NHL lijkt dicht bij akkoord

Door

Duidelijkheid over het einde van de lock-out in de NHL lijkt nabij. Na twee dagen van nieuwe gesprekken, die op stoom kwamen door een treffen tussen een selectie van spelers en teameigenaren, lijkt vandaag de Make or Break Day aangebroken. Gisteravond was een nieuwe breuk en mogelijk definitief schrappen van het seizoen dichtbij, maar de partijen praten vandaag verder. Meningen over een akkoord lijken verdeeld.

Positief is het feit dat de NHL heeft besloten te onderhandelen, wat een nieuwe tactiek is tegen opzichte van de harde lijn van de afgelopen twee maanden. Er is in mindere mate naar het midden geschoven dan de spelersvakbond vooralsnog heeft gedaan, maar de hervatting van gesprekken is een goed teken. Het verschil tussen beide partijen lijkt op financieel gebied nog slechts 100 miljoen dollar te zijn over een periode van acht á tien jaar, wat een schijntje is op de verwachte totaalomzet van meer dan 25 miljard dollar in diezelfde periode. Dit blijft voor de spelers echter een principekwestie, zeker nu de verdeelsleutel voor alle inkomsten van 57-43 naar 50-50 in hun nadeel zal worden aangepast.

Negatief is echter het feit dat er vooral binnen de rangen van de clubs onenigheid bestaat over wanneer een akkoord acceptabel is. De rijkere clubs als Boston, Toronto en New York sturen aan op een spoedig akkoord, maar voor noodlijdende gesprekspartners als Phoenix, Nashville en Columbus is de huidige situatie misschien niet voldoende om boven water te blijven. Het is beter, maar voor hen niet goed genoeg en zij twijfelen sterk, omdat hun liquiditeit op korte termijn in gevaar kan komen als de compensatieregeling voor de spelers te duur is.

Vandaag lijkt de belangrijkste dag in het onderhandelingsproces tot nu toe. Sterker nog, de NHL was dit najaar nog niet zo dicht bij een akkoord, maar ook nog nooit zo dicht bij het schrappen van alweer het tweede seizoen in acht jaar tijd. Voor beide partijen, maar vooral voor de spelers, is de belangrijkste vraag dan ook of het verliezen van weer vier weken aan wedstrijden niet duurder uitpakt dan het huidige verschil in de onderhandelingen en of de meningsverschillen over contractduur en maximale schommelingen in jaarsalarissen er over een paar weken beter voor kunnen staan dan nu.

Het breekpunt tussen het wel of niet meer kunnen draaien van een winstgevend seizoen komt met rasse schreden dichterbij en de clubs kunnen ieder moment de stekker er tot minimaal komende zomer uit trekken. De spelers zitten daarmee op een tijdbom en moeten bij iedere verbetering van het huidige aanbod goed overwegen hoeveel rek er nog in zit en hoe lang men nog kan bluffen. Hopelijk kan vakbondsleider Don Fehr (foto) die inschatting maken en de luidste stemmen overtuigen hun handtekening op tijd te zetten.

Als er ooit een moment was waarop een uitkomst, positief of negatief, in de pijplijn zit dan is het vanavond en (Nederlandse tijd) morgenvroeg, maar gezien het bizarre verloop van de onderhandelingen kunnen we ook best over een maand nog in ditzelfde schuitje zitten.

Wie hoopt op een succesvolle operatie kan dus vandaag op zijn wenken worden bediend, maar houdt er rekening mee dat de patiënt kan overlijden.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen