, met name aanvallend, was er ontegenzeggelijk, maar de chemie bleek ver te zoeken. De pas 39-jarige Sheldon Keefe werd door Kyle Dubas aangesteld als opvolger en de general manager zal geen spijt hebben van zijn keuze. Met Keefe aan het roer hadden Auston Matthews en de zijnen hun draai snel gevonden en inmiddels staan de Maple Leafs weer keurig in de top van de Atlantic Division. Ze wonnen 16 van hun laatste 24 wedstrijden en dat allemaal onder leiding van Sheldon Keefe.

AANVAL LOONT

Daar waar zijn statistieken als speler in de NHL niet erg overtuigend zijn, verre van dat zelfs, daar maakte Keefe de laatste jaren indruk als coach van de Toronto Marlies. Deze door de Maple Leafs aangestuurde club in de AHL werd, met Keefe als coach, in 2018 kampioen en haalde onder deze coach telkens de play-offs. Het moet raar lopen als hem dit ook niet lukt met de Maple Leafs. De laatste week mag het, met nederlagen tegen Edmonton, Winnipeg en Florida, dan wat minder gaan, maar met Keefe aan de knoppen heeft met name de aanval een hogere versnelling geschakeld. In de 23 wedstrijden onder Mike Babcock scoorden de Leafs 75 keer. Na de 8-4 nederlaag tegen Florida stonden er ook 23 duels achter de naam van Keefe en met 91 treffers bewees de ploeg daarin veel productiever te zijn.

Defensief staat de ploeg er minder goed op. Met Frederik Andersen tussen de palen gaat het nog wel. De 30-jarige Deen noteert een save percentage van .910 en daarmee zit hij maar een fractie onder zijn gemiddelde van .917 over zeven seizoen. Andersen speelt verreweg de meeste wedstrijden (37) en dat is niet zonder reden. Backup Michael Hutchinson komt niet verder dan een .885 save percentage en krijgt gemiddeld 3.83 goals per wedstrijd tegen. Dat ligt een vol punt hoger dan bij Andersen. Toeval of niet, maar bij twee van de drie nederlagen deze week stond Hutchinson onder de lat. Ook de blueliners gaan niet helemaal vrijuit. Zij geven per wedstrijd (gemiddeld 32.6) relatief veel doelpogingen weg. Onder Keefe krijgt de ploeg al wel wat minder tegen goals (72 om 81 onder Babcock) maar op dat vlak bivakkeren ze nog wel in de onderste regionen van de league.

GOOD TIMES, BAD TIMES

Met zijn goals, hij heeft er al 31, neemt Auston Matthews de Leafs aan de hand. Als we zijn statistieken mogen geloven, dan trekt hij zich niet veel aan de van trainerswissel. In de eerste maand, nog onder Mike Babcock, scoorde Matthews 11 goals. In november viel hij iets terug, maar was hij een belangrijke aangever (10 assists). Een maand later pakte Matthews het scoren weer op en vond hij opnieuw 11 keer het vijandelijke net. Vorige week tegen de Winnipeg Jets deed de Amerikaan dit twee keer. Het waren zijn 30e en 31e van het seizoen en daarmee trad hij in de voetsporen van Alex Ovechkin. De Rus was tot dan toe de enige speler die minimaal 30 keer scoorde in zijn eerste vier seizoenen in de NHL. Matthews is dus sinds kort pas de tweede in de geschiedenis die dit kunstje flikte.

De druk op de schouders van Matthews zal alleen maar toenemen. Toronto moet het de komende tijd namelijk doen zonder Morgan Rielly. Zo productief als vorig jaar (20 goals) was de blueliner dit seizoen nog niet, maar zijn assists (24) zullen zeker worden gemist. De 25-jarige Canadees raakte geblesseerd tegen de Panthers toen hij een schot wilde blokken. Een gebroken voet was daarvan het resultaat. Zonder Rielly speelden de Leafs tegen de Devils een voor hen zo kenmerkende wedstrijd. Veel goals voor en relatief veel tegen. Met een 7-4 overwinning werd afscheid genomen van de korte losing streak en heeft Keefe nu een record van 16-6-2 achter zijn naam staan.


