Canucks-Bruins: de keepers

Door

Komende woensdag barst in Vancouver de strijd om de Stanley Cup los tussen de Vancouver Canucks en de Boston Bruins. Hoogste tijd voor ons dus om als voorbeschouwing per linie een vergelijking te maken tussen beide teams. Vandaag beginnen we met de keepers.

Beide finalisten hebben op weg naar de eindstrijd veel te danken gehad aan hun goalies. Zowel Roberto Luongo als Tim Thomas heeft zijn team in verschillende wedstrijden door moeilijke momenten geloodst en in sommige gevallen waren zij zelfs de reden waarom hun team uiteindelijk de wedstrijd won.

Zo speelde Luongo zijn beste wedstrijd waarschijnlijk in game 5 tegen de San Jose Sharks in de finale van de Western Conference. In deze wedstrijd hield de Vancouver-goalie de tegenstander op slechts twee goals door in de wedstrijd (inclusief anderhalve overtime) vierenvijftig schoten te stoppen.

Toch heeft Luongo ook kritiek moeten verduren tijdens deze play-offs, vooral over de manier waarop hij de puck speelt. Dat hier niet de kwaliteiten liggen van de goalie, werd pijnlijk duidelijk in de eerste wedstrijd van de series tegen de Sharks waarbij hij de puck vanachter zijn eigen net zo naar Joe Thornton passte en die had geen enkele moeite om de puck in het lege doel te schuiven.

Buiten dit minpuntje heeft Luongo met zijn reddingen echter bewezen een fantastische keeper te zijn, die ook nog eens blaakt van het zelfvertrouwen vanwege zijn goede vorm op dit moment. In de play-offs staat hij op dit moment gemiddeld 2,29 doelpunten per wedstrijd toe en heeft hij een save percentage van .928. Statistieken waar elke goalie trots op zou zijn.

Tim Thomas doet op zijn zachtst gezegd weinig onder voor zijn Canadese collega; hij kent zelfs iets betere cijfers in de play-offs (gemiddeld 2,00 doelpunten tegen per wedstrijd en een save percentage van .938) maar ook hij heeft zijn ups en downs gekend op weg naar de finale.

Zo heeft hij in de series tegen de Tampa Bay Lightning bijvoorbeeld vier keer vijf doelpunten moeten toestaan. Daartegenover staat dat hij de aanval van de Lightning, toch niet de minste, ook twee keer compleet van het scorebord heeft gehouden.

Thomas heeft dit jaar laten zien dat het team volledig op hem kan vertrouwen, want hij staat er als hij er moet staan. Hij is als geen ander in staat om miraculeuze reddingen te verrichten die zijn team in de wedstrijd houden.

Concluderend kunnen we dus zeggen dat beide teams beschikken over een fantastische keeper die in staat is om de tegenstander tot wanhoop te drijven met fantastische reddingen. Het lijkt er dus op dat we ons in de komende Stanley Cup-finale kunnen gaan verheugen op een aantal geweldige goalie duels.

Foto: espn.go.com

 

Ook leuk om te lezen