Match of the Weekend: Stanley Cup Rematch

Door

Chicago Blackhawks – Tampa Bay Lightning

PicsArt_1445507748902

Vannacht om 2:30 Nederlandse tijd, staat er een onvervalste kraker op het programma. Op 16 juni van dit jaar won Chicago Blackhawks de Stanley Cup. Een heuse Stanley Cup Rematch dus! Je kunt er gerust voor opblijven, zeker omdat de klok een uur achteruit gaat in ons land vanwege de wintertijd.

Historie:

Tampa Bay Lightning is een franchise die nog niet zo heel lang bestaat voor hockeybegrippen. Het team zag in 1992 het levenslicht. Met Phil Esposito als de kartrekker in het geheel besloot de NHL in dat jaar een team in Tampa Bay te starten. De financiële aspecten lagen echter in handen van een Japans consortium dat niks met hockey had.

Het allereerste duel dat Tampa Bay in de NHL speelde was op 7 oktober 1992 tegen, jawel, Chicago Blackhawks. Chicago was de kampioen van de Campbell Conference (de huidige Western Conference) en verliezend Stanley Cup Finalist. De opening van Tampa Bay was even verrassend als historisch; de ploeg won met 7-3. ‘We hebben altijd de beelden nog’…

Tampa Bay kent een verleden dat zich kenmerkt in de beginjaren door schandalen, vermeende witwasserij door de Japanse onderwereld, bijna faillissement verklaringen en eigenaren die totaal niks met ijshockey hebben. Totdat in 1999 het roer omging en William Davidson, die ook de Detroit Pistons bezat, de Lightning kocht. Vanaf daar is de weg naar boven ingezet, om uit te komen bij een ploeg waar nu al seizoenen lang rekening mee gehouden moet worden. Het won éénmaal de Stanley Cup in 2004.

Hoe anders is dat bij Chicago Blackhawks, de ploeg die in 1926 werd opgericht en geldt als een Original Six team. De ploeg uit Michigan kan bogen op een rijke historie met veel hoogtepunten, maar ook zwarte jaren. Chicago wint in de jaren 30 twee keer de Stanley Cup en herhaalt dat kunststuk opnieuw in 1961. Hoe anders het ijshockey van toen was? Best anders.

Daarna blijft de ploeg lang verstoken van de grootste prijs, maar wint het 15 Division titels, waarmee het een team is dat altijd tot de verbeelding spreekt. De ploeg kent vanaf halverwege de jaren negentig tot 2007 een enorme terugval in sportieve successen als in populariteit. Bill Wirtz overlijdt en daarmee komt na 41 jaar een einde aan zijn voorzitterschap. Zoon Rocky gooit het roer om en met succes: de Hawks keren terug aan het front en winnen drie Stanley Cups in de laatste zes jaar. De laatste finale stonden de teams tegenover elkaar en won Chicago na zes duels van de Lightning.

De teams in aanloop naar het seizoen:

In aanloop naar het seizoen blikten wij vooruit op de kansen van Chicago en Tampa Bay in onze 30-in-30. Wat vooral opviel was het ‘gemak’ waarmee Chicago afscheid nam van spelers. Vooral het vertrek van Brandon Saad, Patrick Sharp, Johhny Oduya, Brad Richards en Antoinne Vermette vielen op. een verzwakt Chicago, maar wellicht dat de nieuwe elan in het voordeel uitpakt. Bij Tampa Bay was het het rustig en de ploeg bleef bij elkaar. En zo behoort de Lightning ook dit jaar weer, onder aanvoering van Steven Stamkos tot één van de favorieten in het oostelijke gedeelte van de NHL

De start van het seizoen:

Tampa Bay Lightning begon aardig aan het seizoen. Het team scoort veel maar krijgt ook veel goals tegen (23 om 20). Steven Stamkos scoorde zijn 500e punt, Ben Bishop bewees al aardig zijn vorm met prima saves en coach Jon Cooper laat zijn ploeg weer herkenbaar spelen. Aanvallend, veel schietend op het doel van de tegenstander. Het team oogde defensief wat kwetsbaar, maar Hedman is weer terug op het ijs. De ploeg bezet een 2e plaats in de Atlantic Division met 9 uit 7:

TBLStand

Aan Chicago kleeft natuurlijk het stickertje ‘kampioen’. En iedereen wil van de kampioen winnen. Maar mogen we van dit Chicago verwachten dat ze op hun slofjes elk duel winnen? Nee! En zeker niet na de uittocht van de sterren. Maar Anisimov, Panarin en Teravainen laten zien dat ze wat in hun mars hebben. Defensief is het wat krap bij de Hawks. Zeker nu Duncan Keith is weggevallen met een blessure. Het levert ze vooralsnog ‘slechts’ 8 uit 7 op dit seizoen:

CHIstand

Dit seizoen kwamen de ploegen elkaar nog niet tegen. Wat we kunnen verwachten? Vuurwerk! Tampa Bay wil revanche en Chicago wil zich niet laten kennen, zeker niet voor eigen publiek. Om in de stemming te komen hier nog even een korte terugblik met mooie beelden van de Stanley Cup finale.

Voorspelling:

Ik verwacht een duel waarin de Lightning de overhand zullen hebben. De ploeg van Cooper is geslepen en kent veel aanvallende power houses. Zoals gezegd is de Hawkd defensie kwetsbaar op dit moment en is Crawford in mijn ogen nog niet zo betrouwbaar als hij normaal gesproken is. Daarentegen is ook de defensie van Tampa Bay niet waterdicht gebleken tot nu toe.

Mijn voorspelling is dat Tampa Bay met de winst aan de haal gaat via een 1-3 zege.

Ook leuk om te lezen