GALLANT OOK HET HAASJE


De Vegas Golden Knights kwamen woensdag met twee opmerkelijke berichten naar buiten. Eerst was daar het ontslag van Gerard Gallant. De coach leidde de franchise twee jaar geleden vanuit het niets naar de Stanley Cup Final, bereikte vorig seizoen opnieuw de play-offs en doet nu ook weer mee om de bovenste plekken in de Pacific Division. De Knights staan weliswaar vijfde, maar de achterstand op Calgary, dat tweede staat, is slechts één punt. Koploper Arizona heeft slechts drie punten meer dan Vegas.

Toch vond Kelly McCrimmon het woensdag tijd om Gallant op straat te gooien. Assistent Mike Kelly plofte naast hem neer op de Las Vegas Strip. Ook hij mocht vertrekken. De naam van de opvolger volgde al snel en ook dit was een opmerkelijke. En dat is zacht uitgedrukt. Peter DeBoer, de man die door Gallant tijdens de laatste play-offs nog een clown werd genoemd, moet de piepjonge franchise naar het hoogst haalbare leiden. DeBoer werd in december ontslagen door de Sharks, de aartsrivaal van de Knights, maar zat slechts 34 dagen zonder werk.

GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH

Was dit ontslag te voorzien? Als we kijken naar het verleden van Gallant misschien wel. In zijn derde seizoen als coach van de Blue Jackets kreeg hij zijn ontslag en dit herhaalde zich in Florida. De Panthers zetten Gallant eveneens in zijn derde jaar op straat. McCrimmon wilde hier niet van afwijken en overhandigde de coach wederom in diens derde seizoen, na 49 wedstrijden, zijn ontslagbrief. De general manager onderbouwde zijn keuze door te zeggen dat er meer uit deze groep valt te halen. Daar heeft McCrimmon waarschijnlijk wel een punt. De Pacific Division loopt niet over van kwaliteit en de Knights werden vooraf gezien als het team met (verreweg) de meeste potentie. De ploeg presteert zeker niet slecht, maar had eigenlijk al een straatlengte voor moeten staan op de rest van de divisie.

Het begin was dit seizoen hoopgevend. De Sharks, toen nog onder leiding van Peter DeBoer, werden in de eerste twee wedstrijden op de pijnbank gelegd met respectievelijk 4-1 en 5-1. We weten inmiddels dat dit niet veel zegt, want de ploeg uit San Jose worstelt nog altijd tegen zichzelf en de verwachtingen. Na deze zeges begonnen ze ook in Sin City een beetje te worstelen. Ruime overwinningen werden afgewisseld met dikke nederlagen (2-6 tegen Flyers en 1-6 tegen Avalanche). In november volgde een 5-game losing streak, maar de Knights lieten dit al vrij snel volgen door een 4-game winning streak. Zo gaat dit eigenlijk al het hele seizoen. Op dit moment heeft de ploeg ook vier duels op rij verloren, maar daarvoor werden er vier wedstrijden achtereen gewonnen. Het eerste seizoen van Gallant in Las Vegas kenmerkte zich door regelmaat, maar dat is nu ver te zoeken.

NIET HET MAXIMALE

In dat eerste seizoen kon Gallant ook blind vertrouwen op Marc-André Fleury. De goalie was de drijvende kracht achter het succes, maar de jaren lijken enigszins vat te krijgen op de nu 35-jarige Flower. Zijn save percentage (.906) is het laagste sinds 2010 en het GAA (2.85) het hoogste sinds 2017. Het jaar dat Pittsburgh besloot verder te gaan met Matt Murray. Aanvallend trekken Max Pacioretty (20G, 25) en Mark Stone (16G, 27A) de kar. Beide spelers waren in 2018 nog niet van de partij toen Vegas met groot machtsvertoon de divisie won, maar mogen wel worden gezien als absolute toppers. William Karlsson maakte de run naar de Stanley Cup Final wel mee. Wild Bill maakte indruk met 43 goals. Vorig seizoen moest hij genoegen nemen met 24 treffers en dat aantal lijkt nu (10G, 24A) al bijna niet meer te evenaren.

Naast Pacioretty en Stone kreeg Gallant ook nog de beschikking over Paul Stastny, om zomaar een naam te noemen. De center (12G, 9A) is de 30 inmiddels (ruimschoots) gepasseerd en lijkt niet meer de 20-goal scorer die hij was in Colorado. McCrimmon verwijt Gallant dat hij niet het maximale uit de spelersgroep haalt. William Karlsson is inderdaad minder gaan presteren dan in zijn eerste jaar, maar dat was dan ook een gigantische uitschieter. Nooit eerder kwam de aanvaller ook maar in de buurt van de 40 goals.

HOE NU VERDER

De handelswijze van McCrimmon lijkt een beetje op paniekvoetbal. De Knights hebben een ticket voor de play-offs voor het grijpen en om dan tijdens een 4-game losing streak de coach te ontslaan lijkt niet logisch. De toekomst zal uitwijzen of Peter DeBoer wel maximaal kan presteren. De geschiedenis kiest in elk geval zijn kant. Zowel met de Devils als met de Sharks bereikte DeBoer in zijn eerste jaar de Stanley Cup Final. In Las Vegas hebben ze dat al een keer meegemaakt en willen ze nog een stapje verder.

Voor DeBoer betekent dit een ultieme kans op revanche. Met de Sharks presteerde hij dit seizoen ondermaats, maar daarvoor behaalde de voormalig jurist toch goede resultaten. Bij de aartsrivaal van zijn voormalig werkgever krijgt hij nu de kans om voor die Cup te gaan die nog ontbreekt in zijn prijzenkast. En in die van de San Jose Sharks.


TOP 5 OF THE WEEK


Het was al ruim zes jaar niet voorgekomen, maar Pekka Rinne schoot zichzelf deze week in het selecte groepje goalies met een treffer in de NHL. Tony DeAngelo, Patrick Marleau en Jonathan Huberdeau schreven ook elk op hun eigen wijze historie. Naast DeAngelo komen we deze week nog meer Blueshirts tegen, want een ontketende Artemi Panarin legde bijna eigenhandig de sterke Isles over de knie.

PEKKA RINNE vs CHICAGO BLACKHAWKS

We moesten er ruim zes jaar op wachten, maar eindelijk is het weer eens raak. Mike Smith was op 19 oktober 2013 de laatste goalie die scoorde in de NHL, maar sinds afgelopen donderdag heeft hij een opvolger. Pekka Rinne besloot tegen de slordige Chicago Blackhawks maar eens voor zijn kans te gaan en die keuze leverde hem een plek in de geschiedenisboeken op. De Fin is de twaalfde goalie in de historie van de NHL die scoort en alleen Martin Brodeur was ouder dan de 37-jarige Rinne toen hij in maart 2013 als 40-jarige scoorde tegen de Hurricanes. Voor de legendarische sluitpost van de Devils was het zijn derde treffer. De goal van Rinne, 22 tellen voor tijd, betekende de 5-2 en de eerste overwinning voor John Hynes als coach van de Predators.

TONY DEANGELO vs NEW JERSEY DEVILS

Tony DeAngelo was twee jaar lang een vrij bleke speler in de NHL. De blueliner speelde zijn wedstrijdjes voor de New York Rangers, maar opzienbarend was het allemaal niet. De voormalig draft pick van de Tampa Bay Lightning debuteerde in 2016-2017 namens de Coyotes in de NHL, werd vorig seizoen een vaste waarde bij de Rangers en breekt in deze jaargang pas echt door. Op 7 januari had DeAngelo al een 2-point game tegen de Avalanche, maar dat viel in het niet bij wat de 24-jarige Amerikaan uit New Jersey tegen de Devils (6-3 winst) liet zien. Hij scoorde zijn eerste hattrick, gaf twee assists en eindigde de avond met een +3 rating. Hoe bijzonder de prestatie is, wordt duidelijk als we de geschiedenisboeken induiken. Reijo Ruotsalainen was de laatste blueliner namens de Rangers met een hattrick. Dit was in maart 1982.

PATRICK MARLEAU vs DALLAS STARS

Het was de avond van dé terugkeer. Daarnaast de avond van een winning streak. Maar het werd de avond van Patrick Marleau. De 40-jarige winger van de San Jose Sharks speelde zaterdag zijn 1700e wedstrijd in de NHL, scoorde de 2-1 en dat bleek ook nog eens de gamewinner te zijn. Vooraf ging alle aandacht naar Joe Pavelski, die voor het eerst terugkeerde in de stad waar hij 13 jaar speelde. Pavelski kreeg een mooi eerbetoon van de Sharks. De thuisclub won echter met 2-1 en eindigde daarmee de winning streak van de Stars. Dallas had de laatste zeven duels gewonnen. Na afloop was Marleau dus het mannetje. Alleen Gordie Howe (1767), Mark Messier (1756), Jaromir Jagr (1733) en Ron Francis (1731) speelden meer wedstrijden in de NHL en geen van hen scoorde in hun 1700e wedstrijd.

JONATHAN HUBERDEAU vs TORONTO MAPLE LEAFS

Het was zondag een historisch potje voor Jonathan Huberdeau. Samen met de overige Panthers maakte de winger gehakt van de Toronto Maple Leafs en en passant schoot Huberdeau zichzelf de geschiedenisboeken in. Zijn assist op de 8-4 van Mike Hoffman was z’n 420e punt in dienst van de Florida Panthers. Met dat aantal passeert Huberdeau Oli Jokinen, die tussen 2000 en 2008 tot 419 punten kwam en tot afgelopen weekend daarmee all-time topscorer van de franchise was. Huberdeau zelf scoorde tegen de Leafs de zevende treffer. Met die goal evenaarde hij dus het puntenaantal van Jokinen. Overigens wordt het record van Huberdeau alweer bedreigd door een ploeggenoot. Met 394 punten is Aleksander Barkov al in aantocht en deze Fin scoort gemiddeld net iets beter dan Jonathan Huberdeau.

ARTEMI PANARIN vs NEW YORK ISLANDERS

Het is niet gebruikelijk dat de New York Islanders een half dozijn aan doelpunten om de oren krijgen. Daarnaast komt het ook niet alle dagen voor dat een speler vijf punten op één avond noteert. Het lukte Artemi Panarin, want om hem gaat het, één keer eerder. Op 8 december 2017 was de Rus goed voor vijf assists. Hij speelde destijds nog voor de Blue Jackets, die op die dag met 5-3 te sterk waren voor de Devils. Dit seizoen krijgen de Isles gemiddeld 2.6 goals per wedstrijd tegen, maar afgelopen maandag waren ze kansloos tegen de ontketende Panarin.


NIEUWS


CROSBY WEER OP HET IJS

  • Mike Sullivan en de Pittsburgh Penguins zullen dinsdag voorzichtig een juichmomentje hebben gehad. Sidney Crosby speelde op 9 november zijn laatste wedstrijd, moest daarna een operatie ondergaan en keerde dinsdag terug in de wedstrijd tegen de Minnesota Wild. Na het wegvallen van Jake Guentzel konden de Pens wel een personele opsteker gebruiken, al moet ook worden gezegd dat ze zich prima wisten te redden zonder hun captain. De Penguins staan keurig tweede in de Metropolitan Division en hebben dat mede te danken aan Evgeni Malkin (15G, 32A) en goalie Tristan Jarry (sv% .930 en 2.12 GAA). Zonder hun captain waren ze 18-6-4. Mét Crosby zijn ze voorlopig even ongeslagen, want Minnesota werd met 7-3 naar de slachtbank geleid. Geheel in stijl luisterde Crosby zijn rentree op met een goal en drie assists.

KOVALCHUK REDT HABS

  • Voor de tweede keer dit seizoen verloren de Montreal Canadiens 8 wedstrijden op rij en voor de tweede keer werd daar geen negende aan toegevoegd. De redder in nood luisterde dit keer naar de naam Ilya Kovalchuk. De Russische veteraan kon, net als zijn nieuwe werkgever, wel een opsteker gebruiken en die kwam in de vorm van een game-winning goal in OT. De Ottawa Senators waren gevaarlijker en de bovenliggende partij, maar de punten gingen mee naar Montreal. Carey Price doet het vaak goed tegen de Sens en dit duel vormde geen uitzondering. Hij keerde 41 van de 42 doelpogingen en werd in OT beloond door Kovalchuk. Voor de 36-jarige winger was het zijn eerste goal in dienst van Montreal en hij maakte daarmee direct een einde aan een lange losing streak. In z’n 901e wedstrijd was het zijn 437e goal in de league.

BACKSTROM VERLENGT IN WASHINGTON

  • Nicklas Backstrom blijft ook na dit seizoen verbonden aan de Washington Capitals en daar staat een mooi salaris voor de Zweed tegenover. De toch al 32-jarige Backstrom ontvangt nu jaarlijks bijna zeven miljoen dollar van zijn werkgever. Dinsdag werd bekend dat hij ook de komende vijf seizoenen te bewonderen is in de Amerikaanse hoofdstad en dat tegen een salaris van ruim negen miljoen dollar per jaar. De eerste drie seizoenen bevatten een volledige no-trade clausule. De laatste twee seizoenen een beperkte. Vreemd is het niet dat de Caps hem aan boord willen houden, want Backstrom leidt de franchise in assists (668). Met zijn puntenaantal van 908 moet hij alleen Alex Ovechkin voor laten gaan. Diens contract loopt overigens af in 2021. Nicklas Backstrom is dit seizoen goed voor 9 goals en 26 assists. Op de topscorerslijst van de Capitals staat hij daarmee vijfde.

DEVILS DOEN LIGHTNING PIJN

  • Het was een vreemde dag voor de New Jersey Devils. Afgelopen zondag kwam het bericht dat Ray Shero niet langer de general manager is. Hij was sinds 2015 in dienst van de Devils en haalde onder meer Taylor Hall en PK Subban naar New Jersey. Shero wordt voorlopig vervangen door zijn assistent Tom Fitzgerald. Een paar uur na deze bekendmaking moesten de Devils het thuis opnemen tegen de Tampa Bay Lightning. Met overwinningen in hun laatste 10 wedstrijden was dat de ploeg in vorm en de dolende Devils leken dan ook bij voorbaar kansloos. Niets was echter minder waar. Een dag na de verrassende 5-1 zege bij de Capitals volgde een 3-1 overwinning op de Lightning. Het tijdperk van Fitzgerald begon dus uitstekend.

SPRONG MAG BLIJVEN

  • Het goede nieuws is dat Daniel Sprong in Anahim mag blijven. Het minder goede nieuws is dat de Ducks slechts één van hun laatste acht wedstrijden hebben gewonnen en nu bezig zijn aan een 4-game losing streak. Vorig week konden we al melden dat Sprong een plekje heeft gekregen op een lijn met Ryan Getzlaf en Adam Henrique. Dat was ook zijn lijn in de laatste wedstrijd tegen de St. Louis Blues. Een duel dat met 4-1 verloren ging. Onze landgenoot krijgt van coach Dallas Eakins de nodige minuten. Zo speelde Sprong tegen de titelverdediger 14.24 minuten. Helaas voor de geboren Amsterdammer kon hij niets uitrichten in zijn 17 shifts en kwam hij niet verder dan 2 shots on goal. In de twee wedstrijden daarvoor lukte het Sprong ook niet om op het scoreformulier te komen. Zowel tegen Dallas (0-3) als tegen Chicago (2-4) trok Anaheim aan het kortste eind.

EN DAN NOG EVEN DIT…

  • Veel gaat goed in Boston. De Bruins hebben de eerste plek in de Atlantic stevig vast, de powerplay (28%) loopt goed, met de PK (83,45%) is ook niet veel mis en in David Pastrnak hebben ze de topscorer in de league. Toch gaat ook weer niet alles goed in Beantown. Dat bewees Brad Marchand afgelopen maandag tegen de Philadelphia Flyers. Met 20 goals en 43 assists is Marchand weer goed onderweg dit seizoen, maar de 31-jarige winger maakte zichzelf in de shootout enigszins belachelijk. Hij vergat de puck, maar raakte het speeltuig wel ietsje aan. Daarmee was zijn poging voorbij en wonnen de Flyers de wedstrijd met 6-5.

Cover Photo: Ross D. Franklin/AP Photo

Ook leuk om te lezen